85 éves lett Anthony Hopkins, aki Budapesten fogadta örökbe imádott macskáját

2022. december 31.
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy elég volt 18 percre felbukkanniuk a filmvásznon ahhoz, hogy bezsebeljenek egy Oscar-díjat, a szülinapos Sir Anthony Hopkins azonban megteheti.

A kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkins 1937. december 31-én látta meg a napvilágot. Sokan úgy tartják, hogy szerencsét hoz ez a különleges születési dátum. Kétségtelen, hogy a tehetsége mellett hatalmas szívéről is híres színésznek sok rendkívüli élményben volt része eddigi élete során, ezekért azonban meg is dolgozott, nem csak úgy az ölébe hullottak.

Egy kis pékséget működtető szüleinek ő az egyetlen gyermeke. Iskoláskorában diszlexiája miatt meggyűlt a baja az olvasással, ami annyira zavarta, hogy barátságtalan és visszahúzódó volt az osztálytársaival. Hogy segítsenek neki az önbizalomnövelésben és a beilleszkedésben, szülei cserkészkedni küldték. Itt találkozott először a színjátszással, és azonnal tudta, hogy felnőttként ezzel szeretne foglalkozni.

Anthony Hoplinks 85 éves lett

Oscar-díj 18 perc alatt

Hogy az álmát megvalósítsa, a Királyi Színiakadémián tanult, a magas szintű képzést pedig ezüst fokozattal zárta. Filmes karrierjét Az oroszlán télen című alkotásban kezdte, amelyben Oroszlánszívű Richárd szerepe jutott neki. Az alakításáért a Brit Filmakadémia díjára is jelölték.

Sok nagyszerű filmet forgatott ezután, láthatjuk A híd túl messze van, A mágus – Rémisztő love story, Az elefántember, az Árnyékország, a Szellem a házban, a Zorro álarca vagy a Ha eljön Joe Black című filmekben. Nagyszerűen játszott mindben, de A bárányok hallgatnak című filmben megformált dr. Hannibal Lecter szerepe volt az, amelyért neki ítélték a legjobb színésznek járó Oscar-díjat még úgy is, hogy csak 18 percig látható a filmben.

29 évvel később, a Father című filmben annyira jól játszotta a rábízott szerepet, hogy ismét Oscar-szobrot nyert, ám mivel egészen biztos volt benne, hogy nem ő kapja a nagy elismerést, nemcsak nem jelent meg az eseményen, hanem még a tévében sem követte: egyszerűen átaludta a 2021-es gálát. A meglepő hírt csak másnap reggel hallotta a menedzserétől, így köszönőbeszédét is utólag mondta el.

Anthony Hopkins 1991-ben

Háromszor házasodott

Sir Anthony Hopkins, akit figyelemre méltó munkásságáért 1993-ban ütött lovaggá II. Erzsébet királynő, háromszor is kimondta a boldogító igent. Először Petronella Baker színésznővel állt oltár elé, házasságuk 6 évig tartott. Jennifer Lynton, aki produkciós asszisztensként dolgozott, ennél jóval hosszabb időre, 1973-tól 2002-ig rabolta el a színész szívét, 2003-ban pedig Stella Arroyave mellett horgonyzott le, aki nagyon sokat segített neki a kapcsolatuk elején abban, hogy kilábaljon a depressziójából. Első házasságából, 1968-ban egy lánya is született, aki az Abigail nevet kapta.

Idén veszítette el imádott cicáját

Korábban alkoholproblémákkal küzdött, 1975 karácsonya óta azonban nem iszik. Leszokott a dohányzásról és 2010-ben 36 kilót fogyott. Vegetáriánus és a környezetvédelem elkötelezett híve. A sokoldalú brit színész kiválóan zongorázik és lenyűgözően fest, Niblo nevű macskája, akivel egy budapesti forgatás alkalmával találkozott először (egész pontosan a hotelben, ahol feleségével, Stellával megszálltak) élete végéig imádta hallgatni gazdája zongorajátékát és festegetés közben is előszeretettel szemmel tartotta. Niblo Anthony Hopkins több festményén is megjelenik, tényleg igazán különleges kapcsolat szövődött kettőjük között, amelyet az első pillanattól kezdve mindketten éreztek.

Niblo, akinek neve a walesi nyelvjárásban fiúcskát jelent, 13 évig volt a színész hű társa. Idén októberben sajnos a cica búcsút vett a földi léttől, ami nagyon megviselte a színészt. Kedvencétől, aki több videójában is felbukkant, egy megható posztban búcsúzott a közösségi oldalán: „Szeretett Niblónk, örökké a szívünkben maradsz. A keringő folytatódik 2009–2022.” A cica és gazdája kapcsolata a karanténidőszakban vált a korábbinál is szorosabbá: „Niblo nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jól szolgáljon az egészségem, nekem ezért cserébe pedig folyamatosan szórakoztatnom kell őt.” Bár közös kalandjuk pár hónnappal ezelőtt véget ért, a színész leírhatatlanul hálás Niblónak, hogy az élete része volt.

Anthony Hopkins különleges kapcsolatot ápolt a macskájával

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?