Fokhagyma és szerelmi bűbáj – Így működik a netet letaroló modern boszorkányság

2024. október 03.
Ha összetört a szíved és legszívesebben keresnél valamilyen gyógyító bűbájt, de azt gondolod, hogy varázslat csak Harry Potter világában létezik, nem is tévedhetnél nagyobbat: elég csak megnyitni a TikTokot, és kezdődhet is a mágia.

Gwendoline-nak néhány héttel ezelőtt összetörték a szívét. Az első napokban TikTok-videókkal próbálta elterelni a figyelmét, az algoritmus pedig azzal próbálta gyógyítani a sebeit, hogy megváltoztatta a hírfolyam kínálatát: a jósok, coachok és motiváló idézetek közé ugyanis becsúszott a WitchTok is, amelyek azt részletezik, hogyan szerezheted vissza az exedet (vagy crushodat), méghozzá úgy, hogy egy szerelmi varázslattal teljesen a megszállottaddá teszed. (A WitchTokról ebben a cikkben írtunk bővebben.)

Állításuk szerint az általuk javasolt metódust követve a rituálé befejezése után öt percen belül SMS-t küld vagy felhív az a személy, akire vágysz. A recept pedig nem is lehetne egyszerűbb: önts olajat és cukrot egy alufóliára, adj hozzá hét fújást a parfümödből, és helyezz a keverék tetejére egy gerezd fokhagymát, amire annak a személynek a nevét írod fel piros színnel, akit el akarsz varázsolni.

„Sikerült, ma megcsináltam, és amikor hazaértem, kaptam tőle egy sms-t, hogy hiányzom neki” – írja egy fiatal nő az egyik videó alatt, a többiek pedig azt kérdezik tőle, hogy mennyi ideig tartott, együtt vannak-e még és milyen alufóliát használt.

De hogyan működnek ezek a különleges rituálék?

A WitchTok-videókat görgetve elég hamar fizetős tartalmakkal találjuk szemben magunkat. Vannak köztük szolgáltatások, képzések és személyre szabott varázslatok is, és az sem ritka, hogy egy Etsy-oldalakon találjuk magunkat, ahol mágikus bűbájt kínálnak minden ízléshez és pénztárcához (átlagosan 10 és 70 dollár között), akár szerelmet akarunk találni, akár vissza akarjuk szerezni az exünket, vagy éppen bosszút akarunk állni rajta, esetleg szét akarunk választani két embert.

„Néhány nap varázslás után úgy érzem, hogy erős a hatása, ráadásul az én javamra” – írja egy felhasználó. „Az exem és a pasija 2 hónappal a szakítási varázslat után szakítottak. Most ismét utánam koslat…”

@wikkedwitchoftheeast #manifestation #spellwork #witchtok #manifest #witchtok # #lovespellsthatwork ##manifest #manifestation #obsessionspell #exback #crush #lovespell #obsessionspell #toxic #fy #specificperson #tarot #crazy #insane #witchcraft #shellyduvall ♬ He Needs Me - Shelley Duvall

Charlotte, aki maga is specialista és @etremagnetique álnéven tevékenykedik a TikTokon, nem javasolja a szerelmi rituálét, pedig naponta több tucat üzenetet kap ebben a témában. A hatalmas érdeklődés először őt is meglepte. „Amikor elkezdtem tartalmat gyártani, sokat beszéltem a manifesztációról, de féltem megemlíteni a boszorkánysági rituálékat, mert rosszul is lehet értelmezni őket, de láttam, hogy sok embert érdekelnek. Az emberek főleg az exeiket, vagy a szerelmet akarják bevonzani. Többen, mint a pénzt. Ezért sokan akarnak alternatív módszereket kipróbálni.”

Charlotte szerint azonban nem árt óvatosnak lenni: gyanús, ha valaki 10 euróért kínál egy rituálét. „Ahhoz, hogy egy ilyet létrehozzanak, időre van szükség. Beszélgetni kell az illetővel és gondolkodni az összetevőkről. És mindenek előtt ismerned kell azt, akivel beszélsz.”

Ezek a mágikus rituálék, ahogy ő fogalmaz, ugyanis „figyelmünk energiájának csatornázásán dolgoznak, hogy befolyásolják az életünknek egy aspektusát”. Ezután az összetevőkkel bevonják az öt érzékszervet is, hogy még inkább összpontosítsunk és erősebb energiát sugározzunk. Charlotte szerint a legfontosabb az, hogy a bűbájt elvégző személyek ne akkor akarjanak varázsolni, amikor dühösek, szomorúak vagy kétségbeesettek, mert ezeket az energiákat fogják kivetíteni.

