Ezek a sminkelési hibák 10 évet is öregíthetnek rajtad 50 felett

2024. május 25.
Az arcunk 50 évesen már nem ugyanaz, mint néhány évvel ezelőtt volt – tehát mindaz, ami korábban bevált, nem biztos, hogy 50 felett is az előnyünkre válik. 
Sminkelési hibák öregítenek
  • 50 felett változik a bőrünk, ezért érdemes a sminkünkön is változtatni.
  • Ha ragaszkodunk a régi sminkelési rutinunkhoz, az öregítheti a kinézetünket.
  • Profi sminkesek segítenek eligazodni a kozmetikumok és sminktechnikák útvesztőjében.

Könnyű belesüllyedni a kényelmes szépségápolási rutinba, és évről évre ugyanazokat a kozmetikumokat és sminktechnikákat használni. De az arcunk 50 évesen már nem ugyanaz, mint néhány évvel ezelőtt volt – tehát mindaz, ami korábban bevált, nem biztos, hogy 50 felett is az előnyünkre válik. 

„A legtöbben a 20-as éveink elején tanultunk meg sminkelni, és akkoriban sokunknak az volt a célja, hogy idősebbnek látszódjunk” – mondta Ariane Poole, az 50 év feletti nők sminkelésének 66 éves szakértője, az Ariane Poole Cosmetics alapítója. „Ha azt mondod egy 18 évesnek, hogy 25-nek néz ki, el lesz ragadtatva. De ha azt mondod valakinek, aki 58 éves, hogy 65-nek néz ki, elborzad. Nem a korunknak megfelelően akarunk jól kinézni, hanem kortól függetlenül jól akarunk kinézni, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk.”

A Buzzfeed újságírója profi sminkesekkel beszélgetett – akik mindannyian maguk is elmúltak 60 évesek – arról, hogyan segítenek más nőknek elengedni azokat a sminkelési technikákat, amik már nem működnek, és új megközelítéseket kipróbálni, hogy az arcuk friss és ragyogó maradjon. 

„Szilárdan hiszem, hogy sminkkel bármit ki lehet javítani” – mondta Poole. „Nem kell rengeteg terméket halmozni az arcodra, és nincs szükséged töltőanyagra és botoxra sem.”

1. Alapozó

Ha eddig nem használtál alapozót, most itt az ideje elkezdeni. A szakértők életmentőnek nevezték. „Az alapozóval gyakori probléma, hogy az idősebb, szomjasabb bőrre felkenve pár órán belül eltűnik” – mondta a 75 éves Tricia Cusden, a Look Fabulous Forever alapítója. „A szemhéjfesték a ráncos szemhéjakon egyenletlenné válhat, a rúzs pedig a száj körüli ráncokba ülhet. A megoldás mindezen frusztrációra az alapozó használata, amely segíti a smink helyben maradását.”

Fontos, hogy időről időre átértékeld a színeket és az árnyalatokat is. „A választott árnyalatnak a nyakadhoz kell illeszkednie, nem az arcodhoz” – mondta Poole. „Próbálj ki egy kenést az álladon, és hasonlítsd össze. Ha elsőre túl világosnak érzed, ne keress rögtön sötétebb alapozót, hanem próbálj ki helyette egy kis bronzosítót.”

Sandy Linter, 76 éves sminkmester szerint, ha korábban púdert használtál, érdemes lehet lecserélned. „Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy hidratáló krém, a primer és alapozó kombinációjával ragyogóbb megjelenést érhetnek el” – mondta. Ha korábban rossz tapasztalataid voltak az alapozóval, Linter azt javasolta, hogy engedd el a félelmeidet: „Az alapozóktól ma már nem kell félni, még akkor sem, ha a múltban rossz hírük volt, mert túlságosan maszkszerűek voltak. Most már vannak olyan alapozók, amelyek javítják a bőr minőségét és kinézetét.

