Így maradhat tartós a parfüm száraz bőrön is

2024. július 21.
Tartós parfüm száraz bőrön is? Ne aggódj, lehetséges: egy kis extra odafigyeléssel és néhány okos szépségtrükkel a száraz bőrűek is egész nap illatozhatnak.
Így maradhat tartós a parfüm száraz bőrön is!

Akinek száraz bőre van, talán már megfigyelhette, hogy hiába fújja be magát reggelente kedvenc parfümével, a nap során valahogy elillan a bódító illata. Ez nem véletlen, a száraz bőrön valóban nehezebben „marad meg” a parfüm illata, ugyanis a parfüm molekulái nem tudnak olyan jól „megkapaszkodni” a száraz bőrön, mint ahogyan a valamivel zsírosabb bőrfelületen. Szerencsére Anita Bhagwandas, a The Guardian szerzője minden száraz bőrű segítségére siet néhány hasznos parfümtippel – figyelem, most minden száraz bőrűnek érdemes odafigyelnie!

Tartós parfüm száraz bőrön – így csináld

Ahogyan Bhagwandas kifejti, a parfüm illata természetes módon változik a nap során. A fejjegyek a legkevésbé tartósak, ezek legfeljebb 15 percig érezhetőek a parfüm felvitele után , így rövid idő alatt a középső jegyek veszik át a főszerepet. Nagyjából hat órával később a mélyebb, melegebb alapjegyek illatoznak rajtunk – ilyenkor mi magunk általában már nem annyira érezzük az illatot, de ne aggódjunk, a környezetünk ettől még ugyanúgy fogja.

Bhagwandas szerint a tartósság érdekében több szempontot is érdemes figyelembe vetni és persze különböző trükköket is bevethetünk, ha szeretnénk minél tovább érezni az illatot. Következzen most tehát néhány profi tipp száraz bőrűeknek:

1. Válassz tartós parfümöt

Ez magától értetődőnek tűnik, de a száraz bőrűeknek extrán fontos szempont, hogy a parfüm, amit választanak, tartós, jó minőségű termék legyen. Ez nemcsak a parfüm márkájától, de összetételétől is függ: a citrusos, könnyeden virágos parfümök illékonyabbak, mivel a molekuláik kisebbek, míg a fás, dohányos illatok molekulái nehezebbek és így tartósabbak is. Ha pedig parfüm, eau de parfume vagy eau de toilette között kell választanunk, mindenképpen válasszuk a parfümöt, hiszen ezekben magasabb az illatanyag koncentrációja, így akár 6-8 órán keresztül is tarthat. Természetesen, ha nem engedhetjük meg magunknak ezeket a drága termékeket, az is megoldás lehet, ha olcsóbb, eau de toilette-et vásárolunk, amit néhány óránként frissítünk magunkon.

parfum-tarolas-tiktok

2. Készítsd elő a bőröd!

Nagyon sokat segíthet, ha a száraz bőrt egy kicsit előkészítjük parfümözés előtt. Jó ötlet lehet, ha egy illatmentes olajjal vagy testápolóval alaposan hidratáljuk a nyak és a csuklók bőrét (vagy bármilyen bőrfelületet, ahová fel akarjuk vinni a parfümöt. Használhatunk egy kevés vazelint is, a lényeg, hogy nem illatosított, de zsíros, tápláló termékkel hidratáljuk alá a bőrt. 

3. Illatosítás mindenhol

Bhagwandas szerint szintén jó ötlet lehet, ha minél több helyre és minél több „formában” felvisszük az illatot. Ma már a legtöbb márka gyárt kiegészítő termékeket a parfümjük mellé – például testápolókat. Ezeket is érdemes lehet használni, ha szeretnénk, hogy tényleg minél jobban és minél tovább illatozzunk. Amikor felvisszük a parfümöt, tegyünk egy kicsit belőle a csuklókra, a fülek mögé és a ruhánkra is – a textilben ugyanis hosszabban megmarad az illat, mint a bőrön.

4. Gondoskodj az utánpótlásról

Végezetül pedig: nem járhatunk pórul, ha tartunk magunknál egy mini utazós változatot a kedvenc parfümünkből, hiszen így bármikor újra felvihetjük az illatot, ha egy kicsit halványodni érezzük. Elképzelhető, hogy egy hosszú nap áll előttünk, és szeretnénk egész nap a legjobb formánkat hozni – ilyen esetekben mindenképpen jó ötlet lehet, ha gondoskodunk az utánpótlásról, hogy száraz bőrrel is illatozhassunk!

Forrás: TheGuardian Fotó: Getty Images