Mi történt vele? 61 éves lett Meg Ryan, a ’90-es évek romkomjainak koronázatlan királynője

2022. november 19.
Szőke haj, kislányos arc, cuki mosoly. Így égett be mindannyiunk emlékezetébe Meg Ryan, a kilencenves évek romkomjainak koronázatlan királynője. A színésznő neve évekig megkerülhetetlen volt Hollywoodban, mígnem egyik pillanatról a másikra lekerült a mozivászonról.
meg-ryan

1961. november 19-én született, Margaret Mary Emily Anne Hyra néven. Connecticutban élt a családjával egészen addig, míg az érettségi után be nem iratkozott egy New York-i egyetemre, ahol újságírónak tanult. A színészkedésbe csak azért fogott bele, hogy némi pluszpénzre tegyen szert és fedezni tudja a kiadásait. Végül annyira belejött a színjátszásba, hogy a tanulmányait is félbehagyta, és sosem szerezte meg a a hőn áhított diplomát.

meg-ryan

Meg Ryan már a ’80-as évek elején fel-felbukkant nagyobb filmek kisebb szerepeiben: láthattuk például a Top Gunban és, Az ígéret földje című filmben. Az 1987-es Vérbeli hajsza című Spielberg-mozi forgatásán ismerkedtek meg a későbbi férjével, Dennis Quaid színésszel. Az igazi áttörést az 1989-es Harry és Sally hozta meg neki, innentől kezdve Meg Ryan neve megkerülhetetlen lett Hollywoodban. Ő lett a lány a szomszédból, akit mindenki szeret, a romantikus komédiák királynője.

meg-ryan

A bukás

Ám amilyen gyorsan Hollywood felemelte, olyan gyorsan a mélybe is lökte. Ryan karrierje a 2000-es évek elején torpant meg, abban az időszakban, amikor a női sztároknak töménytelen mértékű szexizmussal kellett megküzdeniük. A női híreségekkel szembeni brutális kettős mérce okozta végül Meg Ryan bukását is.

Meg Ryan

A színésznő mindig is vágyott rá, hogy kilépjen a cuki szomszédlány karakteréből, ezért 2003-ban szerepet vállalt a Nyílt seb című erotikus thrillerben. A filmben több szexjelenet is helyet kapott, amin a nézők és a média egészen bizarr módon felháborodott. A férfi főszereplő, Mark Ruffalo meztelenkedése természetesen senkit nem zavart, Meg Ryannek viszont nem tudták megbocsájtani, hogy „ártatlan naiva” létére „bemocskolta” magát. Ugyanebben az időszakban történt, hogy a színésznő házassága tíz év után zátonyra futott, amiben a pletykák szerint nagy szerepe volt annak is, hogy a Túszharc című film forgatása közben Ryan intim közelségbe került Russel Crowe-val. Mivel a színésznő akkor még házasságban élt, a média támadásba lendült, és Ryant gyakorlatilag darabokra szedték. Borzalmas képet festettek róla mint félrelépő feleségről, amit a színésznő érthető módon nagyon nehezen viselt. Holott az igazság az volt, hogy a férjével akkorra már rég zátonyra futott a házassága, a férfi ugyanis alkoholproblémákkal küzdött és többször is félrelépett. Ezekkel az apró részletekkel viszont a sajtó egész egyszerűen nem foglalkozott.

Meg Ryan 60 éves

Mi van vele manapság?

Bár a színészetnek hátat fordított, a színfalak mögött továbbra is aktívan részt vett a filmkészítésben. A filmgyártásra kezdett koncentrálni és produceri, illetve rendezői munkákat vállalt. Az első filmjét, az Ithacát 2015-ben mutatták be. A filmes munkái mellett az ideje nagy részét a családjával töltötte: a Dennis Quaiddel közös fiával, Jack Quaiddel és örökbefogadott lányával, Daisy True Ryannel.

A rajongók legnagyobb örömére azonban nemrég bejelentette, hogy 2023-ban visszatér a mozivászonra. A What Happens Later című új romantikus-komikus filmben fog szerepelni David Duchovnyval együtt. A film Steven Dietz Hullócsillag című színdarabja alapján készül, Meg Ryan rendezésében.

Fotó: Getty Images

.