BAFTA 2020: Brad Pitt távollétében is tréfát űzött Vilmos hercegékkel

2020. február 04.
Vilmos herceg nyitotta meg a Brit Filmakadémia 2020-as díjátadóját, ahova feleségével, Katalin hercegnével érkezett. Már megnyitóbeszédében rámutatott arra, hogy a jelöltek közül idén is hiányzik a változatosság, ami a herceg szerint egyszerűen nem helyes a mai kor szellemében. Biztosított mindenkit ugyanakkor arról, hogy a jelöltek kiválasztásának folyamatát újragondolják a következő évben.

“Katalin és én ismét nagy örömmel csatlakoztunk ezen az estén. Ma egy újabb év csodálatos filmes alkotásait ünnepeljük, és boldog vagyok, hogy el tudtak jönni” – nyitotta meg a 73. BAFTA-díjátadót Vilmos herceg.


“2020-ban – és nem először az elmúlt néhány évben – ismét beszélnünk kell arról, hogy biztosítani kell a kiválasztott alkotások és a jelölés folyamatának nagyobb változatosságát. Egyszerűen nem helyes ez napjainkban – mondta a 37 éves herceg. – Tudom, hogy a BAFTA vezetői is fáradhatatlanul dolgoznak rajta, hogy megtalálják és támogassák a kreatív tehetségeket, és jövőre – komolyan véve ezt a feladatot – újragondolják és megváltoztatják a jelölés folyamatát, hogy a lehetőség mindenki előtt nyitva álljon.” 

Amikor nyilvánosságra hozták ugyanis a BAFTA idei jelöltjeit, kiderült, hogy egyetlen nem fehérbőrű színészt sem jelöltek díjra, a legjobb rendezőnek járó díj jelöltjei közé pedig csak férfiakat válogattak. A BAFTA egyik igazgatója, Emma Baehr azzal védekezett, hogy ők szívesen látnának nagyobb változatosságot, ám rendszerszintű a probléma, nem ők az egyetlen olyan díjátadó idén, ahol így alakultak a jelöltek.



Joaquin Phoenix, aki a Golden Globe, a SAG és a Critics’ Choice Awards után a BAFTA legjobb férfi főszereplő kategóriáját is megnyerte a Jokerben nyújtott alakításáért, beszédében fel is szólalt a jelenség ellen, melyet rendszerszintű rasszizmusnak nevezett.

Brad Pitt a legjobb férfi mellékszereplőnek díjat zsebelhette be a BAFTA-díjátadón, ő ezúttal is csipkelődő-vicces beszéddel készült, melyet Margot Robbie tolmácsolt helyette, mivel az 56 éves színész családi kötelezettségek miatt nem tudott részt venni a ceremónián. “Hé, Nagy-Britannia, hallottam, hogy szingli lettél. Üdv a klubban!” – olvasta fel Margot Robbie A Volt egyszer egy Hollywood sztárjának beszédét. “A legjobbakat kívánom a válóperhez” – utalt arra a színész, hogy 2020. január 31-én életbe lépett a Brexit, és a britek kiléptek az Európai Unióból.

View this post on Instagram

💥 İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen BAFTA töreni’nde ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ ödülü Brad Pitt’in oldu. Pitt törene katılamazken, onun adına ödülü almak için Margot Robbie sahneye çıktı. Pitt’in yazdığı mektubu okuyan Robbie tüm salonu kahkahalara boğdu. Prens Harry ve Meghan Markle’ın kraliyet görevlerini bırakarak Kanada-ABD-İngiltere arasında yaşama kararına atıfta bulunulan mektupta Pitt, “ödüle Harry adını vereceğini çünkü onu ABD’ye götürmekten büyük heyecan duyacağını” söyledi. Salonda gülüşme sesleri yükselmesi üzerine Robbie, “Onun sözleri benim değil” dedi. O sırada kameralar törende yer alan Prens William ve eşi Kate Middleton’a dönerken, ikilinin bu sözler üzerine oldukça eğlendiği görüldü.💥 . . . . @bafta #bradpitt #bafta #margotrobbie #cambridge#kensingtonpalace #katemiddleton #princewilliam

A post shared by 📍 İstanbul (@sondakikamag) on

Miután megköszönte a stáb tagjainak és a rendezőnek, Quentin Tarantinónak a támogatást, még egy utolsó fricskát ejtett a beszéd végén. “Ezt a díjat Harry-nek nevezi majd, mivel izgatott amiatt, hogy jön vele a tengerentúlra – mondta Margot Robbie, majd mentegetőzve hozzátette. – Ezek az ő szavai, nem az enyémek.”

Vilmos herceg és Katalin hercegné nem a legőszintébb nevetésükkel fogadták a tréfát, melyet Brad Pitt Harry herceg és Meghan Markle királyi családtól való függetlenedéséről sütött el.

Cambridge hercegi párja rendszeres résztvevője a Brit Filmakadémia díjátadójának, Vilmos herceg már tizedik éve a BAFTA elnöke.

A BAFTA 2020-as nyertesei a főbb kategóriákban:

  • Legjobb film: 1917
  • Legjobb színésznő: Renée Zellweger (Judy)
  • Legjobb férfi színész: Joaquin Phoenix (Joker)
  • Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történet)
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood)
  • Legjobb rendező: Sam Mendes (1917)
  • Legjobb idegennyelvű film: Élősködők
  • Legjobb forgatókönyv: Han Jin Won, Bong Joon-ho (Élősködők)
  • Közönségdíj: Michael Ward

Forrás: People, BBC, Mirror, E! Online
Fotó: Unsplash