Besütöd, kivasalod? Mennyire károsodik a hajad?

2021. szeptember 21.
Sokan saját tapasztalatból tudják, vannak azok a hajak, amik önálló akarattal rendelkeznek, megzabolázni őket csak olyan speciális eszközökkel lehet, mint a hajsütővas vagy épp a hajvasaló. Ezek használata ugyanakkor némi hozzáértést és odafigyelést igényel, a haj ugyanis pont úgy eléghet, mint a bőr.

A hajszál érzékeny szerkezet, amelynek három fő rétege a külső hámréteg, a kutikula; a középső hajkéreg, a cortex; és a belső hajbél, a medulla. „Az egészséges hajszál az üreges, vízzel és levegővel töltött medullával és a sima kutikulával egységes szerkezetű. Ez teszi lehetővé, hogy a fény áthaladjon rajta, és belső ragyogást (áttetsző medulla) és külső, ragyogó fényt (kutikula) kapjon. A túlzott hő károsítja ezeket a rétegeket” – magyarázza dr. Jessica Krant bőrgyógyász, és hozzáteszi, mindez azokra is érvényes, akik vastag, göndör, ellenállóbb hajkoronával rendelkeznek. A kár egy és ugyanaz – ami hosszú távon a haj megritkulásához vezethet.

hajvasaló

„A legkárosabb hajformázási szokások abból erednek, hogy valami olyan dologra akarjuk rákényszeríteni a hajunkat, amit az nem akar” – magyarázza a szakember, és hozzáteszi, ezzel a hajszálak gyakran elhalnak, vágás nélkül azokat megmenteni legtöbbször nem lehet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ilyenkor „csak” a hajszál és nem a tüsző sérül.

A forró eszközökkel történő hajformázás során a haj természetes nedvessége vész el, márpedig a hajnak ugyanúgy nedvességre van szüksége, mint a bőrnek – a nedvesség biztosítja a haj rugalmasságát és egészségét. A nem megfelelően alkalmazott hajformázó eszköz hatására a haj rideg, töredezett, fakó, száraz lesz – utolsó stádiumban pedig a kutikula is kiszárad, a haj pedig eltörik. Éppen ezért elengedhetetlen a hővédelem és a megfelelő hajformázó eszközök beszerzése. A gőzölős hajvasaló például kevésbé szárítja a hajat. A szakemberek szerint heti egy-két alkalomnál többször ne nyúljunk a hajvasaló után.

A bőrgyógyász a nedves haj formázására is rámutat, ami leírása szerint felér a haj forralásával. Előbb a haj belső szerkezete forr fel, a medulla falai felrobbannak, majd buborékok képződnek, amik kifelé tolják a kutikulát, ami ugyancsak felreped, elveszíti simaságát, és érdessé, törötté, fénytelenné válik.

Forrás: Huffpost Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!