„A nők többsége nem az eres, kétméteres dildókra vágyik“ – interjú Cserháti-Herold Jankával, a LaDea szexwellnes oldal alapítójával

2024. március 04.
Mitől lesz egy szexshop női fókuszú, lehet-e gyönyört szerezni üvegdildóval és lehet-e feminista lázadás az önkielégítés? Cserháti-Herold Jankát, a LaDea szexwellnes-oldal és szexshop alapítóját kérdeztük.

Cserháti-Herold Janka a Hormonmentes YouTube-csatornával vált ismertté, ahol főleg a szexualitás és ciklustudatosság témájában osztott meg edukatív anyagokat. 2024 februárjában elindította LaDea nevű szexwellness oldalát és online szexshopját, ahol kimondottan női fókusszal közelít a szexualitáshoz és az örömszerzéshez.

Fel tudod idézni, hogy mi volt az első szexshoppal kapcsolatos élményed?

A férjemmel Párizsba utaztunk 2011-ben, ott jártam életemben először szexshopban – Magyarországon azt hiszem, soha nem mentem be, ami máris sokat elárul arról, hogy mennyire hívogatóak ezek az üzletek. Persze a párizsi bolt sem volt olyan, mint a LaDea, de tény, hogy már akkor sokkal vonzóbbnak tűnt, mint a pesti aluljárókba bújtatott helyek, amik mellett nap mint nap elmentünk. Nyilván az is benne volt a dologban, hogy az ember külföldön mindig kicsit lazább, mint a saját közegében, ilyenkor a szexshoppal kapcsolatos esetleges gátlásokat is könnyebb félretenni.

A hagyományos szexshopok a férfi élvezet köré építkeznek, a LaDea viszont a nőkre fókuszál. Mitől lesz egy szexshop kifejezetten nőknek szóló?

Az egyik legfontosabb szempont a vizualitás: ahogy a szexualitás is az érzéki élményekről szól, úgy egy szexshopnál is nagyon fontos, hogy milyen a látvány, ami körülvesz,  milyenek a fények, az illatok. Bár a LaDea egyelőre csak webshopként működik, a dizájn kialakítása során egy modern, igényes, érzéki, de ízléses esztétikára törekedtünk. A hagyományos szexshopok és hozzájuk tartozó weboldalak vizuális világában nagyon gyakran látunk a nőket tárgyiasító fenyegető megjelenési formákat. Mondjuk megnyitunk egy oldalt és máris egy óriási mellű, szexi nővérke jelmezbe bújt nőt látunk – ez egyértelműen a férfi tekintetnek szól. Az elmúlt években szerencsére bekövetkezett egy jelentős fordulat a szexjátékok piacán: egyre több a női tulajdonú gyártó, vagyis végre a női szempontok is érvényesülhetnek. Ezek végre túlmutatnak az eres, kétméteres dildókon, amik nagyon sok nő szemében inkább tűnnek ijesztőnek, mint vonzónak, sokkal szebbek és sokkal inkább megfelelnek a nők valódi igényeinek.

A funkcionalitás tekintetében is megjelentek a női hangok az iparban: sőt, kifejezetten nőket érintő szexuális problémákra is gyártanak már célzott eszközöket, akár a behatolás nélküli izgatást helyezve fókuszba. Milyen szexjátékra vágynak valójában a nők?

Igen, nagyon jó, hogy szóba kerültek a speciális problémákra reagáló termékek, ezek már a csatornámhoz kapcsolódó Hormonmentes webshopjában is megjelentek, például a vaginizmushoz kapcsolódó eszközök – a tágítóinkat évek óta vásárolják magánszemélyek és a problémával foglalkozó klinikák is. De van olyan eszközünk is, amivel a behatolás mélységét lehet szabályozni szex közben, ami fájdalmas szex esetén lehet nagyon hasznos. Ezek már a LaDea oldalán is ott vannak, de tervezünk további termékeket, sőt, csomagokat is, amik például a fájdalmas szexhez vagy akár a menopauza utáni szexhez nyújthatnak segítséget. Szexuálpszichológusokkal is szeretnénk együttműködni, hogy egy komoly szakmai hátteret biztosíthassunk a termékekhez, hiszen ezek az eszközök akár a szexualitáshoz, szexuális traumákhoz kapcsolódó terápiás folyamatok részei is lehetnek.

