Deepfake pornóval teszik tönkre a nők életét, és senki sem segít az áldozatoknak

Deepfake pornóval teszik tönkre a nők életét, és senki sem segít az áldozatoknak

2023. június 19.
A mesterséges intelligencia mindent képes meghamisítani, még a pornót is, és nem csak a celebek esetében. Hétköznapi nők esnek áldozatul online szexuális kizsákmányolásnak, deepfake szexvideók formájában. A szankciók ritkaságszámba mennek, mind a készítőket, mind a fogyasztókat tekintve, a trauma viszont permanens.

Az ausztrál Noelle Martin 18 éves volt, amikor először visszalátta magát egy deepfake felvételen. Az akkori joghallgató egy este a laptopja előtt üldögélt, amikor úgy döntött, hogy rákeres a saját fotóira Google-ben. Arra számított, hogy előkerül a régi MySpace-profilja vagy néhány elfeledett, vicces social media bejegyzése, ehelyett több száz képet és videót talált magáról, köztük olyan jelenetekkel, amelyeken idegenekkel közösül és orális szexben vesz részt. Csakhogy ő soha nem csinált ilyet. Noelle egyike annak a több százezer nőnek, akik a nem kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális hamisítványok céltáblái lettek. Ez azt jelenti, hogy ellopták az arcképét, és mesterséges intelligencia segítségével digitálisan leképezték valaki más testére.

„Megsemmisültem. Nem tudtam, milyen kifejezés írja le azt, ami velem történik. Soha nem hallottam képalapú szexuális visszaélésről. Több kérdés is megfogalmazódott bennem. A videókat olyan valaki készítette, akit ismerek? Követtek? Hogyan érinti ez a munkámat? Szóljak a családomnak? Megdöbbentő jogsértés, ha így kell látnod magad” – emlékszik vissza Noelle, aki ma már díjnyertes aktivistaként harcol a nők jogaiért.

Mi a valóság?

A deepfake felvételek sötét valósága az, hogy még ha soha nem is hallottad ezt a kifejezést, valószínűleg már te is láttál ilyet, vagy valamilyen módon kapcsolatba kerültél velük. A kifejezés a Redditen kezdett terjedni 2017-ben, miután több hamis, celebekről készült szexvideó került ki az internetre – maga a deepfake kifejezés pontosan az internet sötét bugyraira utal, ahonnan a mainstream média élvonalába kúszva elmossa a határokat a valóság és a fikció között.

Deepfake-fotók voltak azok a Ferenc pápát pufikabátban ábrázoló felvételek is, amelyeket idén márciusban kapott fel a világháló. Ahogy a technológia egyre kifinomultabbá válik, egyre több lehetőség nyílik a valóság eltorzítására, ami kihat a politikai kampányokra, a nyilvános profilokra, és ami a legkárosabb, a mindennapi nők életére. Bár egy nevető Tom Cruise-t ábrázoló deepfake videó teljesen ártalmatlannak tűnhet, a rideg valóság az, hogy ezeknek a hamisítványoknak a 97 százaléka pornó. „A deepfake a nők elleni erőszak problémája” – mondja Adam Dodge, az EndTAB non-profit szervezet alapítója, amely a mesterséges intelligencia által készített visszaélésekről oktatja az embereket.

Kitörölhetetlen trauma

Amikor Noelle Martin besétált a rendőrségre a laptopjával a hóna alatt, abban reménykedett, hogy győzni fog az igazság, és véget ér a traumája. Ehelyett arra kellett rájönnie, hogy Ausztráliában nem léteznek olyan konkrét büntetőjogi törvények, amelyek a kölcsönös beleegyezés nélkül készült intim képek vagy videók megosztására vonatkoznának. A most 28 éves Noelle úgy döntött, ha nincs más, akkor egymaga kezd kampányolni a változásért. Petíciót nyújtott be a szövetségi kormányhoz és nyilvánosan is felszólalt.

A hamisított pornó életre szóló ítéletet jelent Noelle számára, akinek hatalmas szenvedést okoz, hogy a róla készült képek és videók többsége még mindig jelen van az online térben. „Az eltávolítás folyamata véget nem érő csata. Még ha sikerül is leszedni egy anyagot, nem lehet garantálni, hogy egy hónap, egy év vagy akár 10 év múlva nem fog újra felbukkanni.”

Segítség kell? Oldd meg magad!

Napjainkban virágzik a deepfake-pornóipar, a hamisított videók egyre elérhetőbbé válnak. Az NBC News a két legnagyobb, deepfake pornóval foglalkozó weboldalakról készült vizsgálatából kiderült, hogy ezek a felvételek könnyen elérhetők a Google-on keresztül, ráadásul az alkotók a Discord online csevegőplatformot használva egyéni videókat is kínálnak, amelyeket Mastercard vagy Visa kártyával lehet megvásárolni.

billie-eilish-bantalmazo-kapcsolat

Többmilliós nézettsége lett a Billie Eilish arcával készült deepfake pornónak

A tavalyi év során 7000 online visszaélésekkel (azaz bosszúpornóval) kapcsolatos panasz érkezett az eSafety Commissioner irodához, egy ausztrál internetes jogvédő- és szabályozó hatósághoz, akik végül sikeresen eltávolították a felvételek 90 százalékát. Ennek ellenére azt írják, hogy nincs szükség további szankciókra, például pénzbüntetésre.

