Ezek voltak a világtörténelem legdrágább királyi esküvői

2022. augusztus 13.
Az uralkodói családok tagjai mindig lenyűgözően látványos szertartásokon fogadnak örök hűséget a párjuknak, a fogadalomtételüket pedig világszerte millióan követik a képernyők előtt ülve. Így érthető, hogy a szervezést illetően semmit nem bíznak a véletlenre.

Míg a hollywoodi hírességek közül egyre többen döntenek úgy, hogy titokban, kizárólag a legközelebbi családtagok és barátok körében mondják ki az igent szerelmüknek (elég, ha csak Jennifer Lopezre és Ben Affleckre gondolunk), addig a királyi családok tagjai esetében szóba sem jöhetnek a szűk körű esküvők, hiszen a fél világ lélegzetvisszafojtva várja, hogy láthassa oltár elé vonulni az előkelőségeket. Éppen ezért az uralkodói házak által szervezett menyegzők elképesztően fényűzőek – mintha csak egy Disney-mesét keltenének életre a szemünk előtt. Ezért azonban a hercegek és hercegnék nagy napjának költségvetése sem mindennapi, sőt! A most következő listából megtudhatod, melyek voltak a történelem legdrágább esküvői.

Diana hercegné és Károly herceg

Diana hercegné és Károly herceg

Joggal titulálták az évszázad menyegzőjének Károly és Lady Di egybekelését, mivel az 1981-ben tartott ceremónia összköltségét 57 millió fontra becsülik. (Csak viszonyításképpen, jelen sorok írásakor egy angol font vételára 459 forint.) A televízióban is közvetített eseményt közel 750 millióan követték a képernyők előtt ülve – akik egy emberként gyönyörködhettek a menyasszony 11 000 fontot érő ruhakölteményében. A legnagyobb kiadást viszont a biztonsági szolgálat jelentette, amiért nagyjából 490 000 fontot fizethetett a brit királyi család.

Charlène monacói hercegné és II. Albert monacói herceg

Charlène monacói hercegné és II. Albert monacói herceg

Charlene Wittstock 2011-ben mondta ki az igent a monacói hercegnek, és a lagzijuk olyan jól sikerült, hogy az ország lakossága szerint még a férj szüleinek menyegzőjét is felülmúlta. Az ara egy Armani Privé selyemruhában tündökölt, a vendégséget pedig nem más szórakoztatta, mint Andrea Bocelli. A három napon át tartó ünnepség végösszege ezek után nem túl meglepő módon az 53 millió fontot is meghaladta.

Katalin hercegné és Vilmos herceg

Katalin hercegné és Vilmos herceg

Kétségtelen, hogy Vilmosék kapcsolata felér egy modern tündérmesével, amit 2011. április 29-én pecsételtek meg a westminsteri apátságban. Az ikonikus menyegző a becslések alapján összesen 30 millió fontba került, amiből 355 000 fontot Kate Alexander McQueen ruhájára fizettek ki.

Meghan Markle és Harry herceg

Meghan Markle és Harry herceg

Meghan és Harry 2018. május 19-én házasodtak össze a nyilvánosság előtt (ők ugyanis azt állítják, már korábban megesküdtek kettesben) a windsori Szent György-kápolnában, a fogadalomtételüknek pedig olyan sztárok lehettek a szemtanúi, mint Oprah Winfrey, Elton John, a Beckham házaspár, illetve George és Amal Clooney. A menyasszony Givenchy ruhájának értéke 390 000 fontra tehető, míg az esküvő maga 32 millió fontból volt megvalósítható, vagyis minden költség magasabb volt, mint Vilmosék esetében.

Letícia spanyol királyné és VI. Fülöp spanyol király

Letícia spanyol királyné és VI. Fülöp spanyol király

Körülbelül 25 millió ember követte figyelemmel, amint Fülöp feleségül vette az egykor újságíróként dolgozó Letizia Ortiz Rocasolanót 2004-ben. A menyasszony egy Manuel Pertegaz nevű spanyol dizájner egyedi tervezésű modelljét viselte, a fogadáson pedig egy kétméteres tortát szeleteltek fel, amit aztán 1000 üveg pezsgővel öblíthettek le a vendégek. A számla végösszege ezért a 19 millió fontos értékhatárt is elérte.

Mária dán királyi hercegné és Frigyes dán királyi herceg

Mária dán királyi hercegné és Frigyes dán királyi herceg

Ugyanebben az évben vezette oltár elé párját Frigyes dán királyi herceg is Koppenhágában. A menyegzőt egy nagyszabású lagzi követte a Fredensborg-palotában – olyannyira eleresztették magukat, hogy végül 18 millió fontnyi költséget termeltek.

Fotó: Getty Images

Erről olvastál már?