Azt is fontos megérteni, hogy a szexuális élvezet nem a behatolásnál kezdődik. Az elmúlt évek egyik nagyon népszerű új technológiája például a léghullámos csiklóizgatás, ami megint csak a nők vágyainak és anatómiájának mélyebb ismeretéről árulkodik. De ugyanúgy a vibrátorok is jóval praktikusabb kialakítással készülnek, sokkal komfortosabban használhatják őket a nők.

A közösségi médiában a női szexualitás megélése nagyon gyakran összefonódik a spiritualitással. A LaDea kínálatában is megjelennek a különböző ásványokból készült jónitojások, dildók, vagy ahogyan ti hívjátok őket, gyönyörrudak. Miért érezted fontosnak, hogy ezt az igényt is kiszolgáld?

Ez most nagyon erős trend, ezért szerettünk volna mindenképpen reagálni rá mi is. A Hormonmentesnél nagyon fontos volt számomra, hogy mindig tudományos ismeretekből építkezzek, ezért ott kifejezetten ügyeltem rá, hogy ne vonjam be a spiritualitást: sokszor el is mondtam, hogy a termékenységtudat és a ciklusunk ismerete nem arról szól, hogy az anyaföldre menstruáljunk a teliholdnál. De hangsúlyozom, ettől függetlenül nincsen semmi bajom azzal, ha valaki szeretné követni mondjuk a Hold változásait vagy spirituálisan is megélni a nőiségét, szexualitását. A LaDea sok szempontból „megengedőbb“ a spirituális nézetekkel, de ha megnézed az oldalon a jónitojások vagy a gyönyörrudak leírását, szerintem tetten érhető az én valamelyest szkeptikus álláspontom is – én leginkább azt tudom hangsúlyozni ezeknél a termékeknél, hogy szemet gyönyörködtetőek, jó rájuk nézni, megfogni őket. Amikor a tojásokból megkaptuk az első – sajnos nem megfelelő méretre gyártott – adagot az otthoni címemre, a kisfiaim is teljesen le voltak nyűgözve tőlük! (Nevet) Ha valaki mindezen felül tudja értékelni az ásványoknak tulajdonított hatásokat és spirituális elképzeléseket, akkor számára ezek az eszközök akár önismereti folyamatokban is hasznosak lehetnek. Én a magam részéről úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy: miért is ne? Ezen a téren is van egy mély ellentét a nyugati orvoslás és a keleti spiritualitás között, ami miatt például sok nőgyógyász kiakad az ilyen eszközöktől… A mi termékeink teljes biztonsággal használhatóak, márpedig ha ez a fontos feltétel teljesül, akkor miért ne csinálhatná mindenki azt, ami jólesik neki a szexualitás terén?

Egyébként ezeket a termékeket a legtöbb üzletben nem fogod megtalálni, részben azért is, mert nagyon macerás játékszerről van szó: minden termék rendelésre, kézzel készül, és mi egyesével át is nézzük őket, hogy biztosan ne legyen rajtuk semmiféle hiba vagy sérülés.

Ezzel együtt nehéz elképzelni, hogy egy kemény, rigid üvegrúddal olyan hatalmas gyönyör érhető el – mennyire számítanak ezek funkcionális tárgyaknak?

Abszolút! Az ütésálló és törésbiztos üvegből készülő eszközeink például melegíthetőek, hűthetőek, ami plusz érzéki játéknak adhat teret. De van olyan vegyes eszközünk is, aminek egyik vége üveg, a másik szilikon. Ezek az eszközök is alkalmasak lehetnek a gyönyör elérésére, függetlenül attól, hogy szertartásos, spirituális keretek között akarjuk-e használni őket.

Az elmúlt években sok szó esett a nemek közötti orgazmusszakadékról, vagyis a gender orgasm gapről, vagyis hogy a férfiaknak sokkal több élvezet jut, mint a nőknek. Sokkoló statisztikák számolnak be róla, hány nő éli le az életét úgy, hogy soha nem volt orgazmusa, és hányan vannak, akik csak nagyon ritkán jutnak el a csúcsra a párkapcsolaton belüli szex során. Szerinted a szexjátékok segíthetnek csökkenteni ezt a szakadékot?

