Gustav, Björn, esetleg Heidi: milyen nevet adnál a sarki fénynek?

2020. október 31.
Sokan arról álmodoznak, hogy csillagot neveznek el róluk. De mit szólnánk a sarki fényhez? A skandináv országokban megfigyelhető fényjelenségeknek idén nevet adnak, és bárki javasolhat megfelelő keresztnevet a sarki fénynek. Ha szerencsések vagyunk, akár a mi nevünk is feltűnhet az égen egy nap.

Az északi és déli félteke egén telente feltűnő fényjelenség, a sarki fény mágikus látvány. Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. A sarki fény formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg. A mozgó szellemalakokat idéző, vibráló fényjelenségnek pedig idén nevet is adhatunk.

sarki-feny-skandinavia-nevadas

Évente több mint kétszáz napon kialakul a sarki fényt, ám a legtöbb esetben sajnos nem látható, mivel a légköri és időjárási viszonyok megakadályozzák, vagy mert nappal történik. Az Időjárás Előrejelző Központ segít meghatározni, melyik sarki fény kapjon nevet, mikor lesz látható a jelenség. A Visit Arctic Europa szervezet választja ki végül, hogy melyik javasolt név legyen végül az adott sarki fény elnevezése, és Instagram-oldalukon hozzák nyilvánosságra a döntést. Honlapjukon, ahol beküldhetjük az általunk javasolt nevet, különböző mitológiai, történelmi és skandináv kultúrához kapcsolódó elnevezéssel inspirálnak minekt az oldalukon, ám arra buzdítanak mindenkit, hogy nyugodtan javasoljunk az északi kultúrkörhöz nem kapcsolódó elnevezéseket is.

„A sarki fény nagyon fontos kulturális szempontból az északi és skandináv területeken élőknek. Az északi mitológiában a hajnal teremtményeihez kapcsolódnak, a vikingek pedig úgy hitték, hogy az északi fény az elhunyt harcosok lelke. Még úgy is, hogy tudjuk, mi a tudományos háttere, van valami mágikus és misztikus az aurora borealisban, és azt szeretnénk, ha az emberek részesei lehetnének ennek az élménynek” – mondta Jesse Ketonen, a kezdeményezés egyik kitalálója.

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash