Igaz vagy hamis: 4 valódi tény és 4 mítosz a tengeri algáról

2022. január 07.
A tengeri alga népszerűsége rakétagyorsasággal lőtt ki azóta, hogy olyan hírességek kezdték fogyasztani, mint Kim Kardashian. Legtöbben az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt fogyasztják, ám nem kell és nem is szabad mindent elhinni, amit a tengeri algáról hallunk.

Számos formában vásárolhatunk tengeri algát: porként adagolhatjuk a turmixunkhoz vagy a joghurthoz, szedhetjük táplálékkiegészítőként, de nyers állapotában is megvásárolhatjuk a speciális boltokban. „Ebben az esetben mindenképp meg kell főzni alaposan, mert veszélyes mikrobák lehetnek rajta – figyelmeztetett dr. Eleana Kaidanian dietetikus. – Attól függően, honnan származik, a tengeri algában lehetnek nehézfémek, például higany vagy ólom, illetve más toxinok is. Ezért várandósoknak, szoptatás alatt, immungyengeségben szenvedőknek és vérhígítót használóknak egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.”

„A tengeri alga tápanyagokban gazdag, ugyanakkor további kutatásokra van szükség, hogy az egészségügyi előnyeit és kockázatait pontosan megismerjük” – mondta dr. Lon Ben-Asher tápanyagszakértő. Van azonban néhány olyan tény, amit már bizonyított a tudomány az algáról. 

tengeri-alga-egeszseg

Tele van tápanyaggal

Ha valakitől azt halljuk, hogy hihetetlenül magas a tengeri alga tápanyagtartalma, bátran elhihetjük. 10 gramm alga a napi jódszükséglet több mint háromszorosát fedezi (470 mg-ot tartalmaz), de nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, mangánt, B2-, B6- és B9-vitamint is. 

Segítheti a fogyást

„Olyan növényi rostot – úgynevezett karragént – tartalmaz, ami hozzásegíthet a testsúly csökkentéséhez” – mondta a tápanyagszakértő. A karragén olyan típusú rost, mely lassítja az emésztést, ezáltal tovább tart a teltségérzetünk, így a nap folyamán összességében kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. 

A felnőtt nőknek legalább napi 21–25, férfiaknak 30–38 gramm növényi rost bevitelére van szüksége. Ezt a nyugati társadalmakban igencsak alulról súroljuk, átlagosan 19 gramm rostot fogyasztunk naponta. 

Egy 2011-es kisebb kutatásban azt figyelték meg, hogy azok, akik algarosttal dúsított italt fogyasztottak, azoknak csökkent az étvágya és öt órával tovább tartott a teltségérzetük, mint azoknak, akik placebót kaptak.

Támogatja a pajzsmirigy egészségét

Ahogy már említettük, a tengeri alga nagy mennyiségben tartalmaz jódot, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és az anyagcsere szabályozásához. „A pajzsmirigy amilyen kicsi, olyan fontos szervünk. Számos hormon előállítását végzi, melyek szabályozzák a test különböző funkcióit, alvástól a kedélyállapoton át a testsúlyig” – magyarázta dr. Ben-Asher. 

Nem szabad azonban túlzásba sem vinni. Ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt tengeri algát – ez különösen a táplálékkiegészítők esetében fordulhat elő –, jódmérgezés alakulhat ki, ami pont ellenkezőleg hat a pajzsmirigy működésére: túlműködés és golyva alakulhat ki. „Nem szabad túllépi a napi 1100 mikrogramm jód bevitelét” -–figyelmeztetett a dietetikus. 

Prebiotikumnak is kiváló lehet

Szintén a tengeri algában található karragén az, amelyik remek tápanyag lehet a jótékony bélbaktériumoknak, azaz prebiotikumként működik. Az, hogy milyen szerepet játszhat a tengeri alga a bélrendszer mikrobiomjának egészségében, további kutatásokat igényel, ám az eddigi eredmények ígéretesek. 

Amit biztosan nem tud

Sok egészségre gyakorolt jótékony hatás, amit a tengeri algának tulajdonítanak, inkább városi legenda, tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. Ha azt halljuk a tengeri algáról, hogy tisztítja az arcbőrt, szebbé teszi a hajat, javítja a termékenységet, erősíti az immunrendszert, méregtelenít és gyógyítja a rákot, inkább kételkedjünk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!