Sportolás után jót tesz az olívaolaj

2020. március 21. |

Ha edzés után olívaolajat fogyasztunk, kiterjeszthetjük a testmozgás hatékonyságát az egészség más aspektusaira is. Egy friss kutatásban bizonyítékokat találtak rá, hogy az olíva olyan változásokat idéz elő, amelyek a hosszú élettel hozhatók összefüggésbe.

A Minnesotai Orvosi Egyetem kutatása újabb bizonyítékot hozott arra, hogy az olívaolaj sokoldalú és roppant egészséges élelmiszer, aminek mindenki diétájában ott a helye.


Dr. Doug Mashek, a kutatás vezetője Petri-csészében tanulmányozta az olívaolaj hatását az emberi sejtekre. Kiderült, hogy az olívában található zsírok aktiválják azokat a sejtkapcsolatokat, amelyek összefüggésben állnak a hosszú élettel. „A zsírt tároló sejtjeinket vizsgáltuk mikroszkóp alatt. Amikor a zsír böjtölés vagy testmozgás hatására szétesik, olyankor váltja ki jótékony hatását” – magyarázta a kutatás vezetője.

Az olívaolaj szerves része a mediterrán étrendnek, amelyet a tanulmány készítői is erősen ajánlanak. Amikor valaki sok friss, finomítatlan alapanyagból készült táplálékot fogyaszt, nemcsak fogyást tapasztalhat, de ezek az ételek jó hatással vannak a szív- és érrendszerére, ráadásul segít a diabétesz megelőzésében is. A mediterrán diéta továbbá hozzájárul az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, illetve a mellrák kialakulásának megelőzéséhez is.

Jó jel, ha az olívaolaj csípi a torkot

Jó jel, ha az olívaolaj csípi a torkot

Az olívaolaj egyes fajtái segíthetnek bizonyos ráktípusok megelőzésében. Egyszerűen megállapítható, hogy a mi olívaolajunkban vajon megtalálható-e a jótékony vegyület.

A legfrissebb kutatások pedig arra is rájöttek, hogyan fejti jótékony hatását az olívaolaj. Jó, ha testmozgás után fogyasztjuk, de bármikor is kerüljön a szervezetünkbe, az olívaolajban található speciális zsírokat a szervezet eltárolja, és amikor sportolás hatására kiszabadulnak, megteremtik a lehetőségét annak, hogy tovább éljünk.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?