Pazar látványt nyújt Róma virágba borult tózsakertje

2021. május 18.
Minden évben kicsivel több mint 1 hónapig tart nyitva a római rózsakert, épp abban az időszakban, amikor a virágok teljes pompájukban tündökölnek. Idén június közepéig csodálhatják meg élőben azok, akik az örök városba látogatnak, de virtuálisan máris odarepítünk!

Róma Rózsakertje, azaz a Roseto comunale di Roma az Aventinus lejtőjén található, a Circus Maximus felett. Az ingyenesen látogatható különleges park idén április 21-én nyitotta meg a kapuit, teljes egészében azonban május 16-tól járható be, ekkor ugyanis betekintést nyerhetünk azokra a területekre is, ahol rangos nemzetközi versenyekre nevelt rózsák virágoznak. 

Rózsakert Rómában - Rózsavirágzás a Rózsakertben
5 fotó megtekintése

A terület, amelyen a rózsák szirmot bontanak, 1934-ig a római zsidók temetőjeként funkcionált, aminek nyomára ma is rábukkanhatunk: a rózsaültetvények között keringő utakból egy hétágú gyertyatartó, azaz menóra rajzolódik ki. A meseszép park hosszú évszázadok óta virágoknak ad otthont: az elbeszélések szerint állt itt egy templom is, amit Flórának, a növényvilág istennőjének szenteltek, és minden tavasszal káprázatos virágünnepeket tartottak. Később zöldségeket neveltek itt, és szőlőtőkék borították a területet, 1645-től pedig a római zsidó közösség temetőjének is helyet adott.

Mostani formáját 1950-ben kezdték kialakítani, s hogy Róma városa köszönetét fejezze ki a zsidó közösségnek azért, amiért lehetővé tette, hogy egy szent helyen növekedhessenek a rózsák, a kert bejáratánál egy díszes, faragott kőoszlopot emeltek.

A római rózsakert körülbelül 1100 rózsafajtának ad otthon, melyek a világ különböző szegletéből származnak. Igazi különlegességnek számítanak azok a rózsatövek, amik Kínából és Mongóliából érkeztek. A rózsaparkban tett séta során megcsodálhatjuk a Rosa Chinensis Viridiflorát, aminek szirmai is zöld színűek, megvizsgálhatjuk a Rosa Chinensis Mutabilist, ami napról napra változtatja a színét, de közelebbről szemügyre vehetjük a Rosa Foetidát is, ami egy kellemetlen szagot árasztó rózsa.

Rózsakert Rómában - Rózsavirágzás a Rózsakertben
6 fotó megtekintése

A rózsapark nagy részében botanikai rózsagyűjtemény látható, amelyben az ősi, vadon élő rózsafajták mellett modern nemesítésű, hibrid virágok is találhatók. A kert alsóbb részében, amit csak május közepén nyitnak meg az érdeklődők előtt, azok a virágágyások is megtekinthetők, amelyek részt vesznek a Premio Roma nevet viselő rangos versenyen, és láthatók azok a rózsafajták is, amelyek 1933-tól kezdve aranyérmet nyertek ezen a neves megmérettetésen.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!