Öregségi foltok: megelőzés és bevált kezelések

2024. április 29.
Öregségi foltok? Azt már nem. Míg a szeplőket bájosnak látjuk, a véletlenszerűen felbukkanó, kisebb-nagyobb barna foltokról és elszíneződésekről úgy vélekedünk, hogy kimondottan öregítik az arcunkat. Utánajártunk, miért alakulnak ki, és hogyan lehet megelőzni vagy épp eltüntetni őket.
oregsegi-foltok

Ha valakinek sok pigmentfolt található a bőrén, akár húsz évvel is idősebbnek tűnhet koránál – derül ki az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia folyóiratában megjelent kutatásból. Az angolok sem véletlenül hívják age spotsnak, magyarul öregségi foltoknak a barnás kis elszíneződéseket, amelyekkel régen leginkább negyven-ötven éves koruk felett találkoztak az emberek.

Manapság azonban egyre fiatalabb korban jelennek meg a pigmentációs problémák, amelynek az első számú oka az erős napsugárzás. Hogy pontosan mik azok az öregségi foltok, pigmentfoltok, milyen egyéb okok válthatják ki a megjelenésüket, illetve mit lehet velük kezdeni, arról Gáspár Viktóriát, a L’amia Natura natúrkozmetikai brand tulajdonosát, vezető kozmetikusát kérdeztük.

Mitől pöttyös?

„A pigmentfolt tulajdonképpen egy festékképzési rendellenesség, szaknyelven hiperpigmentáció, amelyet a bőr színét adó pigment, a melanin túltermelődése okoz – kezdi a szakértőnk. – A pigmentfoltok olyan elváltozások, amelyek a környező bőrfelület színétől különböznek, lehetnek sötétebbek vagy világosabbak, változó méretűek, de sosem emelkednek ki a bőr felszínéből. A köztudatban leggyakrabban az UV-sugárzást teszik értük felelőssé, de számtalan más oka is lehet az öregségi foltok kialakulásának.”

Megelőzni könnyebb

Kozmetikusokhoz és esztétikai szalonokba is gyakran érkeznek pigmentációs problémákkal, öregségi foltokkal a vendégek, ám a barnás foltokat sokkal nehezebb eltüntetni, mint megelőzni, éppen ezért nagyon fontos, hogy a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Ennek érdekében, ha eddig nem tettük volna, mihamarabb iktassuk be a reggeli bőrápolási rutinunkba – utolsó lépésként – a széles spektrumú, magas faktorszámú (tavasszal-nyáron ötvenes, ősszel-télen harmincas faktorszámú) fényvédő használatát.

Öregségi foltok: lehetnek halványabbak?

Szerencsére ma már többféle módszer létezik a pigmentfoltok halványítására is. Kozmetikai vagy orvosesztétikai kezelések, illetve kozmetikumok is segíthetnek az öregségi foltok halványításában vagy eltüntetésében.

oregsegi-foltok

Az öregségi foltok esetében többalkalmas kezelések is szükségesek lehetnek

A kozmetikus szakértőnk hangsúlyozza: „Az eljárás az adott pigmentfolt típusától és súlyosságától függően változhat. A lézeres és IPL-kezelés során a pigmentek elnyelik a lézer vagy az IPL fényét, amelynek hatására gyakorlatilag megsérülnek és szétesnek. Az ilyen típusú eljárásoknál több alkalmas kezelésre van szükség. Rendszeres kozmetikai kezeléssel is elhalványíthatók a pigmentfoltok – megfelelő otthoni bőrápolással kiegészítve. A mikrodermabrázió, vagyis az elhalt hámsejtek koptatása, illetve az elektroporáció is hatékony megoldást nyújt az egységes bőrfelszín és bőrtónus eléréséhez. Előbbit kizárólag ősszel és télen, utóbbit azonban egész évben alkalmazhatjuk: segítségével közvetlenül a bőr mélyebb rétegeiben lévő sejtekhez juttathatunk be – például a melanin termelését blokkoló – hatóanyagokat. Léteznek a pigmentfoltok eltüntetésére szolgáló kozmetikumok is, amelyek néhány hét alatt elhalványíthatják a sötét foltokat. A C-vitamin, a vörösáfonya-őssejt, a ferulinsav, a fehérliliom-olaj és a niacinamid nemcsak kiváló antioxidánsok, de hatékony fegyverek is a pigmentfoltok elleni küzdelemben.”

Igazi extrák

A kozmetikumgyártók folyamatosan kutatják az újabb és újabb összetevőket, amelyek hatásosak lehetnek az öregségi foltok ellen. Az alábbi termékek mögött sokévnyi tudományos munka áll, és rendkívül ígéretesek.

  1. Anti-Pigment nappali arckrém SPF30 Eucerin 14 999 Ft Ft
  2. Mela B3 bőrápoló szérum pigmentfoltok ellen La Roche-Posay 19 986 Ft
  3. Cellular Luminous630 Pigmentfoltok elleni szérum Nivea 10 499 Ft

Fotó: Getty Images

A cikk teljes verzióját a Marie Claire 2024/2-es lapszámában olvashatod el!