Ez egy nagyon fontos téma és valóban megdöbbentőek az adatok: egy podcastadásban részletesen is foglalkoztunk ezzel a témával, ott szóba került az is, hogy a nők körülbelül 70 százalékának a csikló izgatására is szüksége van ahhoz, hogy orgazmust érjen el. Ezt nem azért érdemes kihangsúlyozni, mert annyira különbséget kellene tenni a (gyakran felsőbbrendűnek értelmezett) hüvelyi orgazmus és a csiklóorgazmus között, hanem, hogy megértsük, a nők nagy része egyszerűen nem fog elmenni pusztán a behatolás által. Azt is számos kutatás bizonyította, hogy heteroszexuális kapcsolatokban a férfiak sokkal nagyobb arányban jutnak el a csúcsra, mint a nők. Ebben az egészben súlyos szerep jut a pornónak is, hiszen az ott látott szexjelenetek nagyon gyakran a férfi ejakulációval érnek véget, és azt sugallják, hogy a nőknek elég egy gyors döngetés, miközben a valóságban nagyon sok nőnek ennél jóval több időre volna szüksége ahhoz, hogy orgazmust érjen el. A szexjátékok nagyon sokat tudnak segíteni akkor is, ha egyedül vagyunk és akkor is, ha párkapcsolatban vagyunk: segíthet a nőknek felfedezni a saját testüket és izgalmas közös játék lehet a kapcsolaton belül is. Én azt tapasztalom, hogy a tudatosság mindig előny. Sok férfinak vannak ellenérzései a vibrátorokkal, szexjátékokkal szemben, és próbálják meggyőzni a párjukat, hogy nincs szüksége ilyen eszközökre. Pedig a szexualitás tudatos, közös felfedezése nagyon is hozzáadhat a párkapcsolat minőségéhez.

Mennyire tanulható a szexualitás? Sok nő éli le úgy az életét, hogy talán sosem élt meg valódi szexuális örömöt: a szexjátékok segíthetnek benne, hogy kitapasztaljuk, kigyakoroljuk és így más helyzetekben is könnyebben megtaláljuk az orgazmushoz vezető utat?

A szexualitásunk állandó  tanulási folyamat, ezt nagyon fontos látnunk, ha szeretnénk jobban élvezni a szexet. Tavaly jött ki például a Minden jót, Leo Grande című film, amiben egy nyugdíjas hittantanárnő keresett fel egy fiatal férfi prostituáltat, akivel végül sikerült élete első orgazmusát elérnie. A filmben a főhős, Emma Thompson karaktere egy ponton azt is elmesélte, hogy milyen volt a szex megboldogult férjével, és a hallottak alapján nem is meglepő, hogy soha nem sikerült elérnie a csúcsra, de hatvan fölött végül sikerült megtapasztalnia, hogy a szex sokkal több is lehet, mint amit korábban gondolt. A szexualitás egy sebezhető, gyakran nagyon sok más érzéssel (például szégyennel) terhelt helyzet, és a legtöbb ember számára fontos önismereti munka eredménye, hogy tényleg képes legyen jelen lenni és önazonosan élvezni a szexet.

Manapság sajnálatos módon a pornó számít a fiatalok elsődleges szexedukációs fórumának, ami többnyire rendkívül alárendelt helyzetekben ábrázolja a nőket. Szerinted a szexuális segédeszközök segíthetnek a nőknek visszanyerni a kontrollt a szexben?

