Inszomnia: digitális terápia lehet a megoldás

2020. augusztus 03.
Egy friss kutatás szerint a digitális terápia hatásosabb az inszomnia kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápia. A Sleepio nevű online program segített az álmatlanságban szenvedőknek, hogy hat órával többet aludhassanak egy héten.

Nagyon ritkán akad olyan területe a mentális egészségünknek, amikor a technológia és a számítógépek jelenthetnek megoldást egy-egy bajra. Ám az inszomnia esetében úgy tűnik, pont a digitális terápia lehet az, ami segít az álmatlanságban szenvedőknek, hogy többet aludhassanak. Egy online önsegítő program ugyanis hatékonyabbnak bizonyult az inszomnia kezelésére, mint a szemtől szembeni pszichoterápia. Több mint hétezer résztvevőt vizsgáltak az Oxford Egyetem kutatásban, amelybe a brit egészségügyben regisztrált inszomniás betegeket vontak be.

A Sleepio egy hathetes digitális kezelés az inszomniára. Az eredmények szerint az álmatlanságtól szenvedők több mint felének (56 százalékának) segített, hogy többet és jobban aludhassanak, míg a pszichoterápiás kezelések az esetek felében, a kutatásban résztvevők 50 százalékánál voltak eredményesek.

A program segítségével az inszomniások közel hat órával többet tudtak aludni egy héten, kevesebb altatóra volt szükségük, és kevesebbszer látogattak el az orvosukhoz vagy kellett szabadnapot kivenniük problémájuk miatt. Emellett csökkent a szorongásuk és a depressziós tüneteik is, amelyek a résztvevők álmatlanságának hátterében állhatnak. „A kísérlet hatalmas siker. A digitális program jelentős hatást ért el – mondta Tracey Marriot, a klinikai innovációs hálózat vezetője. – Egy átlagos páciens a Sleepio segítségével 41,2 órát aludt egy héten a korábbi 35,3 óra helyett. Ez 5 óra és 51 perccel több alvás hetente.”

A fejlett világ országaiban milliók szenvednek inszomniától, amelyet gyakran a stressz, szorongás és depresszió vált ki. A digitális terápia azért is lehet hasznos, mert sok ember hosszú hónapokat vár egy-egy időpontra, míg eljuthat pszichoterápiára. A Sleepio sok emberhez juthat el könnyebben, így az álmatlanságtól szenvedők nagy tömegének jelenthet segítséget az online támogatás az alvásproblémáik kezelésére.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash