4 profi trükk, hogy hatásos legyen az otthoni hajvasalás

2021. január 21.
A hajtrendek világa szinte ugyanolyan színes, változatos, mint a sminkeké, de természetesen itt is vannak örökzöldek. A klasszikus, letisztult, egyenes haj úgy tűnik, egy ezek közül, amit sokan kizárólag a fodrászszalonok székében ülve tudnak ötcsillagos szinten elképzelni. Pedig néhány profi fodrász hajegyenesítési trükkjével mi magunk is kifogástalan eredményt érhetünk el – néhány alapszabály betartásával.

Az alábbi tippek mellett persze érdemes folyamatosan táplálni is a hajvasalásnak kitett hajat, pakolásokkal, hajszérumokkal, de akár magával a ritkábban alkalmazott vasalással is. Ez esetben inkább válasszunk olyan hajvédő termékeket, amelyekkel hosszabban megtarthatjuk hajunk simaságát – akár a zuhany alatt is.

hajvasalás egyenes haj

1. Válasz okosan!

Szakértők szerint egyelőre nincs olyan felmérés, ami azt mutatná, hogy a különböző anyagú (pl. kerámia, teflon, turmalin) hajegyenesítők különböző hatással vannak a hajra. Így vásárlásnál fókuszáljunk arra, hogy a hajunknak pontosan milyen igényei vannak (hajhossz, vastagság, sűrűség), és mi fér bele a költségvetésünkbe (pl. extrafunkciók, akár göndörítés is).

2. Védd és szárítsd meg a hajszálakat!

Különösen akkor, ha a hajunk nem egyenes, érdemes egy alapos beszárítással kezdeni. Így kevésbé károsodik majd a hajunk, és időt is spórolhatunk vele. Hajszárítás után vigyünk fel némi hővédő hajápolót, és győződjünk meg róla, hogy teljesen szárazak a szálak, mielőtt nekilátunk magának a hajvasalásnak. Amennyiben tincseink hajlamosak szöszölődésre, vessünk be anti-fizz ápolókat is. Ezek nagyon szépen puhítják és megregulázzák a szöszösödésre hajlamos tincseket, sőt, egyesek még extrafényt is ígérnek.

hajvasalás egyenes haj

Kattints tovább!

3. Lődd be jól a hőfokot!

Mégpedig jól. Ez nagyon fontos, különösen akkor, ha gyakran használjuk a hajvasalót. Érdemes alacsonyabb fokozaton kezdeni, majd fokozatosan emelni a szintet, ha úgy érezzük, szükség van rá. Vékony hajszálak esetében válasszuk az alacsony hőmérsékletet (115-165 °C között), az egészséges szálak közepes vastagsággal mintegy 165-188 °C-ot bírnak, míg a természetes, vastag és erős szálú haj esetén 200-230 °C-ot is beállíthatunk. A festett, vegyileg kezelt hajon persze érdemes minél alacsonyabb hőt alkalmazni.

4. Fentről lefele

A precíz, nagyon szép kivitel érdekében kb. 2,5 centis szélességben vasaljuk a tincseinket, a tövektől haladva – nagyon lassan – a végek fele. Az egészen hosszú haj esetében érdemes szélesebb felülettel rendelkező vasat választani, míg egy bob vagy vállig érő frizura esetén a keskeny hajvasalók számítanak tökéletes és praktikus választásnak.

Fotó: Imaxtree, Unsplash Forrás: Yahoo

Olvastad már?