2. Szemöldök

A kor előrehaladtával a szőrzet elvékonyodhat és ritkábbá válhat, ami hatással lehet a szemöldök kinézetére – és ez nagy hatással van az általános megjelenésre. „A szemöldök egyensúlyt kölcsönöz az egész arcnak, ezért nagyon fontos” – mondta Cusden. Hozzátette, hogy nagy jelentősége van annak is, hogy milyen színt használsz a kiemelésükhöz, majd óva intett attól, hogy ugyanazt a régi szemöldökceruzát használd, amit mindig is használtál.

„Ha a hajad barnából ősz vagy szőke lett, akkor egy lágy taupe színű szemöldökfesték jól mutathat.” Az is jó ötlet, hogy a két szemöldöködre külön-külön is figyelmet fordítasz „Nem feltétlenül öregszenek egyenletesen” – jegyezte meg Poole. „Javaslom, hogy használj szemöldökpomádét vagy szempillaspirált, és közben vedd észre, ha az egyik szemöldöködre több kell, mint a másikra. És ne feledd, hogy a szemöldök végének egyenesnek kell lennie, nem pedig lefelé ívelnie, amitől a szemek zártabbnak tűnhetnek.”

Ezek a smikelési hibák 10 évet is öregíthetnek rajtad 50 felett

Ezek a sminkelési hibák 10 évet is öregíthetnek rajtad 50 felett

3. Szemceruza

Igen, még mindig használhatsz szemceruzát. Nem, feketét nem! „A szemünk a kor előrehaladtával kisebbnek és kevésbé definiáltnak tűnik, ezért mindenképpen szükség van a szemceruzára” – mondta Poole. „De nem szabad, hogy durván nézzen ki. A fekete helyett válassz inkább szénszürkét vagy mély tengerészkéket. A világos bőrűeknek jól jöhet a tompa barna vagy a lágy olíva. A mélyebb bőrtónusúaknak remekül áll a tengerészkék vagy a mély szilvaszínek.”

A szakértő szerencsére azt is elárulta, hogyan használjuk úgy a szemceruzát, mint egy profi. Íme Poole tippje: „Kezdd kihúzni a szemedet a felső szempillák tövénél, de hagyd abba, mielőtt elérnéd a szem végét. Ez segít kinyitni a szemet, és megakadályozza, hogy a szem lefelé fordulónak tűnjön.”

4. Pirosító

Még ha fiatalabb korodban nem is használtál pirosítót, most, hogy változik a bőrtónusod, érdemes lehet kipróbálnod. „Úgy érzem, hogy a pirosító elengedhetetlen egy idősebb arcon, hogy visszaadja a szép, egészséges ragyogást, amely az egész arcot megvilágítja” – mondta Cusden. Hova kerüljön? A szakértők átgondoltabb megközelítést javasolnak. „Ha túl magasan az arccsontra helyezzük, akkor a szemünk alatti részre, sőt, még az arcbőrünkre is felhívjuk a figyelmet” – mondta Poole. Az ő javaslata? „Vidd fel közvetlenül az arccsontra, ne feljebb.”

Itt az ideje, hogy kidobd a régi púderes pirosítót, és valami harmatosabbra válts. „Jobban szeretem a krémes-púderes pirosító formulát, így könnyen el lehet oszlatni a pirosítót, mint egy krémet, de aztán ecsettel úgy mozgatni, mint egy púdert” – mondta Cusden.

Míg Poole inkább közvetlenül az arccsontra viszi fel a pirosítót, Cusden egy „formázottabb” megközelítést javasolt: „Arra törekszem, hogy könnycsepp alakot hozzak létre: a kerek rész az arcon, a legvékonyabb pont pedig a hajvonalnál, éppen a szemeddel egy magasságban”. Ennek eléréséhez azt javasolta, hogy a szem közepétől indulj el, és haladj lefelé, amíg az arccsontod alsó részét nem érzed. „Ott kezdd el felvinni a pirosítót, majd egy ecset segítségével keverd el és söprögesd felfelé a színt a hajvonalad felé” – tanácsolta.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images