A szőrtelenítés módjai, neked melyik az igazi?

2024. május 07.
A szőrtelenítés módjai között ma már mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Kíméletes, vagy hosszan tartó eredmény a cél, a fájdalommentes vagy a gyors megoldás a legfontosabb szempont? A szőrtelenítés témáját körbejáró minisorozatunk első lépéseként áttekintjük a legnépszerűbb otthoni és szalonbeli eljárásokat.
Szőrtelenítés leggyakoribb módjai
  • A szőrtelenítés leggyakoribb módjai között fájdalommentes és fájdalmasabb eljárások is akadnak.
  • Mi a különbség a lézeres és az IPL szőrtelenítés között?
  • Melyik szőrtelenítési módszerrel lesz legtovább sima a lábunk?

A melegebb időjárás beköszöntével egyre rövidül a nadrágok és a szoknyák hossza, és lassan előkerülnek az ujjatlan trikók és felsők is a szekrényekből. A szőrtelenítés kérdése – a hosszú téli időszak után – ismét előtérbe kerül ilyenkor. A beauty-márkák is egyre több, szőrtelenítő termékújdonságot vetnek be, de sima bőrfelületet ígérő szalonkezeléseknek sem vagyunk híján.

Megnéztük, milyen szőrtelenítési módok közül választhatunk a modern kor adta szépségiparban, melyiknek mi az előnye és hátránya, illetve milyen költségkülönbségekkel számolhatunk.

6 bevett módszer a szőrtelenítésre

1. Borotválás

Amennyiben az otthoni borotválásra szavazunk, egyértelműen rövid távon gondolkodunk. Tény, hogy gyors, fájdalommentes, ráadásul olcsó szőrtelenítési mód, de azzal biztosan számolhatunk, hogy napokon belül már kibújnak a szúró, kellemetlen szőrszálak. Ugyanakkor viszkető érzés is kísérheti és mindemellett nem mindig ad „babapopsi” simaságú végeredményt.

2. Szőrtelenítő krémek

Akkor lesz nekünk tökéletes megoldás, ha viszonylag gyors és fájdalommentes szőrtelenítési módot keresünk. A szőrteleníteni kívánt testfelületre kent krémet (ma már hab, és egyéb formula is akad a szépségpiacon) persze itt hagyni kell dolgozni, de 15-20 alatt így is kipipálhatjuk a szőrtelenítést. Kicsit tartósabb, mint a borotválás, és itt nem viking kardokat idéző erősséggel bújnak ki újra a szálak, de tény, hogy nem a hosszú távú hatása miatt fogjuk szeretni.

3. Gyantázás

Az otthoni gyantázásnak már évtizedek óta komoly rajongótábora van, de azok, akik idegenkednek tőle, nem véletlenül teszik ezt. Kezdőként biztosan időigényes, időbe telik, ameddig a kellő tapasztalattal és jó technikával elsajátítjuk azt a tudást, amely segítségével tényleg sima, tökéletes eredményt kapunk.

Az sem mindegy, hogy hideg vagy meleg gyantával dolgozunk-e, bírja-e a bőrünk az adott formulát. Pepecselős megoldás, de nagy előnye, hogy viszonylag olcsóbb szőrtelenítési mód és kétségkívül tartósabb eredményt ad, mintha borotvával állnánk neki megszabadulni a szőrszálaktól.

Amennyiben a szalonbeli gyantázásra szavazunk, kevesebb macerával számolhatunk. Természetesen a kozmetikushoz eljutni is idő, ráadásul több testtájék esetén ma már komoly összegeket otthagyhatunk. Nagy előnye viszont, hogy a tapasztaltabb szakértő kezeknek és a professzionális gyantáknak hála hosszabb ideig kitart a simaság.

4. Epilátor

szortelenites-modjai

Az epilátorral mechanikusan távolíthatjuk el a szőrt az otthonunk kényelmében. Hátránya, hogy bár ma már nagyon sokféle, egyre kímélőbb modellt állítanak piacra,  még mindig fájdalmas szőrtelenítő megoldásnak számít. Viszonylag sok időt vesz igénybe, hiszen az eszköz a szőrt egyesével, a gyökerével együtt távolítja el. Használatával a szőrszálak ugyan egyre ritkábbak és vékonyabbak lesznek,  lassabban nőnek ki, viszont sokaknál bőrirritációt és szőrbenövést okoz.

5. IPL szőrtelenítés

Az IPL (Intense Pulsed Light) metódusnál olyan villanófényt használnak, amely a bőrbe hatolva a melanint célzó energiát sugároz, elpusztítva a szőrszálakat. Mivel kevesebb energiát sugároz, mint a lézer, a hatékonysága nem feltétlenül egyezik meg a lézerével, és mindemellett nem is minden bőr- és szőrtípusra egyformán hatékony. Viszont óriási előrelépés a „borotva, gyanta és epilátor szintekhez” képes. Néhány kezelés után szemmel látható az eredmény, és kíméletesebb szőrtelenítési mód is, ami a bőrünket illeti.

Az otthoni gépek általában alacsonyabb energiaszintet használnak, így a hatékonyság tekintetében egy lépcsőfokkal a professzionális szalonkezelések mögött állhatnak. Utóbbiak nagyobbak és erősebbek, mint az otthoni változatok, és többféle beállítással rendelkeznek. Cserébe az otthoni gépek egyszeri vásárlási költséget jelentenek, amely hosszú távon olcsóbb szőrtelenítési mód lehet, mint a szalonkezelések.

6. Lézeres szőrtelenítés

szortelenites-modjai

A lézeres szőrtelenítés során egyetlen, specifikus hullámhosszú lézerfényt használnak, amely célzottan a szőrtüszőkre irányul. A szőrtüszőben termelődő hő hatására elpusztul a szőrtüsző, így a specifikusabb és célzottabb szőrtelenítési mód egészen látványos hatást ad. Igaz, nem első alkalommal.

Gyakran több alkalomra van szükség, ráadásul drágább kezelés lehet, mint az IPL – hacsak nem fogunk ki valamilyen komolyabb akciót. Ugyanakkor egyre többen szavaznak erre szőrtelenítési módra,, talán nem véletlenül. Fájdalommentes, és hosszú évekre ad kifejezetten szép eredményt, leszámolva az örökös gyantás pepecseléssel, fájdalmas epilátorhasználattal.

Fotó: Getty Images