Teljesen rákattant az internet a holland kockaházra – Lesd el te is a berendezést!

2023. május 17.
A TikTok is felfedezte magának a különleges házakat, közel egymillióan nézték meg a különleges épületegyüttesről készült videókat a közösségi oldalon.
Teljesen rákattant az internet a holland kockaházra
  • Nyomós érv amellett egy rotterdami kiruccanás mellett, hogy megnézzük élőben a különleges kockaházakat.
  • Mindent, amit az építészetről és a mérnöki tudományokról eddig gondoltunk, a feje tetejére állítanak a sárga kockaházak.
  • A TikTok is felfedezte magának a különleges házakat, közel egymillióan nézték meg a különleges épületegyüttesről készült videókat a közösségi oldalon.

Piet Blom tervezte az 1970-es évek második felében a Rotterdamban álló élénksárga kockaházakat. Roppant izgalmas és különleges látványt nyújtanak a 45 fokos szögben elforgatott kockák. Nem csoda, hogy a város jellegzetes turistalátványosságai közé tartoznak. 

Az építész először egy másik holland városban, Helmondban állította fel a kockaházait, innen kerültek át Rotterdamba. Az aszimmetrikus tervezéssel egy absztrakt erdő érzetét akarta kelteni a tervező, ahogy a háromszög alakú tetők összeérnek, mint a fák lombkoronája. 

A rotterdami kockaházak teteje úgy ér össze, mint egy absztrakt erdő lombkoronája

A rotterdami kockaházak teteje úgy ér össze, mint egy absztrakt erdő lombkoronája

Hogyan épült fel a kockaház?

Vasbeton alapra fából építették fel a kockaházakat. Mindegyik háromszintes. A földszinten nagy, nyitott konyhába lép az ember, ez egybeér a nappalival az első szinten. A második szinten két hálószoba és egy fürdőszoba kapott helyet. Némelyik kockaházra tetőkertet is építettek a legfelső szinten. 

@happytowander

Like I’m sure there’s a reasonable explanation but I’m just imagining all the furniture and plants sliding and crashing into a corner? Someone please explain it to me like I’m five. #rotterdam #thenetherlands #cubehouses #europetravel #travelblogger #canadianabroad

♬ we are all confused – lu

A kocka forma azt is jelenti, hogy a falak mind dőlnek, viszont a Hollandiában oly gyakran nagyon magasra nőtt emberek is kényelmesen elférnek egy ilyen otthonban, nem fenyeget az a veszély, hogy beverik a fejüket. 

Milyenek belülről a kockaházak?

A kockaházak olyan népszerűek lettek, hogy az egyik ilyen épület tulajdonosa úgy döntött, otthonából múzeumot alakít ki. Ez lett a Kijk-Kubus, a Kocka Bemutató Múzeum. Egy teljesen bebútorozott kockaházban nézhetünk körül, megnézhetjük, milyen nehézségeket jelent egy ilyen tér dekorálása és hogyan lehet ésszerűen, mégis dekoratívan elhelyezni a bútorokat a ferde falak között. 

Egy másik kockaházban akár meg is szállhatunk. Ráadásul nem is vészes egy éjszakára a szállás díja, 28,25 eurót kérnek, ha itt akarunk aludni, míg Rotterdamban turistáskodunk. Ami ahhoz képest is nagyon jó ár, hogy a kockaházak a város szívében találhatók, és csodás kilátás nyílik a kockaházból Rotterdamra.

A kockaházak legfelső szintjéről remek kilátás nyílik Rotterdamra

A kockaházak legfelső szintjéről remek kilátás nyílik Rotterdamra

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Getty Images