Így ápold a bőröd a harmincas éveidben!

2020. szeptember 28.
Míg az öregedés egy természetes folyamat, a túl korán megjelenő ráncok, a dehidratáltság és a bőrproblémák kezelése a mi feladatunk. Egy minisorozatban hétről hétre bemutatjuk, hogyan érdemes a bőrünket ápolni különböző életszakaszokban.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász és Tamás Eszter kozmetikus szépségbloggerünk segítségével Dóczy Júlia kolléganőnk a legújabb, leginnovatívabb hatóanyagokat és műtétmentes kezeléseket térképezte fel, és foglalta össze egy alapos cikkben, amelyet teljes egészében az októberi Marie Claire lapszámban olvashattok.

Lássuk, mit javasolnak szakértők azoknak, akik a harmincas éveikben járnak!

Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen
olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen már olyan, amilyet megérdemelsz.” Coco Chanel

Harmincas évek

Mi történik a bőrrel?

A jó hír, hogy ebben az időszakban a legtöbben már túl vannak a pattanásokon, azonban van pár apróság, amelyre a megelőzés jegyében érdemes odafigyelni. „A vérkeringés és az anyagcsere-folyamatok elkezdenek lelassulni, az arcunk veszít ragyogásából, megjelenhetnek az apróbb ráncok és a karikák a szem alatt. A harmincas évekre csökken a szervezet kollagéntermelése, így az arc kezd veszíteni rugalmasságából is – mondja Eszter. – A hidratáláson túl ilyenkor már a tápláláson és a célzott problémamegoldáson is erős a hangsúly.”

Nagyító alatt

Rosacea

Amennyiben már a harmincas éveinkben rendszeresen észlelünk pici, megpattant ereket, bőrpírt, melegséget az arcunk egyes területein, sajnos nagy eséllyel jósolható meg a későbbi rosacea kialakulása. A bőrbetegség tüneteit viszont – főleg, ha időben nyakon csípjük – szépen lehet kezelni bőrápolókkal és gyógyszerekkel.

Karikák

„Az életmódunk, a hormonszintünk változásai, az idő múlása és az öröklött tényezők mind-mind befolyásolják, hogy kinek milyen problémával kell megküzdenie a szemkörnyékét illetően – magyarázza a kozmetikus. – A szemkörnyékápolást azonban már ebben az életszakaszban is rendkívül komolyan kell venni – és ez mindenkire vonatkozik. A bőrünk ezen a területen a legvékonyabb, így speciális ápolást igényel, kifejezetten erre a célra alkalmas kozmetikumokkal.”

A húszas éveidben jársz? Kattints tovább!

Hatóanyagbörze

Anitoxidánsok

Az antioxidáns-tartalmú krémek segítik bőrünket megvédeni a káros szabadgyököktől, így a korai öregedéstől is. Az összetevők között keressük például a zöld teát, de a búzacsíraolaj vagy a gránátalmamag is rendkívül erős antioxidáns hírében áll.

A-vitamin

Az A-vitamin, más néven retinol a pigmentfoltok halványításában bajnok, szuper bőrfeszesítő és az üde bőr elérésében is hű társunk lehet.

Kezeléskalauz

LED

Az olyan fényterápiák, mint például az Omnilux, remekül eltüntetik a hegeket, fiatalítanak, ránctalanítanak. Kiválóak a problémás bőrre, de még a rosaceát is szépen kezelik. A fény ráadásul úgy orvosolja a problémát, hogy nem tesz kárt a környező szövetekben.

Mikrotűs rádiófrekvencia

Ha pedig még látványosabb megoldásra vágyunk, Kriston Renáta a kombinált RF-kezeléseket ajánlja. „A rádiófrekvenciás mikrotűk alkalmazása során minden egyes impulzus leadásakor apró, kontrollált bőrsérülések keletkeznek, amelyek aktiválják a sebgyógyulási folyamatot – magyarázza a doktornő a fiatalító eljárást. – A szúrások mechanikai energiája fokozza a kollagén- és az elasztikus rostok termelődését, optimalizálja a bőr anyagcseréjét, élénkíti a keringését és elősegíti a regenerációját.”

Potenciális szépségkedvencek:

Rózsakvarcgörgő, Omorovicza
Gua sha Odacité, neilacare.hu
Intenzív retinolos olajszérum, Institut Esthederm
C-vitamin és antioxidáns tonik, Mossa
Hidratálókrém zöld teával, Garnie
Arckrém rosacea kezelésére, Schüssler Natur CosMEDics
Kávés szemkörnyékápoló, Phi Cosmetics

Fotó: Unsplash