10 színész, aki elszalasztotta élete szerepét

2020. szeptember 25.
El tudjuk képzelni Gwyneth Paltrow-t a Titanic-ban? Vagy Hugh Jackmant James Bondként? Lehet, hogy nagy lehetőséget hagytak ki azzal, hogy nem vállalták a később ikonikussá váló szerepeket, ám a legtöbbjük sosem bánta meg.

Vannak olyan filmszerepek, amelyekről el sem tudjuk képzelni ma már, hogy valaki más is alakíthatta volna – egészen addig, míg ki nem derül, hogy csupán azután került a szerep ahhoz a színészhez, akinek a nevével végül egybeforrt, miután azt visszautasította valaki más. Mindig izgalmas elgondolkozni rajta, mi lett volna ha…?

Hugh Jackman a Casino Royale-ban

A színész a Variety-nek mesélt róla, hogy amikor az új James Bondot keresték Pierce Brosnan után (aki végül Daniel Craig lett), neki is felajánlották a szerepet, ám egyszerűen nem érdekelte igazán. „Úgy éreztem akkoriban, hogy a forgatókönyv túl hihetetlen és őrült, nekem pedig valami valóságosabbra, keményebbre volt szükségem. Emellett aggasztott az is, hogy a James Bond és az X-Men mellett soha többé nem lesz lehetőségem és időm más dolgokat csinálni.”

Emily Blunt a Vasember 2-ben

2009-ben röppent fel a hír, hogy Emily Blunt alakítja a Vasember második részében a Fekete Özvegyet. Ám Scarlett Johansson, aki első körben veszített Blunttal szemben a szerepért folyó versenyben, nagyon elszánt volt, ráadásul Emily Blunt a Gulliver utazásaival sem tudta összeegyeztetni a Vasember forgatását, így végül Johansson húzhatta magára a szűk, fekete ruhát. 

Emma Watson a Kaliforniai álomban

Emma Stone Oscar-díjas alakítása helyett majdnem egy másik Emmánál landolt a Kaliforniai álom női főszerepe. Eredetileg Emma Watsonnak szánták a karaktert, ám A szépség és a szörnyeteg miatt vissza kellett utasítania, nem fért bele az idejébe a két film. „Tudtam, hogy meg kellene tanulnom lovagolni, táncolni, három hónap énekóra várt volna rám, és Londonban kellett volna tartózkodnom végig a forgatások alatt. Ez nem egy olyan film lett volna, amibe csak úgy beugrik az ember. Nem vállalhattam el a két film ütköző forgatásai miatt.”

Christina Applegate mint Doktor Szöszi

Nehéz más arcot képzelni Elle Woods-nak, mint Reese Witherspoonét, pedig nem ő volt az első számú jelölt a kultfilmmé vált Doktor Szöszi főszerepére. Christina Applegate azután kapta meg a forgatókönyvet, hogy befejeződött az Egy rém rendes család, és attól tartott, egy újabb vígjáték csak még jobban beskatulyázná a butuska szőke karakterébe. „Attól tartottam, hogy magamat ismételném. Elég rosszul gondoltam, nem igaz? De Reese sokkal jobb munkát végzett, mint amilyet én valaha tudtam volna.”

Gwyneth Paltrow a Titanicban

Kate Winslet a Titanic főszerepével vált világhírűvé. Pedig nem sokon múlott, hogy Gwyneth Paltrow alakítsa Leonardo DiCaprio partnereként Rose szerepét. „Tudom, hogy a történet úgy szól, mintha én utasítottam volna vissza az ajánlatot. Benne voltam az utolsó két jelöltben. Végigvettem a lehetőségeket, miért kellene vagy nem kellene elvállalnom, és Kate-é lett a szerep.”

Olvastad már?

John Travolta mint Forrest Gump

Forrest Gump szerepe oly mértékben egybeforrt Tom Hanks személyével, hogy szinte lehetetlen a helyébe képzelni John Travoltát. Ám a BBC információi szerint csak azért kaphatta meg Hanks a szerepet, mert Travolta a Ponyvaregény miatt visszautasította. 

Will Smith a Mátrixban

Keanu Reeves sci-fi-ikonná vált a Mátrix Neójának szerepével. Azzal a szereppel, amelyet majdnem Will Smith kapott! Ám a színész visszautasította az ajánlatot, mivel nem tudta magát elképzelni a filmben. „Megnéztem Keanu alakítását – nagyon ritkán mondok ilyet –, de szerintem elszúrtam volna. Teljesen tönkre tettem volna a Mátrixot. Akkoriban egyszerűen nem voltam elég okos színész ahhoz a filmhez. Keanu viszont elég okos volt hozzá, hogy engedje, a film és a rendező mesélje helyette a történetet, és ne akarjon minden jelentet és pillanatot alakítani.”

Julia Roberts a Szerelmes Shakespeare-ben

Gwyneth Paltrow Oscar-díjat nyert a Szerelmes Shakespeare-rel, azzal a szereppel, amit majdnem Julia Roberts kapott. Az eredeti terv szerint a két főszerepet Daniel Day-Lewis és Roberts játszotta volna Joseph Fiennes és Paltrow helyett. Ám Daniel Day Lewis-t nem érdekelte a film, így Julia Roberts is visszautasította, hat héttel a forgatások kezdete előtt. 

Michelle Pfeiffer az Elemi ösztönben

Mielőtt Sharon Stone ikonná vált volna a szerepben, Pfeiffernek ajánlották az Elemi ösztön női főszerepét. Ám Pfeiffer számára ez csupán egy volt a sok, családja miatt visszautasított filmajánlat közül. „Egyre válogatósabb lettem. Nehéz volt elengedni bizonyos munkákat, ám amikor a gyerekeim iskolásak lettek, nem tudtam már magammal vinni őket a forgatásokra. A munkák viszont megtörték a családunk egységét. A férjemnek olyan munkája van, amit nem adhatott fel. Így mindig bűvészkedés volt, hogyan egyensúlyozhatok a család és a munka között.”

Mel Gibson a Gladiátorban

A Gladiátor tette hollywoodi sztárrá Russel Crowe-t, pedig nem sokon múlt, hogy egyáltalán beléphetett a küzdőtérre. Mel Gibson volt az első számú jelölt Maximus szerepére, ám a színész visszautasította, mert tartott az akciójelenetektől, és túl öregnek gondolta magát a szerephez.

Olvass tovább!

Forrás: Popsugar
Fotó: Getty Images