- Számos kutatás vizsgálja a bőrápolás és az étrend kapcsolatát.
- Kutatások igazolják, hogy bizonyos termékek fogyasztása súlyosbítja a bőr állapotát, felgyorsítja az öregedést, lángra lobbantja a pattanást és ront az aknék állapotán.
- Cikkünkben megmutatjuk, pontosan mely élelmiszerek ezek.
Szénsavas üdítők
A szénsavas üdítőket érdemes mértékkel kell fogyasztani: egy 2019-es, több mint 8000 diák bevonásával készült tanulmány kimutatta, a napi üdítőitalok kortyolgatása növeli a közepesen súlyos vagy súlyos akné kialakulásának kockázatát. A legnagyobb bűnös a napi 100 gramm cukrot meghaladó üdítőital-bevitel volt.
Alkohol
Bár sokan hangoztatják a borban és a sörben található antioxidánsok erejét, az nagyon is károsítja a bőr védelmi rendszerét, felgyorsítja a bőr öregedését, hozzájárul a szem alatti duzzanat, az egyenetlen bőrtónus kialakulásához.
Cukor
A magas cukortartalmú ételek hírhedten károsak a bőrre, felgyorsítják az öregedést és súlyosbítják a pattanásokat azáltal, hogy fokozzák a bőr gyulladását.
Fehér liszt
A fehér lisztből készült termékek, szemben például teljes kiőrlésűekkel, kevesebb rostot tartalmaznak, fogyasztásuk bizonyítottan súlyosbítja a pattanásos bőr állapotát.
Burgonyachips
A burgonyachips zsírtartalma magas és sok nátriumot is tartalmaz, ami fokozhatja a gyulladást. Egy átlagos zacskó chips 10 gramm zsírt, 15 gramm szénhidrátot és 170 milligramm nátriumot tartalmaz.
Popcorn
A vaj és a magas sótartalom különösen az aknés emberek számára jelent veszélyt, de az öregedés folyamatát is felgyorsítja a vajas nasi.
Tej
Bár a tehéntejnek megvannak a maga fontos összetevői, kutatások igazolják, hogy a tejet fogyasztók nagyobb eséllyel küzdenek pattanásokkal.
Tejsavó
Bár a tejtermékek melléktermékét sokan fogyasztják, szakértők szerint akné esetén érdemes elhagyni azt.
Az ételek sajnos tényleg tönkre tudják tenni a bőrt
A szép és egészséges bőr érdekében nagyon is érdemes lemondani a magas zsír-, cukortartalmú és a feldolgozott (módosított, adalékanyaggal ellátott) élelmiszerekről, ezek ugyanis egyértelműen összefüggésbe hozhatók a bőr gyorsabb öregedésével, a pattanások kialakulásával. Ezek helyett válasszunk többek között ómega-3 zsírsavakban és C-vitaminban gazdag élelmiszereket, és ha biztosra szeretnénk menni, kérjük ki dietetikus tanácsát!
Forrás: The Manual Fotó: Getty Images