Megnyugtatás vagy még erősebb szorongás?

Pénzt csinálni a mágiából egyáltalán nem új keletű, a TikTok azonban még így is képes csapdába ejteni a modern boszorkányságra fogékony felhasználókat. Az algoritmus pedig gondoskodik róla, hogy le is ragadjunk előttük, hiszen nem engedi, hogy továbblépjünk: ezek a tartalmak el akarják velünk hitetni, hogy a másik örökre a miénk, még akkor is, ha elutasított minket.

Karmikus kapcsolatok, ikerlángok, lelki társak – a WitchTok-videók szókincse ezekkel próbál megnyugtatni minket, amikor nem vagyunk elég határozottak. Miért is akarnánk valakit, aki nem tett eleget a kapcsolatunkért?

@magusimo They’ll call you 🤍 #witch #witchtok #spell #lovespell #call #lovespell #witchythings ♬ ALL THE THINGS SHE SAID X INDUSTRY BABY - ALTÉGO

Semra Haksever, a Love Spells: Rituals, Spells And Potions To Spark Your Romantic Life című könyv szerzője szerint a boszorkányság iránti növekvő megszállottság nem annyira meglepő. „Sok szempontból ez csak egy másik módja a wellness és a spiritualitás felfedezésének” – mondja. Az is lehet, hogy mindez egy természetes folyamat a társadalomban, vagy éppenséggel egy olyan közeg, ami lehetőséget ad arra, hogy akinek szüksége van rá, egy megértő közösséghez kapcsolódjon. Esetleg kiélje a status quo iránti dühét.

A varázslatot tehát még feminista gyakorlatnak nevezhetjük, ha etikusan történik, hiszen a történelem során lehetővé tette a marginalizált embercsoportok számára, hogy valamivel megvédjék magukat – legalábbis látszólag –, amikor más lehetőségek nem álltak rendelkezésükre.

A boszorkányság, mint a személyes fejlődés eszköze

A társadalom az idők kezdete óta fél a boszorkányok hatalmától. Máglyán égették, vasvillával kergették ki őket a faluból, a mesékben pedig gonosz szereplőként ábrázolták az alakjukat. A félelemkeltés ellenére a boszorkányság mindig is létezett a népszokásokban, hogy szerencsét hozzon, legyen szó aratásról, egy megsebesült állat meggyógyításáról vagy éppen egy elveszett szerettünk felkutatásáról.

Bár a jó szándékú szerelem-, pénz-, karrier- és a termékenységi varázslatok a leggyakoribbak a boszorkányok körében, a gyógyítás miatt a hatalom mesterségének is tartják, hiszen régen nem nézték jó szemmel, ha egy nő a maga ura volt.

A boszorkánytörvényeket szerencsére már magunk mögött hagytuk, de még mindig rengeteg előítélet, téves információ és mítosz övezi a boszorkányokat, pedig a legtöbb modern kori varázsló nem használ mágiát komoly etikai megfontolás nélkül. Hiszen, ha a szakítás rögeszmés viselkedésbe csap át, az csak még jobban fáj nekünk.

„Írásbeli beleegyezést kérek az ügyfelektől a varázslat előtt, illetve harmadik fél hozzájárulását, ha az ügyfél valaki más nevében kér varázslatot. A beleegyezés azt is jelenti, hogy nem fogok elvarázsolni bizonyos embereket. Például ahelyett, hogy egy személyre irányuló szerelmi varázslatot csinálnék, inkább általánosabban a szerelemre és a romantikára összpontosítok. Ez inkább őszinte szerelmet vonz, mint olyasvalakit, aki eleve nem illik az ügyfélhez” – mondja Jennifer Lane, a The Witch’s Survival Guide: Spells For Healing From Stress and Burnout című könyv szerzője.

@jaclynnswitchinghour Signs you were born a witch ✨ #witchtok #witch #witchesoftiktok #witchcraft #spiritualtiktok #witchy ♬ Gypsy - Fleetwood Mac

A maga részéről Semra Haksever, a Mama Moon „varázsgyertyák” megalkotója azt mondja, hogy amikor arra kérik, varázsoljon el egy adott személyt, először megkérdezi az ügyfelet, hogy mit érezne, ha vele is megtennék ugyanezt. Tehát, ha úgy döntünk, hogy boszorkányokhoz fordulunk segítségért, akkor talán első körben érdemes biztonságosabb módszereket keresnünk a névtelen internetezők által kínált módszereknél, akikkel csak a bankkártyaadatainkat osztjuk meg.

Forrás: Marie Claire.fr, Marie Claire.com, Dazed, Fotó: Getty Images