A pornó valóban óriási probléma, pláne, hogy ma már nagyon könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhető. Ráadásul nagyon látványos, ahogyan hatására a fiatalok közötti szex is egyre erőszakosabbá válik, hiszen ezek a filmek gyakran közvetítik, hogy a nők imádják a fojtogatást és a durva bánásmódot. Ehhez képest viszont 18 év alatt egy csomó (és egyre több) fontos, hasznos információhoz való hozzáférés korlátozva van. Például az én női anatómiáról vagy a csiklóról szóló edukatív Youtube videóim is 18+-os besorolást kaptak a platformon…
Itt talán fontos kiemelni azt is, hogy milyen szakadék van a különböző szabályozások között. A hatályos törvények szerint a beleegyezési korhatár Magyarországon 14 év, azaz 18 év feletti felnőtt 14 év feletti gyerekkel/fiatallal létesíthet szexuális kapcsolatot, de az iskolai szexuális edukáció gyakorlatilag nem létezik jelen pillanatban. Azt fontos leszögezni, hogy a szexjátékokat is csak 18 évesen felüliek vásárolhatják, ez a mi webshopunknál is így van. De érdekes elgondolkodni rajta akár a pornófogyasztás fényében is, hogy vajon tényleg olyan ördögtől való gondolat-e, hogy fiatalabb lányok is használjanak szexjátékokat? Ha belegondolunk, hogy mi mindent dugnak fel a hüvelyükbe a szexuális kísérletezés időszakában a kamaszlányok, lehet, hogy a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, biztonságos termékekkel járnánk a legjobban.
Az biztos, hogy ha megismerjük a saját testünket, hogy mi a jó nekünk akár játékszerek bevonásával, akár anélkül, akkor magabiztosabbak lehetünk abban is, hogy mi az az érzés, amit a partnerrel való szexben keresünk, és ez általánosságban is magabiztosabbá tehet.

Te hogy látod, mennyire számít még tabunak a női szexualitás Magyarországon?

Szerintem az elmúlt években szerencsére sokat javult a helyzet, bár amikor ezt mondom, mindig hozzá kell tennem, hogy én valószínűleg sok szempontból buborékban élek. Talán objektívebb fokmérője lehet ennek, hogy a populáris kultúrában is egyre szabadabban ábrázoljuk a női szexualitást, ez pedig visszahat a társadalmi koncepciókra is – ott van például a nálunk is nagyon népszerű Szexedukáció sorozat. Amikor elindítottam a YouTube-csatornámat, még óriási értetlenséggel találtam szemben magamat: az emberek nem tudták hova tenni, hogy miért beszél egy fiatal nő a szexről a neten – az is sokatmondó, hogy kezdetben sokkal több férfi követett, mint nő. Akkoriban egyébként a legtöbb hozzám érkező kérdés úgy kezdődött, hogy „az normális, hogy” vagy „az rendben van, hogy”, ami egyszerre árulkodott a szexualitás és a saját testünk körüli szégyenről és információhiányról. Most már azért a hazai online térben is több civil szereplő – nőjogi szervezetek és influenszerek is – vállalt szexedukációs feladatokat, amire óriási szükség is van, mióta a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette az iskolai szexedukációt. Ezzel együtt, vagy inkább épp ezért fontos látni, hogy az nem elég, ha Cserháti-Herold Janka a YouTube-on beszél a szexről és nézi, aki nézi. Hosszú távú, komplex szemléletű szexuális nevelésre van szükség intézményes szinten is.

A patriarchális világrend egyik legfontosabb hatalmi eszköze a női test feletti kontroll gyakorlása, vagyis ennek visszavételével az egész rendszer ellen lázadhatunk. Anélkül, hogy túldimenzionálnánk a vibrátorok jelentőségét, szerinted lehetséges, hogy ha a nők tudatosabbak a saját szexualitásukban, akkor az élet más területein is változásokat érhetnek el?

Erre a kérdésre nem tudok tudományosan megalapozott választ látni, de az biztos, hogy az én tapasztalataim alapján a szexualitás terén szerzett magabiztosság nagyon látványosan visszahat a hétköznapi életre. Eleve nagyon erős élmény megtapasztalni – sok nőnek hosszú évek után először – hogy a testünk képes az örömre, és hogy nemcsak képes, de méltó is rá. Hogy jogunk van a gyönyörhöz, ahogyan jogunk van nemet is mondani. Azt nem gondolom, hogy feltétlenül életeket fog megváltoztatni egy jó vibrátor, a szexualitás terén véghez vitt önismereti munka azonban nagyon is képes lehet erre.

Fotó: LaDea