5 dolog, amit a ma 22 éves Billie Eilishnek köszönhetünk

2023. december 18.
Nem elég, hogy elképesztően tehetséges, a hangját a társadalmilag fontos ügyekben is rendszeresen felemeli. Talán nem túlzás azt mondani, hogy Billie Eilish a legjobb dolog, ami a Z generációs popkultúrával történhetett.
Billie Eilish születésnap 5 dolog

Vannak, akik egész karrierjük során nem érnek el olyan sikereket, amilyeneket Billie Eilish már tiniként a magáénak tudhatott. Csak hogy a legfontosabbakat említsük: hét Grammy-díjjal, két AMA-díjjal, három MTV Video Music Awards-díjjal és egy Brit Awards-díjjal is büszkélkedhet, és ő lett a díj történetében a legfiatalabb előadó, aki elnyerte mind a négy fő Grammy-kategóriában a szobrocskát egy évben. Néhány éve pedig felkerült a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberének listájára.

A ma szülinapját ünneplő énekesnő úgy robbant be a köztudatba, mint egy üstökös, és fenekestül felforgatta nemcsak a zenei életet, de az egész generációját is. Billie Eilish ugyanis sokkal több, mint egy átlagos énekes: bátran és hangosan kiáll a számára fontos társadalmi ügyek mellett, és nem fél a saját gyengeségeiről is őszintén beszélni a rajongóinak.

A következő 5 dologért mindig hálásak leszünk neki!

 

Nyíltan beszél a Tourette-szindrómájáról

Billie Eilish ahogy egyre híresebbé kezdett válni, egyre többen próbálták megszégyeníteni

Ahogy Billie Eilish egyre híresebbé kezdett válni, egyre többen próbálták megszégyeníteni őt a Tourette-szindrómája miatt. Voltak, akik odáig mentek, hogy videós összeállításokat készítettek az énekesnő tüneteiről, amiket aztán feltöltöttek a netre. Ha esetleg nem lennél teljesen tisztában ezzel a szindrómával: a Tourette egy idegrendszeri betegség, ami rövid ideig tartó, sztereotip módon ismétlődő, irányíthatatlan mozgásokkal és hangadásokkal jár együtt.

A róla terjedő videókra reagálva, Billie az Instagram Storyjában kezdett beszélni a követőinek arról, hogy miként tud együtt élni ezzel a betegséggel, majd Ellen DeGeneres műsorába is elment, hogy még több részletet áruljon el. Később Billie azt mondta, hogy ez a nyíltság sokat segített neki abban, hogy jobban kapcsolatba tudjon lépni a rajongóival.  

Kiáll a nők jogai mellett

billie-eilish

A szigorú abortusztörvények után Billie Eilish sem maradt csendben

Az USA különböző államaiban bevezetett szigorú abortusztörvények után Billie Eilish sem maradt csendben. „A nőknek azt kellene mondaniuk, tenniük és érezniük, amit csak akarnak és pontosan olyannak kell lenniük, amilyenek akarnak lenni. Ez a téma annyira feldühít, hogy ha elkezdek beszélni róla, nem tudom abbahagyni. A férfiaknak nem szabadna a nők helyett döntéseket hozni” – nyilatkozta a Varietynek.

Felszólal a testszégyenítés ellen

billie-eilish-oscar-ruha

Billie Eilish a kisfilmben lassan melltartóig vetkőzött

A közösségi oldalain rendszeresen fel szokott szólalni a testszégyenítés ellen, néhány éve még egy videót is készített a problémáról, amit aztán levetített az egyik koncertjén. Billie Eilish a kisfilmben lassan melltartóig vetkőzött, miközben azokat az embereket kritizálta, akik mások stílusa vagy teste felett ítélkeznek.

„Ha azt viselem, ami kényelmes, nem vagyok nő. Ha ledobom magamról a rétegeket, ribanc vagyok. Bár sosem láttátok a testemet, mégis ítélkeztek felette, és ítélkeztek felettem is. Miért? Kit érdekel, mennyi ruha van rajtam? Ez tesz engem azzá, aki vagyok? Számít szerintetek? Az én értékeim a ti felfogásotok alapján változzanak? Vagy a ti véleményetekkel nincs jogom foglalkozni?” – tette fel a kérdéseket a videóban.

Harcol az állatokért

billie-eilish-bantalmazo-kapcsolat

2014-ben Billie Eilish vegán lett

Billie Eilish 2014-ben lett vegán, azóta többször is felszólalt az állatok érdekében. A döntéséről, arról, hogy miért váltott kegyetlenségmentes életmódra, néhány éve így beszélt: „Négy éve vagyok vegán és nagyon sok oka volt annak, hogy így döntöttem. Szeretem az állatokat és nem látom értelmét annak, hogy felneveljük, majd megöljük őket. Hagyjuk már békésen élni őket. Ráadásul laktózérzékeny is vagyok, de egyébként sem fogyasztanék tejtermékeket, mert tönkreteszik a bőrt és az enyém nagyon érzékeny.”

Felszólalt a pornó ellen

billie-eilish-bantalmazo-kapcsolat

2021-ben Billie Eilish felszülalt a pornó ellen

Billie Eilish 2021-ben Howard Stern műsorának vendége volt, ahol a saját példáján keresztül hívta fel a figyelmet a pornó káros hatásaira.

„Sok pornót néztem, 11 éves koromban kezdtem el. Akkor még nem értettem, ez miért lenne rossz, azt hittem, így tanulod meg, hogyan kell szexelni. De valójában csak szétcseszte az agyamat. Az első néhány alkalommal szex közben olyan dolgokba is belementem, amik valójában nem estek jól. De a pornó miatt azt gondoltam, ez az, amihez vonzódnom kell. Annyira dühítő, hogy ennyien néznek pornót, és magamra is olyan dühös vagyok, amiért azt gondoltam, hogy ez rendben van” – magyarázta.

Az énekesnő azt is hozzátette, hogy véleménye szerint az is nagyon problémás, ahogy a pornóban a női testeket és a szexuális élvezetet ábrázolják. „Ahogy a vaginák kinéznek a pornóban… Egyetlen vagina sem néz így ki. A nők teste nem ilyen. Nem így élvezünk el” – tette hozzá.

Fotó: Getty Images