„A szalagos farsangi fánk nekem nem a farsangi szezonhoz kötődik. Édesanyámék kilencen voltak testvérek (fájdalmas, de a testvérei már mind eltávoztak közülünk). Édesapámék négyen voltak testvérek, közülük ma már csak Flórika néni van velünk” – meséli Stella, akitől olyan fánkreceptet kaptam néhány évvel ezelőtt, hogy annak azóta sincs párja. Most, hogy jön a szezonja, vétek lenne nem megosztani, keljen csak szárnyra ez a réges-régi családi fánkrecept!
Náluk egy-egy disznóvágás felért egy kisebb lakodalommal, hiszen 50-70 fős vendégsereg gyűlt össze: „A hajnal – általában 5 óra – a szokásos tennivalókkal kezdődött: a felnőttek feldolgozták a húst, a gyerekek játszottak kint a hóban vagy bent a sparhelt melegében. Fontos volt, hogy reggel 8 órára elkészüljön a reggeli (pecsenye, hagymás vér), és mindenki együtt üljön az asztalhoz. A nagyobb gyerekeket, akiket érdekelt, befogták munkára. Én 7 éves voltam, és nagyon szerettem ezeket a családi eseményeket. Megtanultam belet húrolni, abálni, hurkát-kolbászt tölteni, zsírt kisütni. Négy nagynéném és hét nagybátyám türelmesen tanított és segített. A nap fénypontja, a vacsora előtt számomra az volt, amikor Mari ángyikám elkezdte sütni a fánkot. Imádtam vele sütni! Halk szavú, nagy szoknyás, fejkendős asszony volt, sok lakodalomba hívták főzni. 10 éves koromra már engedte, hogy egyedül süssek. Mindig azt mondta: »Kisjányom, egy sütemény vagy étel attól lesz finom, hogy beletesszük a hozzávalókat és a szívünket.« Azóta is így sütök: szívvel, mosolyogva és minden egyes alkalommal rájuk emlékezve” – tette hozzá Stella, mielőtt a lényegre, azaz a szalagos fánk receptjére tért.
Régi idők szalagos farsangi fánkja
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 tojássárga
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg élesztő
- csipet só
- 1 l olaj a sütéshez
Így készül:
- A tejet langyosítsd meg, de arra vigyázz, hogy ne legyen túl meleg. Keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jócskán megemelkedik.
- A lisztet szitáld át, hogy a tészta még lágyabb legyen. Rakd hozzá az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól dagaszd meg. Konyhai robotgéppel könnyebb dolgod lesz, és gyorsabban is végzel. A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától.
- Takard le, majd keleszd meleg helyen 45-50 percen keresztül. Nagyon fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk.
- Ha a duplájára emelkedett, lisztezett felületen nyújtsd ki egy centi vastagra, és szaggass belőle tetszőleges nagyságú köröket. Ha nincs kiszúród, egy nagyobb üvegpoharat is bevethetsz. Rakd a fánkokat lisztezett tálcára, és keleszd még 15 percig.
- Ezután forrósíts olajat, helyezd bele a tésztát, és mindkét oldalát süsd meg. Ne legyen alatta túl nagy a láng, mert akkor belül nyers maradhat. Azzal is számolj, hogy a fánk sütés közben körülbelül másfélszeresére nő.
- Én fedő alatt sütöm a tésztát addig, amíg meg nem fordítom. Ez körülbelül három perc. Ha a fánk mindkét oldala aranybarna, szedd ki, és csepegtesd le papírtörlőn.
- Szórd meg a még meleg fánkot porcukorral – és a baracklekvárt is kár lehagyni róla!
Fotó: Muntyán Stella
Ha te inkább vegán fánkot ennél, ahhoz is van receptünk!