Változókori nyári bőrápolás: tippek a csontszáraz arcbőrre

2024. július 23.
A változókori nyári bőrápolásban a jelszó a hidratálás a száraz, kellemetlen, húzódó érzés enyhítése érdekében. Megnéztük, hogyan járathatjuk a csúcsra a menopauza alatti nyári bőrápolási rutinunkat, hogy enyhítsük az amúgy is kellemetlen változókori bőrproblémákat.
Nyári bőrápolás a változókorban

A változókorban a leggyakoribb bőrprobléma a bőrünk érzékenyebbé és szárazabbá válása. Nem elég, hogy számos fronton küzdünk a változásokkal, testi és lelki tünetekkel, mindemellett még a kánikula, a száraz levegő és a szél fel is erősíti az arcunkon jelentkező húzódó, száraz bőr érzését is.

A menopauza jelentkezésével különösen fontos, hogy a változókori nyári bőrápolást ténylegesen a korunkra és a bőrünk állapotára szabjuk. Nagy figyelmet igényel a bőrápolási rutinunk „nyáriasítása”, hiszen a bőrünk még érzékenyebb és sokkal szárazabb ebben az időszakban.

@drkrauth

#menopauza #klimax #progeszteron #ösztrogéndominancia #orvos #nőgyógyász #változókor #drkrauth

♬ eredeti hang – Dr Krauth Barbara

Változókorra szabott szépségformulák

Ma már a legtöbb nagy bőrápolási cég külön gondoskodik a változókori bőrproblémákkal küzdő nők arcbőrének ápolására. Válasszunk a korunknak és a mi bőrállapotunknak valóban megfelelő bőrápolási családok termékei közül.

  • Ami a hatóanyagokat illeti, ezekben a hidratáló krémekben elsősorban a hialuronsav, a glicerin és a ceramidok erejével igyekeznek a bőr nedvességtartalmát biztosítani, ezek azok az összetevők, amikre fókuszáljunk.
  • Emellett olyan anti-ageing krémeket is beépíthetünk a szépségrutinunkba, amelyek retinolt, peptideket és antioxidánsokat tartalmaznak, hiszen ezek segíthetnek a már kialakult ráncok és a finomabb, apró ráncok csökkentésében is.
  • Az érzékeny, száraz bőr miatt fontos, hogy gyengéd, hidratáló arctisztítókat használjunk, amelyek tényleg kíméletesen távolítják el a felhalmozott szennyeződéseket.
  • Ha igényli a bőrünk, akkor mindemellett alkoholmentes tonikkal is felfrissíthetjük.
  • A szérumok közül válasszunk antioxidáns szérumokat, pl. C-vitaminnal dúsított verziókat. Este pedig jöhet akár egy retinolos formulájú is.
  • Ha tényleg a maximumot szeretnénk nyújtani a bőrünknek, ne spóroljunk egy gazdagabb, éjszakai hidratáló krémmel, amely alvási időszak alatt is táplálja, feltölti a bőrünket.
  • Ugyanígy érdemes hetente egy-két alkalommal kémiai hámlasztót is használni, ez nagyon szépen megújítja a bőrünket, frissebbnek és üdébbnek tűnik majd az összkép.
  • Száraz, fakó a bőrünk? Az arcolajok nagyon szépen visszaadhatják a bőrünk ragyogását, de ne essünk túlzásba vele, különösen nyáron. 
  • A hidratáló és tápláló maszkok használatát szintén meghálálja a változókori bőrproblémákkal küzdő bőrünk, ahogyan az arcmasszázst is. Utóbbi fokozza és javítja a vérkeringést, valamint a bőr rugalmasságát egyaránt.
@skinrocks

In honour of WorldMenopauseDay, our Founder @carolinehirons shares her top 3 tips for menopausal skin ✨ #WorldMenopauseDay #SkinRocks #SkinTok #fyp #4u #menopause

♬ original sound – SKIN ROCKS

Néhány extra tipp!

1. Hidratáljunk, amennyit csak tudunk

A külső és belső hidratálás egyaránt kulcsfontosságú a változókorban is. Fogyasszunk elegendő vizet, különösen kánikulában, és használjunk célirányos, a koruknak megfelelő mély hidratálást és táplálást biztosító krémeket.

valtozokori-nyari-borapolas

A változókorban a külső-belső hidratálás kiemelten fontos a bőrápolásban, nem csak nyáron

2. Napvédelem

A káros UV-sugarak felgyorsítják a bőröregedés folyamatát, így ha tudjuk, kerüljük a közvetlen napfényt a legmelegebb időszakban. Emellett tényleg mindennap használjunk fényvédő krémet, akkor is, ha nem tartózkodunk közvetlenül a napon.

3. Tudatos táplálás

Ahogyan a változókori bőrápoló krémek formulái terén, úgy a táplálkozásban is komoly jelentősége van annak, hogy pontosan mit és milyen minőségűt választunk. Az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet megőrizni a bőrünk egészségét. A diétánkban soroljuk előre a gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket és a halas fogásokat.

Fotó: Getty Images