Szerelmes lett a pincérnőbe, és feleségül vette – Ilyen Haakon norvég koronaherceg házassága

2022. szeptember 09.
A norvég koronaherceg 28 éves volt, amikor egy fesztiválon belebotlott élete szerelmébe, az akkor pultosként dolgozó Mette-Maritba. Bár szép számmal akadtak ellendrukkereik, már több mint két évtizede élnek felhőtlenül boldog házasságban.

Norvégia 85 éves uralkodójának, V. Harald királynak a szívét, annak idején egy textilkereskedő lánya rabolta el, vagyis szó sem volt nemesi felmenőkről kiszemeltje részéről. A királyi család hagyományai szerint szóba sem jöhetett volna kettejük házassága, ő azonban ultimátumot adott az édesapjának: vagy engedélyezi, hogy feleségül vegye Szonját, vagy egész életére nőtlen marad, és kihal az uralkodócsaládjuk. V. Olaf király beadta a derekát, fia és szerelme pedig ma is egy párt alkotnak. Gyerekeik tovább vitték a családi hagyományt: Haakon koronaherceg és Márta Lujza hercegnő is meghökkentette az embereket párválasztásával.

Haakon norvég herceg és pincérnőből lett felesége

Haakon norvég koronaherceg és Mette-Marit esküvője 2001-ben

Hiába próbálták titkolni, fény derült a szerelmükre

Haakon norvég koronaherceg ma már 49 éves, és 21 éve vette felségül Mette-Marit Tjessem Høibyt. A a kilencvenes években találkoztak először, amikor a királyi család ifjú tagja egy zenei fesztiválon szórakozott. Mette-Marit pultosként dolgozott, ám nem ez volt az egyetlen „bűne”, ami miatt sokan rossz szemmel nézték románcát a koronaherceggel. Mette-Marit hétköznaponként pincérnőként dolgozott, egy korábbi kapcsolatából született egy kisfia, akit egyedül nevelt, és mindennek tetejében még diplomája sem volt. 

Bár Haakon herceg megpróbálta óvni a kapcsolatukat azzal, hogy titokban tartja szerelmüket, az újságírók és a lesifotósok hamar leleplezték őket. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, választása nagy port kavart, az újságok ontották a róluk szóló hatásvadász cikkeket. Nem volt elég, hogy a norvég trón várományosa egy egyedülálló anyáért rajongott, még azt is kiderítették, hogy Mette-Marit exe a törvénnyel is összetűzésbe keveredett kábítószer-birtoklás és egyéb bűncselekmények miatt.

A királyi család nem ellenezte szerelmüket

Ahogy az egykor a bemondónőből lett királynéval, a spanyol Letíciával történt, a norvégok idővel a szívükbe zárták a trónörökös választottját. V. Harold király fiatalkori önmagát látta a fiában, neki annak idején 9 hosszú évet kellett várnia arra, hogy az apja áldását adja kapcsolatára Szonja királynéval. Az összetartó norvég királyi család tehát maximálisan támogatta a szerelmes koronaherceget, aki végül eljegyezte pincér kedvesét.

A lány még egybekelésük előtt nagyon bátor lépésre szánta el magát. Kiállt a nyilvánosság elé és – hogy megelőzze a találgatásokat – őszintén beszélt zűrös előéletéről: elmondta, hogy korábban kipróbálta a drogokat és családi életét sem rejtegette tovább. Ezzel egy időben elnézést kért a norvég emberektől és ígéretet tett, hogy a koronaherceg hűséges társa lesz. Beszédével minden bizonnyal sokak bizalmát elnyerte, az adott szavához pedig máig tartja magát. A párnak két gyermeke született, 2004-ben Ingrid Alexandra hercegnő és 2005-ben Sverre Magnus herceg. Mette-Marit előző kapcsolatából született fiát pedig Haakon koronaherceg saját gyermekeként szereti.

Haakon norvég koronaherceg Mette-Marit hercegnével és gyerekeikkel

Haakon norvég koronaherceg Mette-Marit hercegnével és gyerekeikkel, Sverre Magnus herceggel és Ingrid Alexandra hercegnővel

Nővére választása sem mindennapi

Haakon koronaherceg nővére, Márta Lujza a közelmúltban került a figyelem középpontjába, amikor 2019-ben felvállalta, hogy egy sámán, Durek Verrett mellett talált rá a boldogságra, idén márciusban pedig el is jegyezték egymást. A férfi több világsztár spirituális vezetője, Norvégiában mégis értetlenül álltak a hercegnő döntése előtt.

Az 50 éves Márta Lujza és Durek sámán egy közös barátjuknak köszönhetik a megismerkedésüket, amivel kapcsolatban mindketten azt mondják, hogy azonnal megtalálták a közös hangot és érezték, hogy a találkozásuk nem a véletlen műve. A sámán szerint korábbi életükben is egy párt alkottak, ezért fordul elő gyakran, hogy szavak nélkül is tökéletesen megértik egymást.

Márta Lujza (testvéréhez hasonlóan) nem törődik azzal, hogy mit gondolnak róluk mások, csak az számít neki, hogy boldogok egymás mellett. „Azt üzenem azoknak, akik kritizálnak bennünket, hogy nincs joguk helyettem választani vagy ítélkezni felettem. Nem azért állapodom meg egy férfi mellett, hogy megfeleljek mások elvárásainak. Én szerelemből választok” – fakadt ki őszintén a saját vállalkozást üzemeltető hercegnő. Márta Lujza első férje, aki három lányának az édesapja, 2019 karácsonyán önkezűleg vetett véget az életének.

A norvég Márta Lujza koronahercegnő és Durek Verrett

A norvég Márta Lujza koronahercegnő és Durek Verrett

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?