Salmorejo a neve annak a spanyol levesnek, mely eléggé hasonlít az olaszok gazpachójára, de sokkal könnyebb elkészíteni, cserébe pont olyan finom. Sőt, van, aki szerint még jobb! A paradicsom ugyanis minél érettebb, annál ízletesebb. Ehhez a leveshez tehát azokat a darabokat se dobjuk ki, amik már kicsit nyomódottak. Most, amikor már lassan vége a paradicsomszezonnak és egyre több a túlérett termés, eljön végre a salmorejo készítésének tökéletes időpontja.
A levest száraz kenyérrel sűrítik be, amitől roppant kellemes, bársonyos textúrája lesz az ételnek. Még finomabb, ha félbarna vagy rozsos kovászos kenyeret használunk hozzá. A kenyér nem csak az állagra, de a leves színére is hatással van.
Hozzávalók a leveshez:
- 700 gramm túlérett paradicsom
- 1 kisebb fokhagyma megpucolva
- 1-2 evőkanál sherry ecet ízlés szerint
- 70 gramm száraz kenyér jó, ha kovászos
- 3 evőkanál extra szűz olíva olaj
- só és bors ízlés szerint
- ½-1 evőkanál barnacukor ízlés szerint
- 1 keménytojás ízlés szerint a tálaláshoz
- 4 szelet serrano sonka ízlés szerint a tálaláshoz
Tegyük a paradicsomot, fokhagymát, ecetet és kenyeret aprítógépbe, készítsünk belőle finom pürét. Miközben jár, lassan öntsük hozzá az olajat és folytassuk az aprítózást, míg el nem dolgozzuk benne. Ezután ízesítsük ízlés szerint, adjunk hozzá egy kiskanál ecetet, ha szükséges, sót és cukrot a kiegyensúlyozott savasságért. Tegyük hűtőbe legalább egy órára a paradicsom levest, majd tálaljuk lereszelt kemény tojással és sonkával, valamint egy löttyintés olíva olajjal.
Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images