10 tipp, hogy pikkpakk eltűnjenek a szem alatti karikák

2021. május 24.
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a nyugodt, pihentető és megfelelő ideig tartó alvás felér egy kozmetikai luxuskezeléssel, hiszen jótékony hatása szemmel látható – sőt ahhoz is hozzájárul, hogy a nap folyamán a legjobb formádat hozd, fizikailag és szellemileg egyaránt.

Amikor kicsi voltál, te is büntetésnek érezted, hogy aludnod kellett ebéd után? És azt, hogy esténként korán küldtek ágyba? A legtöbben felnőttként visszasírják ezeket az édes semmittevéssel töltött órákat, hiszen nincs mindig lehetőségük arra, hogy 7-8 órát töltsenek alvással az éjszaka folyamán. Vannak, akiket a sok munka akadályoz abban, hogy eleget aludjanak, míg mások alvásproblémák miatt forgolódnak álmatlanul éjjelente. Ha így alakul, az az arcon is meglátszik: szem alatti sötét karikák, duzzanat és táskás szem jelezheti, hogy nem pihented ki magadat. De nem csak ettől lehet ám karikás a szemed!

Szem alatti karikák eltűntetése

5 ok, amitől karikás lehet a szemed:

  • Alváshiány
  • Dohányzás
  • Bőröregedés
  • Allergia
  • Napártalom

A bőröd bánja

A fent említett okok miatt sötét karikák, táskák és duzzanatok jelenhet meg a szemed alatt, sőt a bőröd is nyúzottabbnak, fakóbbnak tűnhet. Nem véletlenül javasolják a szakemberek, hogy éjfél előtt kerülj ágyba, így ugyanis zavartalanul mehetnek végbe szervezetedben a regenerálódást elősegítő folyamatok, ellensúlyozva azokat a külső ártalmakat, amelyek beárnyékolhatják a szépségedet. Ha erre következetesen odafigyelsz, saját bőrödön tapasztalhatod meg azt is, hogy így az éjszakára használt arc- és testápolók is intenzívebben fejtik ki a hatásukat.

  • Jó szolgálatot tesz az örök klasszikusnak számító uborkapakolás, főleg akkor, ha duzzanat alakult ki a szemed alatt. Helyezz 1-1 szelet friss uborkát a csukott szemedre, és relaxálj 10-15 percig. Ha nincs kéznél uborka, 1-1 szelet burgonyát is tehetsz a szemedre.
  • Ha szeretnéd felfrissíteni a szemkörnyékedet, 20-30 percre tegyél a fagyasztóba két kiskanalat. Ha letelt az idő, a jéghideg kanál domború felét finoman nyomd rá a táskás, karikás bőrfelületre, amíg át nem veszi a tested hőmérsékletét. A hatás azonnali és szemmel látható!
  • Legalább ilyen hatékony az is, ha 20-30 percre a mélyhűtőbe teszel két átnedvesített zöldtea-filtert, amit azután a szemedre helyezel. Az ebben lévő antioxidánsok, vitaminok és nem utolsósorban az alacsony hőmérséklet felélénkíti a megfáradt tekintetet.
  • Tápláló maszkot is készíthetsz 1 evőkanál zsíros joghurtot, 1 kiskanál mézet és néhány csepp édesmandula olajat összekeverve. Ezt vidd fel a behunyt szemedre, és hagyd, hogy tegye a dolgát 10-15 percig. Ezután langyos vízzel öblítsd le!
  • A dohányzás még az alváshiánynál is kártékonyabb, mivel hosszú távon beszűkíti a kisebb ereket, ami miatt a szem környékén elhelyezkedő apró hajszálerekben is gátolhatja az egészséges keringést. A füstölgés amúgy is öregít, tehát érdemes minél hamarabb leszokni róla.

Szem alatti karikák eltűntetése

  • Alakítsd át az étrendedet! (Ennek pozitív hatását sem csak az arcodon és a szemed környékén láthatod majd!) Próbáld meg elhagyni az édességeket – vagy legalábbis csökkentsd a fogyasztásukat –, mellőzd a koffeintartalmú italokat és a félkész ételeket. Kerüljön több friss zöldség és gyümölcs a tányérodra, és minden nap igyál meg legalább 2 liter ásványvizet.
  • Ahhoz, hogy átalhasd az éjszakát, szervezetednek rá kell hangolódnia a pihenésre. Ennek egyik legjobb módja, ha már fél órával lefekvés előtt kikapcsolod a tévét és a többi elektromos berendezést a hálószobában (beleértve a mobiltelefont is!)
  • Lefekvés előtt segíthet egy pihentető fürdő is. A víz hőmérséklete legyen meleg, de ne túl forró, a lazító hatás kedvéért pedig keverj bele tengeri sót, citromfű-, levendula- vagy fenyőillóolajat. A fürdés és az alapos arctisztítás után használj éjszakai arcápolót és tápláló testápolót. Finoman masszírozva vidd fel ezeket a krémeket, hogy az izmaid ellazulhassanak.
  • A szemránckrémeket, illetve a különböző szemkörnyékápolókat nem reklámfogásként találták ki, hanem azért, mert a szemkörnyék finom és érzékeny bőre tényleg speciális gondoskodást igényel. Ha szeretnéd „ráncba szedni” ezt a területet, válassz kifejezetten erre a célra készült kozmetikumot!
  • Végül, de nem utolsósorban egy aranyszabály: arctisztítás nélkül ágyba bújni hatalmas vétek, ha fontos, hogy megőrizd bőröd szépségét és a szem alatti táskák, karikák ellen küzdesz! Ezt nem csak akkor kell szem előtt tartanod, ha rendszeresen sminkelsz, hanem minden áldott nap, a bőrre rakódott szennyeződéseket, illetve a nap folyamán termelődött faggyút, krémmaradványt ugyanis mindenképp el kell távolítani!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

beauty-awards-felhivas