Ezért kérsz olasz bobot idén nyáron a fodrászodtól te is

2023. május 06.
Az elmúlt évben reneszánszát éli a bob hajvágás. Az olasz bob fazonról azonban kevés szó esik, pedig ez az egyik olyan változata a népszerű hajvágásnak, ami otthon is jól és egyszerűen kezelhető.
Olasz bob: mit kell tudnod a nyár kedvenc hajvágásáról?
  • Ryan Forsythe, a Trevor Sorbie Covent Garden hajstúdió művészeti igazgatója mondta el, mit kell tudni az olasz bob fazonról.
  • Ez a bob hajvágásnak az a tömör, mindenhol egyforma hosszú, kicsivel váll fölé, éppen hogy az áll alá érő változata, amit klasszikusan befelé szárított hajvéggel hordanak.
  • Idén nyáron nagyon népszerű lesz azonban az olasz bob a maga természetességében, beszárítás nélkül is.

Ha a nevét nem is tudjuk, de valószínűleg a kép mindenkinek beugrik Raffaella Carrà olasz énekes-színésznőről az 1960-as évekből. Az ő frizurája az, amit klasszikus olasz bobnak nevezünk. „Ez a bob hajvágásnak az a tömör, mindenhol egyforma hosszú, kicsivel váll fölé, éppen hogy az áll alá érő változata, amit klasszikusan befelé szárított hajvéggel hordanak” – foglalta össze Ryan Forsythe, a Trevor Sorbie Covent Garden hajstúdió művészeti igazgatója, mi az olasz bob hajvágás lényege.

Raffalla Carra olasz énekesnő klasszikus olasz bobja

Raffalla Carra olasz énekesnő klasszikus olasz bobja

Miben más az olasz bob, mint más hasonló bob hajstílusok? „A kulcs a volumen. Az olasz bob fazonhoz nagy hajtömeg kell és lehetőleg hullámos haj, hogy jól megmutassa a tömör, egyenes hajvégeket” – magyarázta Forsythe. Ám ez nem jelenti azt, hogy ha nincs vastag szálú, dús hajunk, le kell mondanunk az olasz bob fazonról. „A vékonyabb szálú hajnál is elérhető a látványos hatás, viszont nem szabad rétegeket vágni a hajba” – mutatott rá a hajstylist. Emiatt az olasz bob az egyik legjobb fazon a 40 feletti nőknek, amikor a haj már kezd elvékonyodni. „Nem tépi, vékonyítja tovább a fodrász, hanem meghagyja a haj saját tömegét.”

Kinek áll jól az olasz bob?

Kaia Gerber haja sem kimondottan vastag szálú, mégis tökéletesen kiadja az olasz bob fazont jó vágással

Kaia Gerber haja sem kimondottan vastag szálú, mégis tökéletesen kiadja az olasz bob fazont jó vágással

Mondhatjuk, hogy az olasz a bob a hajstílusok jolly jokere. Mivel nagyon változatos, ugyanakkor roppant egyszerű, ezért nehéz elkövetni a tipikus bob hibákat a vágásánál. „Elegáns hajstílus, ami minden életkorban jól áll. Illik az irodai és laza öltözékhez is – magyarázta Forsythe. Beszéljük meg a fodrászunkkal, a mi arcformánkhoz és hajtípusunkhoz hogyan alakítható. Például az olasz bob hosszát variálhatjuk az arcunktól függően.”

Olasz vagy francia bob? Mi a különbség?

Nagyon hasonlónak tűnik, valójában nagyon is más a francia és az olasz bob. A szakember szerint a fő különbség a kettő között a hajtömeg. 

Az olasz bob lényege a nagy tömeg, látványos tartás, ami úgy emeli ki a textúrát, hogy közben elegáns és szofisztikált marad. 

Balra a francia bob, ami rövidebb, mint az olasz bob (jobbra)

Balra a francia bob, ami rövidebb, mint az olasz bob (jobbra)

A francia bob rövidebb, mint az olasz bob. Nem ér az állvonal alá. A francia bobot gyakran egészíti ki frufru és réteges vágás. Az olasz bob esetében nincs rétegezés, ez egy középhosszú fazon – akár frufruval vagy gyakrabban frufru nélkül -, ami hosszabb és súlyosabb, mint a francia bob.

Hogyan formázzuk az olasz bobot?

„Ha jól vágják le, igaziból semmit sem kell tennünk az olasz bobbal – jelentette ki Forsythe. Használjuk a hajunknak és fejbőrünknek megfelelő készítményeket, ami kiemelheti a hajunk fazonját és a vágást.” 

@thehairbros

The Italian Bob. #haircut #thehairbros #fy #fyp #viral

♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Hasznosak lehetnek az olyan készítmények, különösen, ha a hajunk alapvetően nem különösebben vastag és sűrű, melyek volumennövelő hatásúak és javítják a haj textúráját. 

Az olasz bobot általában középen választják el, de ha oldalt van a forgónk, ez úgyis adja, hol válik el a frizura. Hullámos hajnál a diffúzoros hajszárító a legjobb hajformázó. Ezzel emelhetjük ki legjobban a természetes tömeget és a fazont. 

Ha a klasszikus olasz bobhoz szeretnénk beszárítani a hajvégeket, közepes méretű körkefét használjunk, és először az alsó rétegeket szárítsuk be. A végső textúrát puhává teszi, ha tengeri só spray-vel fixáljuk a hajunkat, mikor már 90 százalékig száraz.

Forrás: Woman And Home, fotó: Getty Images, Unsplash