Kiderült, Vilmos átveszi-e Károly helyét a rákdiagnózis miatt

2024. február 06.
Károly királyt rákkal diagnosztizálták, és ez nemcsak az uralkodó, hanem a királyi család és a brit kormány munkájára is hatással lesz.
Kiderült, Vilmos átveszi-e Károly helyét a rákdiagnózis miatt

A trónöröklési sorban elsőként Vilmos herceg lesz az, aki átveszi Károly király helyét az uralkodó halála után. Ami viszont azt illeti, hogy van-e hivatalos eljárásrend arra az esetre, ha a király egészségügyi állapota miatt cselekvőképtelenné válik, nos, sajnos nincs. Miután hétfő este kiderült, hogy Károly királyt rákkal diagnosztizálták, jogosan merült fel a kérdés, hogy vajon mi a teendő arra az esetre, ha az uralkodó nem tudja ellátni hivatalos feladatait.

Az egyik leghasznosabb brit törvény erre az esetre 1937-ből származik, és kimondja, hogy amennyiben az uralkodó teljesen cselekvőképtelenné válik, a trónra sorban következőt nevezik ki régensnek. Kivéve, ha az illető 18 évnél fiatalabb, ebben az esetben ugyanis a következő, 18. életévét betöltött személyt érinti a kötelezettség.

Az említett törvény azt is kimondja, hogy a király bizonyos királyi feladatokat átruházhat az államtanácsosaira, amennyiben nem megfelelő az egészségügyi állapota. A jogi dokumentum meghatározza, hogy ezek a tanácsosok milyen feladatokat végezhetnek: megtarthatják a titkos tanácsi üléseket, megadhatják a királyi engedélyt és hozzájárulhatnak a jogszabályokhoz. A jelenlegi államtanácsosok közé tartozik Kamilla királyné, Vilmos herceg, Beatrix hercegnő, Harry herceg és András herceg. Jelenleg azonban a Buckingham-palota álláspontja szerint egyelőre nem szükséges a szóban forgó törvényre hivatkozni.

 

Forrás: Harpers Bazaar, Fotó: Getty Images