Napozás utáni testápoló: meghálálja a bőr, ha napozás után aftersunt használunk

2023. július 26.
A napozás utáni testápoló elengedhetetlen bőrünk egészségének és feszességének megőrzése érdekében. Elmondjuk, hogy miért és hogyan kell ápolnunk bőrünk nem csak napozás előtt, de utána is!
Nem csak napozás után érdemes aftersunt használni!
  • A napozás utáni testápolót lehet a hétköznapokban is használni, ráadásul kevesebb parfümöt tartalmaz, mint a szokványos hidratálók.
  • Egészséges barnulás nem létezik, így fontos napozás előtt és után is ápolni bőrünket.
  • A legjobb a napozás utáni testápolót zuhanyzás után használni: a nedves bőrbe masszírozása segít a bőrnek, hogy még több hidratáló anyagot szívjon be napozás után.

A szabadban töltött nyári napokon könnyűszerrel le lehet égni, főleg ha nem viselünk fényvédőt vagy naptejet. A kint töltött idő még a legelszántabb napkrémviselőket is ki tudja időnként ütni. Bár a napozás utáni testápoló nem tudja visszafordítani a nap okozta károkat, nyugtató és hidratáló összetevői enyhíthetik a rövid távú leégés tüneteit.

A napozás utáni testápoló előnyei

Ha azt vesszük észre, hogy bőrünk kipirosodik, csíp, vagy érzékennyé válik, az egyértelmű jele annak, hogy a nap káros UV (ultraibolya) sugárzása károsította vagy elpusztította a bőrsejtek legfelső rétegét, a hámréteget.

Amit sokan nem tudnak, hogy még a „napcsókolta” aranybarna napbarnaság – amikor a nap hatására a bőr felső rétege több melanin színpigmentet termel – is a helyrehozhatatlan napkárosodás jele. Egészséges barnaság nem létezik!

Míg a rövid távú napégési problémák közé tartozik a fájdalmas zuhanyzás és a nyugtalan éjszakák, a hosszú távú következmények a bőr idő előtti öregedésétől a bőrrákig terjednek. Sajnos az utóbbit az aftersun (napozás utáni testápló) nem tudja kezelni, de segíthet megnyugtatni a bőrt.

Mire jó az aftersun?

Korlátozza-e az aftersun a bőrkárosodást, vagy csak egy újabb speciális nevű hidratáló krémről van szó? Elmúlik-e tőle a leégés okozta fájdalom? Dr. Paul Banwell1 összefoglalja fő felhasználási területeit: „Az aftersun hidratálja a bőrt a leégés után. Azonban nem csak a leégés kezelésére lehet használni, mivel valójában csak egy hidratáló krém”.

A bőrnek ideális esetben 20–30%-ban víznek kellene lennie, de a leégett bőrből kiszivárog a nedvesség, így szárazzá, irritálttá válik, és hámlani kezd. A napozás utáni testápoló hidratál és több vizet zár a bőrbe.

„Más hidratáló krémekhez képest az aftersun további nyugtató összetevőket tartalmaz, amelyek megnyugtatják a bőrt égés után, és segítenek csökkenteni a bőrpírt. Az aftersun termékek gyakran tartalmaznak aloe vera növényi kivonatokat, amelyek segítenek pótolni a nap UV-sugarainak való kitettség miatt elvesztett nedvességet” – teszi hozzá Dr. Banwell.

Az aloe vera különleges gyógyító erővel rendelkező növény – gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megnyugtatni és hűsíteni a forró, szúró napégést. Emellett antioxidánsokban, például A-, C- és E3-vitaminban is gazdag. Ez segíthet a leégés tüneteinek gyógyításában, bár az UV-károsodást nem tudja visszafordítani.

Segít a napozás utáni testápoló a barnulásban?

„Az aftersun nem segít a barnulásban, de meghosszabbíthatja a barnulást azáltal, hogy hidratálja a bőrt, így megállítja a hámlást, és egészségesebbnek tűnhet a bőr” – magyarázza Dr. Banwell. Hangsúlyozza, hogy ehhez nem kell napozás utáni testápoló, valójában bármilyen hidratáló krém segít.

Legjobb védekezés a megelőzés, ezért használjunk mindig naptejet.

Legjobb védekezés a megelőzés, ezért használjunk mindig naptejet.

Napozás okozta károk

Nem szabad elfeljteni, hogy a napkárosodás megelőzése messze a legjobb megoldás. A napozás utáni testápoló ugyan nyugtató és hűsítő hatású, de semmilyen kezelés nem képes helyrehozni az UV-sugárzás okozta károkat.

„Mindig győződjünk meg arról, hogy betartjuk a leégés megelőzésére vonatkozó tanácsokat, magas fényvédő faktorral (SPF) ellátott naptejet viselünk, és távol maradunk a déli naptól” – figyelmeztet Dr. Banwell.

Allergiás reakciók

Mint a legtöbb krém esetében, itt is van egy kis esély arra, hogy a bőrt irritálják bizonyos összetevők. Például:

  • Cetosztearil-alkohol – a kozmetikumokban széles körben használt alkohol, amelyet a készítmények sűrítésére és stabilizálására használnak.
  • Fenoxietanol – gyakori tartósítószer, amely esetenként bőrkiütéseket okoz, és amely irritálhatja az ekcémás embereket.
  • Aloe vera – ez a növény a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, de néha allergiás reakciók jelentkeznek ekcéma formájában.

Amikor a napozás utáni testápoló nem elég

Nem minden leégés egyforma. Sőt, némelyik súlyos lehet, és orvosi ellátást igényel. Forduljunk orvoshoz, ha hólyagok keletkeznek a bőrön, vagy ha a leégést erős fájdalom, fejfájás, magas láz, hidegrázás, zavartság, hányinger vagy hányás kíséri. Ezek hőguta vagy napmérgezés jelei lehetnek, és mindkettő nagyon veszélyes lehet.

Szoláriumozás után kell-e aftersunt használni?

„A szolárium használata idő előtti öregedést, a bőr ráncosodását, szemproblémákat és a bőrrák magas kockázatát idézi elő – veszélyes, nagyobb dózisú UV-sugarakat bocsát ki, mint a déli nap” – figyelmeztet Dr. Banwell. Számos bizonyíték van arra, hogy a szoláriumhasználat összefügg a bőrrák diagnózisával.

„Ha mégis a szoláriumozás mellett döntünk, akkor a napozás utáni testápoló használata önmagában nem ártalmas. Az aftersun segít lehűteni a bőrt, és visszaadja a szoláriumozás során elvesztett nedvesség egy részét, de azt tanácsolom, hogy ne használjon senki szoláriumot” – mondja Dr. Banwell.


Összegzés

Ne feledjük, nyugtató, hidratáló tulajdonságaitól függetlenül a napozás utáni testápoló nem csodaszer. Mindannyian emberek vagyunk, és a véletlen leégés előfordul, de a forró hőségben próbáljuk meg megelőzni a nap okozta károkat. Amennyiben leégés után súlyosabb tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fotó: Getty Images, Forrás: Patient