Így vigyázz a bőrödre a karácsonyi asztalnál

2021. december 17.
Szépségbloggerünk, Peonilla e heti bejegyzésében összegyűjtötte azokat az ételeket, amikkel érdemes vigyázni, hiszen a bőröd tisztaságát, feszességét és egészségét kockáztatod velük.

Nem csak a külső ápolás számít

Ha fényvédőzöl és tudatosan összeállított rutint követsz, azzal sokat tehetesz a bőröd szépségéért, de összességében ez sajnos kevés. Ahhoz, hogy milyen állapotban van a bőröd, mennyire pattanásos, ráncos, irritált vagy élettelen, nagyban hozzájárul az is, hogy milyen ételekkel táplálod a tested. Aki ezt tagadja, az hazudik. A testünk minden egyes sejtje abból nyeri a tápanyagokat, vitaminokat, amiket a szánkon át beviszünk, legyen az étel vagy ital. Ugyanígy a bőrsejtek is, amik egyébként 28 naponta megújulnak, ezekből „táplálkoznak”. Nagy általánosságban mondhatjuk, hogy azok az ételek és italok, amik a tested számára egészségesek, azok a bőrödnek is azok lesznek. Szeretnék azonban most kiemelni néhány különösen problémás táplálékot, amit érdemes kerülni, vagy legalább minimálisra redukálni, hogy a szervezeted és a bőröd is egészségtől ragyoghasson.

etel-szep-bor-unnepi-lakoma

1. Cukros, magas glikémiás indexű ételek
A cukros ételek, péksütik, édességek, csokik, cukorkák, üdítők és más, magas glikémiás indexű ételek (pl. tészták, müzlik stb.) több szempontból is a szép bőr ellenségei. Megemelik az inzulinszintet, ezáltal a tesztoszterontermelést is, aminek következtében pattanásokat okoznak. Ráadásul a cukor bizonyítottan roncsolja a bőrben lévő kollagénállományt is, így idő előtt öregíti a bőrt.

2. Túl zsíros falatok
Ide tartoznak többek között a magyarok által nagyon kedvelt rántott ételek, olajban sült lángos, sült krumpli, szalonna és nagy mennyiségben az olajos magvak is. Az ünnepek alatt ezeket teljes mértékben kikerülni igazi „mission impossible”, de érdemes törekedni rá, különösen, ha hajlamos vagy a pattanásokra. A nagy mennyiségű olaj egyrészt fokozza a gyulladásokat a szervezetben, másrészt növeli a faggyútermelést is, ami könnyedén eltömődött pórusokhoz, gyulladt aknékhoz vezet.

3. Tej- és tejsavófehérjeporok
Sokan sportolás mellett napi szinten fogyasztanak tejsavófehérjét, ami sajnos szintén aknés tünetekhez vezethet nemcsak az arcon, de a háton, vállon és a test egyéb részein is. A tejsavó az inzulinhoz hasonló hormon, a növekedési faktor (IGF-1) termelését is serkenti, ami – mint az olajos ételek esetén – szintén a bőrben lévő faggyútermelést stimulálja. Válassz inkább vegán, növényi alapú fehérjeport. A tejjel és a tejtermékekkel is javasolt vigyázni, ha tiszta bőrre vágysz. Tudományosan nem tudták még egyértelműen bizonyítani, de tény, hogy az ekcémával és pattanással küzdőnek gyakran segít, ha kiiktatják vagy minimálisra csökkentik ennek a hormonokkal teli ételcsoportnak a fogyasztását.

4. Túl sós, fűszeres és előrecsomagolt ételek
A magas sótartalmú chipsek, szójaszósz, húsok és egyéb gyorsételek elvonják a vizet a szervezetből, így dehidratálttá, fáradttá, szürkévé teszik a bőröd, sőt szem alatti karikákat és az arc puffadását is okozhatják. Az előrecsomagolt készételek rengeteg tartósítószert, ízfokozót, adalékanyagot tartalmaznak, amik gyulladásserkentő hatásúak, így irritált, kipirosodó, aknés bőrre ébredhetsz tőlük. A túl sok csípős fűszer a rosaceát lobbanthatja be, illetve a gyomornak is árt.

etel-szep-bor-unnepi-lakoma

5. Alkohol
Nem újdonság: az alkohol a bőröd (és a szervezeted) egyik legnagyobb ellensége. Kutatások bizonyítják, hogy szárít, ráncosít, gátolja a bőrsejtek regenerálódását, sőt a puffadásos, rosaceás, aknés tüneteket is felerősíti. Nem azt mondom, hogy innentől kezdve soha egyetlen pohár bort sem kortyolhatsz el (bűntudat nélkül), de a rendszeres fogyasztást mindenképp kerüld. Mellé pedig igyekezz minél több vizet inni, hogy a dehidratációt ellensúlyozd.

Fotó: Pexels

Olvastad már?