Filléres trükk a töredezett hajvégekre. Tényleg hatékony a hair dusting?

2022. október 11.
Unod a sok töredezett hajvéged látványát a tükörben, és a frizurádból kiálló, szálkás szálak kétségbe ejtenek? A közösségi médiában taroló hair dusting éppen ezekre a problémákra adhat választ azoknak, akik nem rettennek el a kétes, otthoni hajmentő akcióktól, és magabiztosan kezelik az ollót.

A hajunk szépségéért sokan sokféle rizikót, új metódust bevállalunk, de azért akadnak olyan otthoni „low budget” megoldások is, amik a legtöbb embert már szerencsére elrettentik. Jó pár évtizede a házi szépségpraktikák közül az öngyújtós vagy gyertyás „hajkezelés” ment nagyot, amikor is anyáink a sprőd hajvégeket sarlatán módon elégetve próbálták leradírozni magukról.

hair-dusting-toredezett-haj

A vékonyan sodort tincseket egyesével vették kezelésbe egy kis lánggal, de a jó eséllyel tűzoltók és szülők rémálmának számító otthoni hajkezelés szerencsére szinte teljesen kihalt.
Időben jó nagy csúszással ugyan, de itt van az újragondolt kortárs verziója, ahol nem lángokkal kelnek birokra a töredezett, kusza szálakkal az önjelölt fodrászok, hanem ollóval. Csakúgy, mint a régebbi idők gyertyás-égetős módszerénél, itt is a sodort tincsekből kiálló, száraz, töredezett végeket veszik kezelésbe, szépen lenyírva a kiálló szálakat. De lássuk, mi minden szól a legújabb „filléres” hajszépítő praktika ellen és mellett…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Skulte salon de coiffure (@skulte.officiel) által megosztott bejegyzés

Hair dusting a selymes hajért

Azoknak a feedjében, akik az egészséges hajkoronát szívügyként kezelik, biztosan beékelődött már pár hair dusting hashtag alatt díszelgő poszt vagy tutorial. A hossz megőrzése nem könnyű dolog, ha közben a puszta létben, az elemekkel (hajvasalóval, hajszárítóval vagy hajfestékkel) folytatott harcban megfáradt, sprőd, élettelen hajvégektől szeretnénk megszabadulni.

@audreyvictoria_

Quick trim ✨ I believe this is referred to as “dusting” #hairtok #hairtransformation #hair #fyp

♬ Moonlight Serenade – Glenn Miller

A technikát egyébként a médiában többek nevéhez is kötik, de ami a lényeg, hogy alapvetően egy meglehetősen old-school felszíni vágás metódus, amelynek lényege, hogy segít eltávolítani a töredezett hajvégeket, miközben megőrizhetjük általa a haj hosszát. A hajunk összességében simább, egészségesebb megjelenésű lesz tőle.

Első lépése, hogy kisimítjuk a hajunkat – hajvasalóval, ha lehet. Majd a tincsekből makacsul kiálló, élettelen szálakat, szálvégeket lenyisszantjuk szinte sikló, csúsztatott mozdulattal a tincs felszínén hosszában végigmozgatva az ollót. Értelemszerűen nagyobb biztonságban vagyunk mi magunk, és a hajkoronák is, ha a teljes hajhosszt és a frizuránk hátsó részét nem magunknak csináljuk, hanem megkérünk valakit, hogy segítsen a műveletben.

Le a töredezett hajvégekkel!

A sprőd részek eltávolításával egyébként tényleg láthatóan rendezettebb lesz az összkép, hacsak nem szalad meg az ujjunk az ollóval, és nem okozunk kárt a frizuránkban vagy a hajhosszunkban. Időigényes, precizitást igénylő művelet, az biztos. Vagyis nem mindenkinek megoldás, de a képeket, videókat elnézve nagyon szép eredmények is születnek, a pulcsik boholytalanításának és a szöszeltávolítás elvén működő hair dusting során.

@deecastle

✂️ DUST AND TRIM AT YOUR OWN DISCRETION🤭 #HPSustainableSounds #splitends #damagedends #Healthyends #healthyhairtips #tipsparaelpelo #shears #hairshears #cabellosaludable #longhairlength #longhairtips #howtogrowyourhair

♬ Me Fui de Vacaciones – Bad Bunny

Azoknak, akik éppen növesztik a hajukat, kifejezetten ajánlott, de az igénybe vett, száraz hajra is kíméletes megoldás, ha a cél a haj simítása, az egészségesebb összkép. Azoknak, akik látják a fantáziát benne, de mégsem adnának egy baráti- vagy családi kézbe fodrászollót a cél érdekében, érdemesebb mindenképp fodrászhoz menniük, és profira bízni a hajhosszvesztés nélküli töredezett hajvég-eltávolítást – olyan 2-3 havonta, két hajvágás között.

Fotó: Getty Images, TikTok, Instagram

Olvass tovább!