Sportolás után jót tesz az olívaolaj

2020. március 21.
Ha edzés után olívaolajat fogyasztunk, kiterjeszthetjük a testmozgás hatékonyságát az egészség más aspektusaira is. Egy friss kutatásban bizonyítékokat találtak rá, hogy az olíva olyan változásokat idéz elő, amelyek a hosszú élettel hozhatók összefüggésbe.

A Minnesotai Orvosi Egyetem kutatása újabb bizonyítékot hozott arra, hogy az olívaolaj sokoldalú és roppant egészséges élelmiszer, aminek mindenki diétájában ott a helye.


Dr. Doug Mashek, a kutatás vezetője Petri-csészében tanulmányozta az olívaolaj hatását az emberi sejtekre. Kiderült, hogy az olívában található zsírok aktiválják azokat a sejtkapcsolatokat, amelyek összefüggésben állnak a hosszú élettel. „A zsírt tároló sejtjeinket vizsgáltuk mikroszkóp alatt. Amikor a zsír böjtölés vagy testmozgás hatására szétesik, olyankor váltja ki jótékony hatását” – magyarázta a kutatás vezetője.

Az olívaolaj szerves része a mediterrán étrendnek, amelyet a tanulmány készítői is erősen ajánlanak. Amikor valaki sok friss, finomítatlan alapanyagból készült táplálékot fogyaszt, nemcsak fogyást tapasztalhat, de ezek az ételek jó hatással vannak a szív- és érrendszerére, ráadásul segít a diabétesz megelőzésében is. A mediterrán diéta továbbá hozzájárul az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, illetve a mellrák kialakulásának megelőzéséhez is.

A legfrissebb kutatások pedig arra is rájöttek, hogyan fejti jótékony hatását az olívaolaj. Jó, ha testmozgás után fogyasztjuk, de bármikor is kerüljön a szervezetünkbe, az olívaolajban található speciális zsírokat a szervezet eltárolja, és amikor sportolás hatására kiszabadulnak, megteremtik a lehetőségét annak, hogy tovább éljünk.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash