Bőrszépítő boldogság, a mentális egészség szépíthet is!

2024. június 02.
Bőrszépítő boldogság, avagy a bőrünk azt is elárulhatja, ha nem érezzük jól magunkat? Lássuk, hogy milyen kapcsolat áll fenn a mentális egészség és a bőr állapota között, és hogy miként javíthatunk bőrünk általános egészségén és kinézetén.
borszepito-boldogsag

A bőrünk egy interaktív szerv, ami összeköt a külvilággal, és felfogja az onnan érkező külső hatásokat. Egyben az egyik legérzékenyebb szervünk is, így az akné, rozácea, csalánkiütés és társaik mind olyan bőrproblémák, amelyek tünetei egyértelműen súlyosbodnak, ha valami kibillent lelki egyensúlyunkból.

Bőrproblémák és depresszió

A British Medical Journal szerint az akné az emberek 80%-át érinti életük során. Ez a bőrprobléma, akár látványosabb, akár nem, szociális elszigeteltséghez, depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet. Az aknéval küzdőknél 63%-kal magasabb a valószínűsége a depresszió kialakulásának, a rozáceában szenvedő emberek több mint fele pedig szívesen odaadna 1-2 évet az életéből, cserébe a problémamentes bőrért.

Bőrszépítő boldogság?

A bőrt a stressz, a szorongás és a káros környezeti hatások előszeretettel választják céltáblául. Dr. Raj Arora, a Foreo bőrápolási szakértője szerint fontos megérteni, hogy hogyan hat a mentális egészségünk a bőrünkre, és fordítva, hogyan befolyásolja a bőr állapota a mentális egészséget. „Ebben a végtelen kölcsönhatásban a stresszes életstílus, a depresszió és a szorongás felborítja a szervezet hormonháztartását, ami gyulladásos folyamatokat idéz elő a szervezetben, és káros hatással van az immunrendszerre. Ennek nyomait pedig szó szerint a saját bőrünkön tapasztalhatjuk. Például egy stresszes élethelyzetben könnyen előjöhet az aknénk vagy rozáceánk, de a bőrünk szárazabbá, irritálttá is válhat, attól függően, hogy alapvetően milyen bőrtípusba tartozunk. Ezért nagyon fontos, hogy egyszerre kezeljük mind a testi, mind a lelki tüneteinket” – magyarázza Dr. Arora, rámutatva a mentális egészség, a boldogság bőrszépítő erejére.

@drrajarora

3 reasons you have bad skin #badskin #skintok #skincare #skintips #drarora #skincareadvice #skindoctor #acne #badskincarehabits

♬ Summer Vibes – GRLN

Mit tehetünk, ha hasonló gonddal küzdünk?

A bőrápolásra és öngondoskodásra fordított idő egészséges önbizalmat adhat, és segíthet abban, hogy rendbe tegyük a kapcsolatot önmagunkkal. A bőrápolási rutin kialakítása és az egészséges életmód, mint például a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hozzájárul a mentális jóllétünkhöz, miközben a boldogság az arcbőrünkről is visszatükröződhet. És nem is kell sok lépésből álló, bonyolult kezelésekre gondolni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dr Raj Arora | NHS GP Doctor | Medical Educator 🎓 (@dr_rajarora) által megosztott bejegyzés

1. Reggel:

egy kíméletes arclemosó és egy szilikon arctisztító kefe segítségével távolítsuk el az éjszaka felhalmozódott szennyeződéseket és felesleges faggyút. Ezután használjunk alkoholmentes tonikot, majd vigyünk fel antioxidáns hatású szérumot, amely segíthet megvédeni a bőrt a környezeti ártalmaktól. Végül zárjuk a bőrszépítő rutint egy könnyű, fényvédő hidratálóval.

2. Este:

alaposan távolítsuk el a sminket és a nap folyamán felhalmozódott szennyeződéseket egy kíméletes arclemosóval. Egy gyengéd tonikkal egyensúlyozzuk ki a bőr a pH-ját, majd egy regeneráló szérummal gondoskodjunk róla, hogy a bőr éjszaka új erőre tudjon kapni. Az esti rutin végén bátran használjunk gazdagabb, tápláló éjszakai krémet.

Az összefüggés a mentális egészségünk, boldogságunk és bőrünk állapota között tehát szorosabb, mint gondolnánk. Szenteljünk figyelmet mindkettőnek, és a bőrünk megfelelő ápolása mellett tegyünk meg mindent lelki egyensúlyunk felállításáért – szól Dr. Raj Arora tanácsa. Hiszen, ha jobban érezzük magunkat a bőrünkben, valószínűleg jobban fogjuk érezni magunkat fejben is.

Fotó: Getty Images