Úszás evés után: a 30 perces szabály nincs kőbe vésve

2019. július 28.
Hányszor hallottuk már egy jó adag lángos vagy palacsinta elfogyasztása után a strandon, hogy várjunk 30 percet, mielőtt újra vízbe megyünk? De tényleg ki kell várni a mágikus fél órát, mielőtt újra a habok közé vetjük magunkat?

Ha általánosságban nézzük, van értelme várni a mozgással evés után. Gondoljunk csak bele, milyen érzés, ha vacsora után egyből futunk egyet! Teljesen érthető, hogy nem javasolt rögtön étkezés után a kardio tréning. Ám nincs olyan időkorlát, ami egyaránt érvényes lenne a futásra vagy éppen a kerékpározásra. És mi a helyzet az úszással?


Muszáj fél órát várni?
“Nem, valószínűleg teljesen szükségtelen pontosan 30 percet várni az étkezés és az úszás között, de jó eséllyel nem is nagyon érezzük a késztetést egy kiadós ebéd után arra, hogy azonnal ússzunk egyet” – mondta Dr. Cindy Dallow dietetikus és triatlon edző. “Ez egyénenként változó egyébként. Mindenki addig várjon, míg úgy érzi, készen nem áll” – tette hozzá. Ez különösen akkor igaz, ha magas zsír- és fehérjetartalmú, húsban gazdag ételt fogyasztottunk. A zsírnak és proteinnek ugyanis több időre van szüksége ahhoz, hogy szervezetünk megeméssze, mint a szénhidrátoknak, így a testmozgás rögtön a steak után jó eséllyel diszkomfort érzetet okoz gyomortájon. “Sétáljunk inkább egyet, míg a szervezetünk megbirkózik a nehéz ételek megemésztésével, és csak ezután induljunk újra a vízbe” – javasolta a szakember.

Mi a helyzet a gyerekekkel?
Ha a gyerekekről van szó, akkor viszont tényleg nem árt az óvatosság. “Ha strandolásra kerül a sor, jobb, ha előbb a vízben játszanak a kicsik, és csak azután következik az evés. A jégkrémek és sütemények után nem túl jó ötlet a vízbe ugrálás és pancsolás, mivel könnyen félrenyelés lehet a vége a kisebbeknél még” – javasolja a dietetikus. Evés után olvassunk inkább egy kis mesét nekik, pihenjenek egy keveset, és csak utána folytassák a vizes mókázást.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash