Stílusikon és zenebolond: 5 dolog, amit nem tudtál Milák Kristófról

2022. július 11.
Ki az? Miután megdöntötte a világ egyik legsikeresebb úszójának rekordját, egyfolytában felülmúlta a saját eredményét is? Természetesen a háromszoros világbajnok Milák Kristófról van szó, aki nem véletlenül hazánk egyik legkedveltebb sportolója ma.

Bár alig múlt húszéves, Milák Kristóf máris olimpiai, és háromszoros világbajnok úszó, így természetesen egyáltalán nem csoda, hogy az utóbbi években sokak kedvencévé, (de sokkal inkább) példaképévé vált. Egy biztos, kitartásból mindannyian leckéket vehetnénk tőle, hiszen sohasem adja fel a céljait: az asztmája, egy szívműtét és a koronavírus sem állíthatta meg abban, hogy a csúcsra törjön és valóra váltsa az álmait. Ráadásul eszében sincs letagadni, hogy a motiválatlanság azért néha őt is utoléri. „Bármennyire is nagy sportolók, hősök, példaképek vagyunk, mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint mások. Nekünk is ugyanúgy fáj, néha még picit jobban is. Senkinek nem könnyű az élete, nekünk sem. Nem az ölünkbe hullanak ezek az eredmények, napi szinten többször keményen megszenvedünk ezért. Egy különbség van az átlagos és a nem átlagos ember között, hogy mi ezeket a nehéz pillanatokat tudjuk kezelni” – nyilatkozta Kristóf Népszavának.

Milák Kristóf

Na de mit is lehet tudni a 22 éves srácról, aki megdöntötte Michael Phelps (és később a saját) világcsúcsát a 200 méteres pillangóúszáson?

Csak stílusosan

Nos, először sajnos el kell keserítenünk, ugyanis hazánk egyik legnépszerűbb sportolója féltve őrzi a magánéletét – legfőképpen csak a teljesítményéről vagy az eredményeiről szeret beszélni. De azt például elárulta az Indexnek adott interjújában, hogy nem dolgozik stílus tanácsadókkal, mert a(z egyik) hobbija az öltözködés: szívesen foglalkozik ezzel és szeret elegánsan megjelenni egy-egy hivatalos rendezvényen. Egyébként a szabadidejét nem szívesen tölti otthon, a négy fal között, örökmozgó típusnak tartja magát, aki az aktív kikapcsolódás híve.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Milák Kristóf (@swimilak) által megosztott bejegyzés

Kérdések hálójában

Az interjúadás viszont nem tartozik a kedvencei közé, azt mondja, rosszul érinti, ha ismételgetnie kell önmagát és ha rossz kérdéseket tesznek fel neki. „Senkinek sem könnyű ez a helyzet, nekem sokszor azért nem, mert nem mindig érzem magamban a szavakat, a mondatokat, a bővebb mondandót – hiába kérdeznek, én minden évben nyolcszor-tízszer csak ugyanazt tudom elmondani. Emiatt kicsit, hogy is fogalmazzak…, nem hiteltelennek érzem magam, hanem unalmasnak” – jelentette ki a Nemzeti Sportnak.

Dokumentumfilm feltörekvő úszóknak

Mindezek ellenére egy kicsit azért bepillantást engedett az életébe, hiszen 2021 decemberében bemutatták a több éven át forgatott Milák Kristóf: A jóslat című dokumentumfilmet, amiben természetesen ő maga is mikrofon elé állt. Az úszó szerint ez az alkotás a segítségére válhat azoknak a gyerekeknek, akik hozzá hasonló karrierútra készülnek, illetve a szüleik számára is tanulságos lehet, mert kiderül belőle, milyen áldozatokat követelhet egy családtól ez a pálya.

 

Elégedetlenséggel a siker felé

Kristóf azt sem titkolja, őt mi motiválja a kitartásban: nem az elismerések, a díjak vagy a pénz, hanem az, hogy egyre csak új rekordokat állíthasson fel. Az egyik legnagyobb álma, hogy megdöntse a világcsúcsot (1:50.34), amit ő maga állított fel a 200 méteres pillangóúszáson. Az olimpikon reméli, hogy egy napon majd 1:49-es idő alatt is teljesítheti ezt a távot. Kristóf mottója az, hogy az önmagukkal szembeni elégedetlenség hajthat minket előre.

Milák Kristóf

A zene az kell

És ha nem úszással, akkor talán zenével foglalkozna: a komolyzene például nagyon közel áll a szívéhez. „Az életben minden hangulatnak, helyzetnek megvan a maga zenéje” – vallja az úszó, aki szívesen megtanulna zongorázni, vagy szaxofonozni.

Fotó: Getty Images

Magyarország tele van úszólegendákkal: