Amikor egy profi segít eligazodni a roncsolt hajak dzsungelében

2019. június 07.
Tombol, de legalábbis “tombolgat” a nyár, ilyenkor pedig előtérbe kerül a hajvédelem és a roncsolt hajak regenerálásának fontossága. Fodrászszakértőnk és bloggerünk, Szóláth Norbi igazít el minket a szálkás, száraz hajak ápolásának útvesztőjében.

A legtöbb nőnek ismerős lehet a helyzet, amikor belenézve a tükörbe, úgy érzi, haja tiszta kóc, esetleg száraz, töredezett, fénytelen. Ilyenkor érezhetjük azt, hogy itt az idő, tenni kell valamit. A kérdés, hogy mit, és hogyan… A hajápolóknak viszont nagyon sok fajtája és verziója létezik, attól függően, hogy a probléma éppen milyen jellegű.

Mielőtt előre ugrunk, beszéljünk kicsit a haj minőségének romlásáról, ami elég sok mindentől bekövetkezhet – egészen a rossz fésű használatától, a túl forró hajsütővas okozta igénybevételen keresztül, az erős vegyszeres munkák (mint festés, melír, szőkítés, Balayage, Ombré, kémiai egyenesítés, stb.) hatásáig. A hajápoló anyagok, termékek kiválasztása attól függ, hogy milyen ápoltsági (vagy épp ápolatlansági) szinten van a hajunk, ennek megfelelően kell kiválasztani és beszerezni a legjobb termékeket.

És hogy honnan tudjuk, hogy sikerült-e kiviteleznünk a kitűzött célt? Például onnan, hogy a rosszul kiválasztott hajápoló terméktől általában nem érzünk semmit, vagy esetleg éppen, hogy túlápoljuk a hajunkat. Ettől aztán szépen elnehezül, annyira, hogy esetenként úgy érezzük, szinte már zsíros és kezelhetetlen.

A problémák szintjei

1-es szint – Picit dehidratált a hajam

Ez előfordulhat akkor, hogyha valakinek normál, természetes, vagy alapból szárazabb a haja. Például a természetes göndör hajúaknál, esetleg olyankor, hogyha valaki túl sokat szárítja a haját, így idővel kicsit kiszárad. Ilyenkor legtöbbször elég a normál hajbalzsamot a hidratálóra verzióra cserélni, esetleg egy hajban maradó kondicionálót is bevetni, ami a két hajmosás között is ápolja a hajat.

2-es szint – Elég száraznak és sprődnek érzem a hajam

Ez lehet a sok hajszárítástól vagy az intenzív, magas fokon történő hajvasalástól, esetleg hajfestéstől. Ilyenkor érdemes intenzív hajpakolásra cserélni a sima hidratálós hajbalzsamunkat. Mindenképpen kezdjük el használni a Leave-On hajápolókat a mosás után, mert ezt sok nedvességet biztosít a haj számára, nagyon puhává és könnyen kezelhetővé teszi azt. Emellett pedig a hővédelem is nagyon fontos. Érdemes 2 az 1-ben termékeket választani, nekem nagy kedvencem a Maria Nila Heat spray, ami egyszerre védi és ápolja a tincseket.

3-as szint – Nagyon száraz, töredezett, sprőd a hajam

Ez a problémakör valószínűleg már több tényező összeadódásából fakad, mint hajvasalás, hajsütés, festés, melír, túlzásba vitt szőkítés, és az egyáltalán nem hajkímelő, vegyszeres hatások. A legfontosabb termék, amire ilyen esteben szükség lehet, az egy hajkötés sokszorozó termék, hiszen ezen a szinten a haj szerkezete már igencsak meggyengülhet belülről (a No.1 ebben a kategóriában az Olaplex, amelyre a Kardashian-lányok mellett Jennifer Aniston és rengeteg hollywoodi híresség esküszik). Emellett a sima hajpakolásokat mindenképpen cseréljük le valamilyen szőkített hajra való ápolóra. Ez sokkal intenzívebben állítja majd helyre a hajat, mint egy sima vagy festett hajra való hajpakolás. Emellett használjunk hajolajat a nedves, és reggelente a száraz hajon, illetve bevethetünk hajban maradó Leave-In kondicionálókat. Ezek két hajmosás között is ápolják a hajat és „visszapótolják” a hiányzó nedvességet a haj belsejében. Ettől a haj puhább, jobban kezelhető, és kevésbé sérülékeny lesz.

Szöveg: Szóláth Norbi

Fotó: Unspash