Az angolszász területeken már régóta népszerűek a kenyér- vagy kalácspudingok, de szinte minden nemzet kitalált valamilyen desszertet a megszáradt pékáruk megmentésére. Ez a kalácsfelfújt tényleg hihetetlenül egyszerű, mégis látványos és elképesztően finom édesség: szaftos, omlós, édes tészta, amit helyenként sűrű, gyümölcsös lekvár tesz még gazdagabbá. A gyerekek garantáltan imádják, de vendégvárónak is mutatós – ráadásul kifejezetten olcsó receptnek számít.
Ha van szikkadt kalácsunk otthon, akkor szinte kötelező kipróbálnunk, de ez a recept annyira finom, hogy kifejezetten ezért az édességért is megéri vásárolni egyet.
Szaftos kalácsfelfújt lekvárral
Hozzávalók:
- 20 dkg szikkadt kalács
- 250 ml tej
- 150 ml zsíros habtejszín
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 25 dkg vaj
- 40 g barna cukor
- 1 tk, vaníliaaroma
- 1/2 tk. fahéj
- 5 ek. lekvár (erdei gyümölcs/áfonya/szilva)
Elkészítés:
- A szikkadt kalácsot szeleteljük fel, majd egy magas falú tepsit vajazzunk ki, és rakjuk le benne a kalácsokat!
- Melegítsük össze a tejet és a tejszínt, adjuk hozzá a vaníliaaromát és a fahéjat is!
- A tojásokat keverjük ki a cukorral egy közepes tálban, majd adagoljuk hozzá fokozatosan a tejes keveréket!
- A meleg masszával öntsük le a kalácsokat, hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy a kalács beszívja a folyadékot.
- A lekvárból halmozzunk a kalácsok tetejére, majd morzsoljunk rá vajat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig süssük!
- Melegen tálaljuk az elkészült édességet, nyugodtan kínáljunk mellé sodót, fagylaltot, friss gyümölcsöt vagy házi tejszínhabot!
Fotó: Getty Images