„Az áldozatok egyszerűen nem kapnak segítséget” – mondja Noelle. „Senki nem akar erről beszélni. Kényelmetlen, mert szeretnél hinni abban, hogy van remény.” Igazságtalan, ha kizárólag a nőkre hárítjuk a felelősséget, hogy jobban védjék magukat az interneten, miközben a probléma nagyrészt abban gyökerezik, hogy a deepfake felvételek készítőit és fogyasztóit nem szankcionálják.

Egy Sweet Anita néven ismert streamer egyike a sok deepfake áldozatnak. „Az első reakcióm a kimerültség volt, mert már eleve létezik ez a hatalmas sztereotípia a női streamerek szexualizálásáról. A videó annyira hiperrealisztikus volt, hogy azonnal aggódni kezdtem, hogy ha valaha úgy döntök, befejezem a tartalomgyártást, valaki egyszer rám keres, és azt mondja: ó, ő pornózott” – mondja az 1,9 millió követővel rendelkező Anita. „Emiatt szexmunkásként kezelnek, kivéve, hogy kiszolgáltatottabb vagyok náluk, mert nincs meg az a szexmunkából származó jövedelem, amely meg tudna védeni engem. A pornózás mellőzése egy biztonsági döntés volt, amit most elvettek tőlem.”

Az online szexmunkások sokkal kevésbé vannak biztonságban, mint azok az alkotók, akik nem készítenek szexuális tartalmat. Ők azonban általában nemcsak tisztában vannak a kockázatokkal, de a nagyszámú követőtáborukból és bevételükből kifolyólag jellemzően hatékonyabb eszközökkel képesek védeni magukat. „A legfrusztrálóbb az, hogy hiába próbálom megelőzni a szóbeszédet azáltal, hogy hangoztatom, hogy a videók hamisítványok, akkor is azt mondják, hogy hazudsz, mert rajtakaptak, hogy ribanc vagy” – fogalmazott a streamer.

Elég csak végiggörgetni a deepfake felvételekkel foglalkozó fórumokon vagy Twitter-bejegyzéseken, és láthatjuk, a legtöbben úgy gondolják, hogy mivel ezek felvételek nem „valódiak”, nem árthatnak senkinek, és éppen ezért nem is olyan károsak, mint a bosszúpornó. Adam Dodge szerint a társadalom felfogásán csak úgy lehetne változtatni, ha edukálják az embereket arról, hogy ezek a videók a nemi alapú erőszak egy formáját testesítik meg.

Ez is szexuális bántalmazás

„A hamisított pornó ahhoz hasonló, mint amikor az áldozatokról olyan felvételeket készítenek, amelyeken eszméletlen állapotban vagy részegen szexuálisan zaklatják őket, amikor már nem is emlékeznek a támadásra” – mondja. „Hasonlóan a deepfake felvételekhez, amikor az áldozat megnézi a videót, nem emlékszik rá, hogy bántalmazták volna, de abszolút hatással van rá, ha az interneten látja, hogy megerőszakolják. A deepfake felvételek ezt a mélyen traumatikus és káros élményt idézik fel.”

„Ez az önrendelkezési jog és az autonómia megsértése” – mondja Noelle. „Az emberek nem veszik észre, hogy nem is az ártalmas érzelmi reakciókról van szó, hanem a deepfake következményeiről, amelyek felérnek egy életfogytiglani börtönbüntetéssel. Ezek a felvételek az egész életedre káros hatással vannak: a foglalkoztathatóságodra, az interperszonális kapcsolataidra, a romantikus kapcsolataidra, a gazdasági lehetőségeidre és az önrendelkezésedre. Nem számít, hogy valódinak tűnik-e vagy sem, minden munkára hatással lehet, hiszen az emberek nem vizsgálják meg alaposan az általuk látott tartalmat, hogy megállapítsák, hogy az vajon hiteles-e.”

Az áldozatoknak sok esetben teljesen el kellett távolítani magukat az internetről, attól tartva, hogy a képek újra napvilágot látnak, és olyanok is vannak köztük, akiknek nevet kellett változtatniuk. „Ha a videókon szereplő személyek nehezen tudnak áldozatként tekinteni magukra, az nagyon veszélyes, mert akkor nem tudják megkezdeni a gyógyulási folyamatot és a traumák feldolgozását” – mondja Dodge.

A deepfake összetettsége abban rejlik, hogy megfosztják a nőket a testük fölötti hatalomhoz és autonómiához való joguktól. „Lehetővé teszik a férfiak és a magukat férfiként azonosító személyek számára, hogy irányítást gyakoroljanak az áldozatok felett anélkül, hogy bárki beleegyezne vagy megállítaná őket” – magyarázza Dodge. A deepfake gazdaság egy új digitális korszak félelmetes melléktermékének tűnik, de elég csak visszatekintenünk a történelemre, hogy megértsük, a nők hatalomtól való megfosztása nem új jelenség, hanem egy ősi fixáció, ahogyan a dehumanizálásuk is.

Forrás: Marie Claire Australia, Fotó: Getty Images