A világ leghíresebb ékszereinek nyomában: Diana eljegyzési zafírgyűrűje

2022. november 12.
A nemes anyagokból és drágakövekből készült finom ékszerek története legalább annyira lenyűgöző, mint a látványuk. Tudtad például, hogy Diana hercegné miért éppen az ikonikus zafírgyűrűt választotta?

Bár a nép hercegnője volt, az ékszerdoboza fenséges darabokat rejtett. 1981. február 24-én az akkor 19 éves Lady Diana Spencer és Károly walesi herceg hivatalosan is bejelentették eljegyzésüket. A világot nemcsak a fiatal menyasszony bája nyűgözte le, hanem Diana gyönyörű eljegyzési gyűrűje is: 12 karátos ovális ceyloni zafír, amelyet 14 gyémánt vesz körül, 18 karátos fehér aranyba foglalva. A gyűrűnél már csak egy dolog volt lenyűgözőbb, az ára. Annak idején Károly hercegnek 28 ezer fontjába került, ma azonban már háromszázezret is érhet.

Károly hagyta, hogy a lánykérés után Diana maga válassza ki eljegyzési gyűrűjét a Garrard, az akkori koronaékszerész által készített darabok közül. Így esett a választás a Marguerite gyűrűre, amelyet az a zafír- és gyémántbrosst ihletett, amelyet Albert herceg 1840-ben kért a Garrardtól leendő feleségének, Viktória királynőnek. Bár senki sem tudja biztosan, egyesek szerint Diana azért választotta a kék ékszert, mert az édesanyja eljegyzési gyűrűjére emlékeztette, míg mások szerint azért, mert ebben volt a legnagyobb kő.

Diana nem arról volt híres, hogy a dolgokat a hagyományos módon intézte volna – és ez alól ez az eset sem volt kivétel. Míg a legtöbb uralkodó egyedi készítésű eljegyzési gyűrűt viselt, Dianáé szerepelt az ékszerész katalógusában, így bárki megvehette volna – feltéve, ha volt rá elég pénze. A sajtó szerint a királyi család néhány tagja nem örült annak, hogy Diana a nagyközönség számára is elérhető dizájnt választott. A kritikáktól függetlenül ő imádta a zafír csillogását, olyannyira, hogy még azután is viselte, hogy Károllyal bejelentették különválásukat. Miután azonban 1996-ban véglegesítették a válásukat, Diana egy hatalmas akvamaringyűrűt kezdett el viselni helyette – ugyanazt, amelyet kisebbik fia, Harry herceg felesége, Meghan Markle is viselt a 2018 májusában tartott esküvői fogadásán. A zafírgyűrű 2010 óta idősebbik fia, Vilmos herceg választottja, Katalin hercegné ujján csillog.

Szöveg: Hartinger Emese Fotó: Getty Images

A cikk folytatását elolvashatod a friss Marie Claire-ben!