Ha Károlyon múlt volna, Vilmosnak és Harrynek teljesen más neve lenne

2023. április 11.
Szerencsére Diana hercegnő akarata győzedelmeskedett.
Harry, Károly és Vilmos egy korábbi fotón

Az angol királyi család bizony nem elégszik meg egy névvel: Vilmos herceg neve például 40 éves koráig William Wales volt (atyja walesi hercegi címének tiszteletére), majd 2011 és 2022 között William Cambridge (saját cambridge-i hercegi címe által), és most újra William Wales, mivel II. Erzsébet királynő halálával ő lett a walesi herceg.

Az uralkodói család tagjai arról is ismertek, hogy rengeteg keresztnevük van, ami gyakran a vezetéknév hiányát pótolja. Vilmos teljes neve például Vilmos Artúr Fülöp Lajos, öccse, Harry herceg pedig Henrik Károly Albert Dávid. De a hírek szerint, ha a testvérpár apja, III. Károly király nevezte volna el fiait, most teljesen más néven ismernénk őket.

Amikor 1982 júniusában Vilmos megszületett, egy hétbe telt, mire Károly és Diana hercegnő bejelentették a kis herceg nevét. A brit Mirror című napilap értesülései szerint Károlynak szívügye volt, hogy legidősebb fiát Artúrnak nevezze el, de Diana egy „robusztusabb nevet” javasolt. Így az Artúr középső névnek maradt, és Vilmos megkapta a Fülöp keresztnevet Fülöp herceg, a Lajost pedig pedig Lord Louis Mountbatten, Károly szeretett mentora és Fülöp herceg nagybátyja után kapta, aki 1979-ben, három évvel Vilmos születése előtt egy merényletben vesztette életét.

Károly és Diana Harry nevével kapcsolatban sem értettek egyet: az akkori walesi herceg 1984 szeptemberében született második fiát Albertnek akarta nevezni, ez volt ugyanis a születési neve Károly nagyapjának, VI. György királynak. Az Albert végül középső név lett, csakúgy, mint a Károly (nyilvánvaló választás) és a Dávid, ahogy VIII. Eduárd királyt nevezte a család. Ő volt Károly nagybátyja, aki 1936-ban azért mondott le a trónról, hogy feleségül vegye az elvált, amerikai Wallis Simpsont.

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images