Megmutatjuk, neked milyen szemöldök áll jól!

2020. szeptember 03.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője 25 év tapasztalatával ad szakértői tippeket, hogy milyen szemöldökformát válassz.

Hogy a címbeli kérdést megválaszoljuk, fontos tisztázni, hogy milyen szemöldököd van gyárilag. A szépségiparban eltöltött 25 évem alatt megfigyeltem, hogy a szemöldökforma kialakításában a természeteshez közeli megfogalmazás a legtöbb esetben a legpasszentosabb. De azt is tudom, hogy sokunknál az alaphelyzet nem túl optimális, hiszen egyenetlen a szőrnövésünk, kopott vagy hiányos a természetes formánk. Vagy az is lehet, hogy pont az ellenkezője áll fenn, azaz rendezetlen, erős és túlzottan buja a szálak növése, esetleg még középen egy kis összenövéssel is meg van a helyzet spékelve. A szemöldök formája arcunk szépségének az egyik legfontosabb alappillére, ezért a szedése és a sminkelésében rejlő lehetőségek nem elbagatellizálhatóak. Sőt! Ezért szeretném most három fontos dologra felhívni a figyelmeteket.

Fotó: Jámbor Zsófia, Modell: Styaszin Dorina, Smink: Páll Adrienn

#1
Az egyik leglényegesebb észrevételem az, hogy nem ad jó eredményt, ha a természetes formavilágunktól teljesen eltérünk valami divathóbort miatt. Tipikus példák erre azok a szemöldök-tetoválások, ahol a szőrzet növésétől teljesen eltérő ívet véglegesített valaki. Ezekkel a beavatkozásokkal az arc arányait teljesen fel lehet borítani. Vagy kisebb lesz optikailag a homlokunk, vagy a halántékunk válik szűkebbé, esetleg aránytalanul nagy lesz a szemhéjunk területe.

#2
A másik ilyen típusú – az arc arányait felborító – beavatkozás az lehet, ha nagyon eltérünk a természet adta szemöldök-vastagságunktól. Itt a tapasztalatom az, hogy az arc csontozata és az általa keretezett terület nagysága a mérvadó. Egy széles járomcsontú, homlokú, halántékú női arcnál a vékonyra szedett vagy rajzolt szemöldök arányaiban még nagyobbnak fogja mutatni a csontozatot, a szemek pedig ettől hangsúlytalanná válnak. De ide sorolhatjuk az arcot körülvevő hajkorona dússágát is. A nagy, sokszor göndör hajhoz furán hat a vékony szemöldök. Ott hova lett a szőr?

Olvastad már?

#3
A harmadik fontos észrevételem a színválasztás és az ív kirajzolásának az erőssége kapcsán született meg. Ha a szemöldökünk a hajszínünktől teljesen eltérő színű, akkor az a bőrünk tónusát befolyásolja, ezáltal természetellenes, sokszor öregítő hatás tud kerekedni különösen akkor, ha a színek közti kontraszt is nagy. Ezektől a drámai kirajzolásoktól megkeményedik a tekintetünk, szigorú lesz az arcunk alapállapota. A jó megközelítés a színválasztásnál az, ha a szemöldökünket a hajszínnél egy árnyalattal sötétebb, de azonos tónusú színre festjük. Például ha világos szőke hajszínhez nem sötétbarnát, hanem egy kellemes taupe színt választunk, vagy ha egy rézvörös frizurához egy hozzá hasonló csauszínnel (a csau-csau kutyafajta színe után) festjük át a formát, mondjuk kávébarna helyett. Az átrajzolás sem mindegy, hogy hogyan zajlik. Igazodni kell a természetes sűrűséghez, ott kell erősítenünk, ahol hiányos a forma, és csak lágyan szabad beavatkozni ott, ahol sűrű a szálnövés.

Még ennyi idő után is megunhatatlan élmény, amikor látjuk, hogy mennyi harmóniát és örömet hozhat egy szemöldök kifinomult, ízléses újragondolása. A személyre szabott sminktanácsadás a felsorolt alapelveket követve ad hozzáértő megoldást mindenkinek. Éljetek vele!

Fotó: Hajas Orsolya, modell: Szonja – Icon Model Management Hungary, fejdísz: Home of Fashion – annamolnar, smink/styling: Stefán Ágnes – NSM Senior Team, haj: Csiszer Katalin

Láttad már?