Inszomnia: digitális terápia lehet a megoldás

2020. augusztus 03. |

Egy friss kutatás szerint a digitális terápia hatásosabb az inszomnia kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápia. A Sleepio nevű online program segített az álmatlanságban szenvedőknek, hogy hat órával többet aludhassanak egy héten.

Nagyon ritkán akad olyan területe a mentális egészségünknek, amikor a technológia és a számítógépek jelenthetnek megoldást egy-egy bajra. Ám az inszomnia esetében úgy tűnik, pont a digitális terápia lehet az, ami segít az álmatlanságban szenvedőknek, hogy többet aludhassanak. Egy online önsegítő program ugyanis hatékonyabbnak bizonyult az inszomnia kezelésére, mint a szemtől szembeni pszichoterápia. Több mint hétezer résztvevőt vizsgáltak az Oxford Egyetem kutatásban, amelybe a brit egészségügyben regisztrált inszomniás betegeket vontak be.

A Sleepio egy hathetes digitális kezelés az inszomniára. Az eredmények szerint az álmatlanságtól szenvedők több mint felének (56 százalékának) segített, hogy többet és jobban aludhassanak, míg a pszichoterápiás kezelések az esetek felében, a kutatásban résztvevők 50 százalékánál voltak eredményesek.

A program segítségével az inszomniások közel hat órával többet tudtak aludni egy héten, kevesebb altatóra volt szükségük, és kevesebbszer látogattak el az orvosukhoz vagy kellett szabadnapot kivenniük problémájuk miatt. Emellett csökkent a szorongásuk és a depressziós tüneteik is, amelyek a résztvevők álmatlanságának hátterében állhatnak. „A kísérlet hatalmas siker. A digitális program jelentős hatást ért el – mondta Tracey Marriot, a klinikai innovációs hálózat vezetője. – Egy átlagos páciens a Sleepio segítségével 41,2 órát aludt egy héten a korábbi 35,3 óra helyett. Ez 5 óra és 51 perccel több alvás hetente.”

A fejlett világ országaiban milliók szenvednek inszomniától, amelyet gyakran a stressz, szorongás és depresszió vált ki. A digitális terápia azért is lehet hasznos, mert sok ember hosszú hónapokat vár egy-egy időpontra, míg eljuthat pszichoterápiára. A Sleepio sok emberhez juthat el könnyebben, így az álmatlanságtól szenvedők nagy tömegének jelenthet segítséget az online támogatás az alvásproblémáik kezelésére.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?