Az extrém Elzák és a hibrid kontyok éve – sminkek, hajak az idei Oscarról

2022. március 28.
Nem bántóan nagy, de mégis szinte az űrből is látható egy-két idei Oscar frizura. Dekadens hajvariációk, pontosabban a készítőik sziporkáztak idén, míg a látványos tincseknek a többség finom, szofisztikált sminkkel ágyazott meg.

Amikor úgy döntöttem, idén sem élőben élvezem a képernyő előttt az Oscar-gálát, még nem tudtam, hogy egy Bud Spencert idéző váratlan lengőhorog viszi el a figyelmet az idei díjazottakról, ezzel együtt a hollywoodi stylist- és fodrászhad munkásságáról. A képek, videók és mémek azonban csodás színvonalon pótolják mindezt, és ha a „Csók és könny” jellegű bulvárlapszemlén túl szomjazunk egy kis szépség tematikát is, érdemes elmélyülnünk és egy kis időt szentelnünk az idei meghívottak outfitjeinek is.

sztarok-frizura-smink-oscar

Bár az amerikai online magazinok beszámolóiban a sminkek kapcsán a glitter, glamour, csillogás, pompás szavak minden mondatban stabilan szerepelnek, azért az biztos, hogy az ideinél láttunk már sokkal erősebb sminkválasztásokkal belehúzó gálákat is. Tény persze, hogy az Oscar azért mégsem egy MET-gála, és jó eséllyel a sztárok sminkesei nem itt festik fel a díjesélyes kliensek arcára kedvenc ikonikus RuPaul sminkjüket, ahogy egy pajkos Joker face színvilágot idéző look sem vethető itt be zajos tapsvihar mellett.

A sztárok és választott sminkeseik (vagy épp a szponzormárkák vezető makeup artistjai) tudják, hogy mitől is döglik ezen a presztízsgálán a légy: egy csodaszép alapozás, makulátlan bőrfelszín, és parádés színekben játszó szemhéjak, legyen az éppen nude vonalon induló versenyző vagy egy szexi, old-Hollywoodot idéző, füstös tekintet.

Egy sima, egy fordított

Az ajakhangsúlyos viszonylag vékonyka trend a vörös szőnyegen, de ahogy Tracee Ellis Ross prezentálta, azt külön megtapsolnánk. Semmi fakszni, csupán a ruha pirosságát visszatükröző ajkak, simára, lefésült frizura, és a szemet keretező hangsúlyos pillák. Üde, frissítő jelenség volt a valóságos „szofisztikált füstös szem” cunamiban, amelyet a munkatársnők különböző hőfokon tálaltak.

sztarok-frizura-smink-oscar

Mila Kunis visszafogott, barackos smokey eye sminkje etalon a kategóriában, öröm volt nézni a kivitelezést, de hasonlóan magasra tette a lécet Zendaya is, fémes hatású, kifinomult, mégis karakteres füstös szemsminkjével, amelyből sem a szemceruza, sem a szemhéjpúder, de még a pirosító sem hiányzott. Az összkép mégis elegáns, erőt sugárzó a tépett hatású, vadóc, mégis szőnyegkompatibilis kontyával.

sztarok-frizura-smink-oscar

Akadt, aki erősebben megnyomta az ecsetet, pláne a satírt, Serena Williamsét külön öröm volt nézni, de Kristen Stewart ezen is csavart egyet. A hangsúly nála az alsó vízvonalra, a domináns oldal pedig alulra került. Ha valaki, ő bármit tud akár fordítva is viselni.

sztarok-frizura-smink-oscar

A cica vonal trendet sem engedték el sokan, amit még Sofia Carson kicsiben hozott, azt Megan Thee Stallion lőtte ki a magasba, vagyis vissza egészen a 90-es évekig. Nagyvonalú cat aye kontúrja csillagos ötös munka volt, és azon kevesek egyike, ahol a ruha-smink-haj trió tökéletes harmóniában volt.

sztarok-frizura-smink-oscar

A nagy kontybuli

És ha már a hajnál tartunk, Megan Thee Stallion itt is nagyot domborított – elöl kacér babahaját olyan Betty Boopos minitincsekbe rendezték, hogy azt bármelyik kurta farkú, tarka kismalac megirigyelné, míg hátulról már egy buja, lesimított elegáns tarkókontyos bárénekesnőt idézett meg a rapper.

sztarok-frizura-smink-oscar
Chloe x Halle
az R&B énekes testvérpár szintén a kontyexpresszre szállt fel tegnap, ha nem is twinningelt. Halle egy sudár kontytekerccsel állt a vörös szőnyegre, fonott tövekkel, de Chloe sem adta alább. Szintén magasba húzott „modellel” érkezett, nevezzük újragondolt madárfészeknek, amelyet a művésziesség jegyében elnagyoltan, szinte céltalanul (nem) igazítottak el a hajstylistok a fején. Az est egyik érdekes megoldása volt… Az egyik.

sztarok-frizura-smink-oscar

Az est legizgibb haja díjat egyértelműen Lupita Nyong’o vitte el az orra elől, aki, ha magasságban nem is tudjuk, hogy felé lőtt-e, de drámai hatásban mindenképp. Sminkfronton is remekelt, mint szinte mindig – izgalmas szemhangsúlyos sminkje „odabiccentett” a ragyogó ruhájának egy cseppnyi arany pigmenttel -, de ami a frizurát illeti, abban már talán több kilométer munka is volt. Ki tudja, milyen hosszú, de Elzát biztosan kenterbe verő, vékony, sikkes tincse formásan, szépen feltekercselve foglalt helyet a fején, a VIP-szekcióban élvezve az este történéseit (kérdés persze, hogy a hátsó székekben ülő kollégák mennyire élvezték a látványt).

Lencsibabák és sablon sminkek

sztarok-frizura-smink-oscar

A gálán persze ennél jóval több, csodaszép konty, elegáns smink ragyogott ki a tömegből. Nehéz lenne az összeset megemlíteni, igaz a többség a biztonságos középutat választotta: Billie Eilish fáradt lencsibaba sminkjéhez egy kontrasztos sötétbarna jókislányos hajat domborított, míg az olyan gyakorlott vörös szőnyegjárók, mint Jennifer Garner, Nicole Kidman és Jessica Chastain bevált sminkkel (utóbbi dús orgonabokorszerű műszempillákkal megbolondítva) érkeztek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!