Tényleg szebbé teszi az olívaolaj hajadat?

2022. január 23.
Hidratálás és a töredezett hajvégek ápolása: mindkettőt megoldja egy konyhai hozzávaló.

A legtöbben az olívaolajat főzési összetevőként ismerik, de az utóbbi években ez a konyhai alapanyag népszerűvé vált a haj- és bőrápolásban is. Sokan kipróbálták, és sokan esküsznek is rá, de tudományos bizonyítékból még kevés van. Az az elképzelés, hogy az olívaolaj jót tesz a hajnak, az összetevőiből ered, különösen az olajsavból és a sztearinsavból. Ezek a zsírsavak nemcsak akkor hatnak jól az egészségünkre, ha elfogyasztjuk őket, de akkor is, ha helyileg, kozmetikumként alkalmazzuk.  Íme az olívaolaj három lehetséges előnye, ha a hajunkat szeretnénk ragyogbbá tenni.

1. Hidratálja a hajat

Bár kevés tudományos bizonyíték van rá, az olívaolaj kémiai összetétele valóban hidratáló hatású, ha a hajon vagy a bőrön alkalmazzák. Ennek oka, hogy az olívaolaj tartalmaz olajsavat, amely lágyító és hidratáló tulajdonságokkal rendelkező bőrpuhító. „Ha az olívaolaj magas olajsavtartalma bejut a hajszálakba, helyreállítja a nedvességtartalmukat – mondja Fabio Scalia okleveles kozmetikus. – A szkvalán pedig egy másik típusú bőrpuhító, amely gyakran megtalálható a bőrápoló termékekben, mivel hidratálja a bőrt.”

olivaolaj-hajapolas

2. Segít megelőzni a hajvégek töredezését

Az olívaolaj hidratáló tulajdonságai erősíthetik és rugalmassá tehetik a hajat, valamint segítenek megelőzni a töredezést. Egyre többen hisznek benne ebben. Szakértőnk szerint azonban az olívaolaj nem tudja helyrehozni a töredezett hajvégeket. Az igaz, hogy valóban segíthet a haj puhításában és egészségének megőrzésében, de a töredezett hajvégek kezelésének legjobb módja a rendszeres hajvágás.

3. Segítheti a haj növekedését

„Sokan állítják, hogy az olívaolaj gyorsítja a haj növekedését, de alig van erre vonatkozó adatunk – mondja Patrick Zito bőrgyógyász adjunktus. – Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy az olívaolaj oleuropein néven ismert komponense hatással van az egerek szőrnövekedési ciklusára, de embereken még nem végeztek hasonló vizsgálatokat. Ráadásul számos egyéni tényező, például az étrend, a genetika és a hormonok is befolyásolhatják a hajnövekedést – megnehezítve az olívaolaj emberi hajnövekedésre gyakorolt ​​közvetlen hatásának tanulmányozását. Az olívaolaj viszont tartalmaz E-vitamint, amely segíthet kisimítani a hajat, és csökkenteni a hajszálak göndörödését, így a haj növekedésének látszatát keltve. Az E-vitamin antioxidáns hatása a fejbőr egészségére is jó hatással van, ami viszont valóban elősegítheti a hajnövekedést. Ennek bizonyításához azonban további kutatásokra van szükség.” A szakértők az olívaolajat a göndör, dús és erősebb hajszálakkal bíró embereknek ajánlják, akiknek a haja hajlamosabb a kiszáradásra. A finom vagy egyenes hajra felvitt olívaolaj elnehezítheti a hajat, és zsíros érzetet kelthet. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ne használjunk olívaolajat, ha a hajunk korpásodik, mert a zsiradék elősegíti a korpásodást okozó élesztő növekedését.

Ha szeretnéd kipróbálni az olívaolajat a hajadra, érdemes hidegen sajtolt extra szűz terméket választani, és csak a hajvégekre, nem a fejbőrre tenni belőle egy keveset. Az ideális mennyiség épp csak annyi, ami befedi a hajszálakat a közepüktől a végekig. Mivel azonban nehéz kimosni, inkább hajmosás előtt, hidratáló pakolásként alkalmazzuk, majd negyedóra hatóidő után samponnal öblítsük le, ezután jöhet a szokásos hajkoncidionálónk.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!