Ezek a sztárok bojkottálják a katari futball-világbajnokságot

2022. november 16.
Az emberi jogok súlyos megsértése miatt.

Vasárnap veszi kezdetét a Katarban rendezett futball-világbajnokság, miközben a közel-keleti ország továbbra is megsérti az emberi jogokat, bántalmazza az LMBTQ-közösséget és nem törődik azzal sem, hogy több ezer vendégmunkás életébe került a vb infrastruktúrájának kiépítése. Mindezt csak tetézi, hogy a korábbi labdarúgó és az idei világbajnokság nagykövete, Khalid Salman a homoszexualitást haramnak, azaz tiltottnak minősítette és elmekárosodásnak nevezte a múlt héten. 

sztar-bojkott-katar-futball-vilagbajnoksag

A Human Rights Watch beszámolója szerint Katarban illegális a homoszexualitás, és a hatóság több LMBTQ-személyt is letartóztatott vagy bántalmazott szeptemberben. A történtek után több résztvevő és más hírességek is úgy döntöttek, hogy bojkottálják az egy hónapig tartó futball-világbajnokságot.

Dua Lipa vasárnap Katar emberi jogi helyzetére hivatkozva visszautasította azokat a pletykákat, amelyek szerint szerződtették volna a sporteseményen való fellépésre. „Nem fogok fellépni, és soha nem vettem részt a fellépésről szóló tárgyalásokon. Messziről szurkolni fogok Angliának, és alig várom, hogy ellátogassak majd Katarba, amikor teljesítette minden olyan emberi jogi ígéretét, amit a világbajnokság rendezési jogának elnyerésekor tett” – írta Instagram-sztorijában az énekesnő, aki nagy támogatója az LMBTQ-közösségnek. Rod Stewart pedig a  The Sunday Timesnak mondta el, hogy 15 hónappal ezelőtt egymillió dolláros csekket ajánlottak fel neki, ha fellép a katari világbajnokságon, amit a brit zenész etikai okokból utasított vissza.

Vannak olyan sztárok is, akik az emberi jogok tömeges megsértése ellenére is fellépnek az eseményt kísérő FIFA Fun Festivalon: a szervezők szerződtették Sean Pault és a Clean Banditet, de a pletykák szerint Shakira és a The Black Eyed Peas is fellép. A K-pop sztár Jungkook is megerősítette, hogy ott lesz a dohai Al Bayt Stadionban megrendezett nyitóceremónián Robbie Williams társaságában. Sokan bírálták David Beckhamet, amiért elfogadta a nagyköveti posztot, októberben pedig a Spice Girls egykori tagja, Mel C mondta azt, hogy „nagyon kényelmetlenül érezte magát”, amiért támogatta Katart, tekintettel arra, hogy az ország hogyan bánik a melegekkel.

Forrás: Time, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!