Reggel vagy este zuhanyozzunk? Ezt mondják a szakértők

2024. szeptember 18.
Van, aki a reggeli és van, aki az esti zuhanyzást szereti jobban. A szakértők elmondták, melyik módszer milyen előnyökkel jár.
Reggel vagy este zuhanyozzunk

A zuhanyzás mindennapjaink természetes része. Akad, aki a reggeli, más pedig az esti rituáléra esküszik. De vajon melyik napszakban a legjobb beállnunk a tus alá? A vélemények még az orvosok között is megoszlanak.

Egy Virginia államban praktizáló orvos TikTok-videóban fejtette ki, hogy az esti zuhanyzás a reggelihez képest több előnnyel járhat. Elsőként megemlíti, hogy a meleg víz segít a melatonin, az alvási ciklusunkat szabályozó hormon termelődésében, mely támogat bennünket a minőségi pihenésben lefekvés után. Ahogyan testünk a szárítkozás után lehűl, jó hatással lehet alvásunkra is, ezáltal pedig egész mentális és fizikai jólétünkre, említi meg. Azt is hangsúlyozza ezenkívül, hogy az esti zuhanyzás segít megszabadulni a nap folyamán összegyűjtött szennyeződésektől, ez pedig higiénikusabb környezetet teremt számunkra az ágyban.

Reggel és este is megvan az előnye az zuhanyzásnak

Reggel és este is megvan az előnye az zuhanyzásnak

Dr. Alok Vij bőrgyógyász ezzel szemben a reggeli tisztálkodást tartja igazán előnyösnek, bár hangsúlyozza, hogy a szokások teljes mértékben egyéni preferenciákon alapulnak, ez pedig rendjén is van így. Szerinte ugyan sokan azért zuhanyoznak este, hogy ne vigyenek kórokozókat az ágyba, valójában nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a szennyező anyagok ágyunkban bizony akkor is jelen vannak, ha fürdés után fekszünk le. Éppen ezért a hangsúly sokkal inkább azon van ágyneműnk szempontjából, hogy rendszeresen, 1-2 hetente mossuk azt. Különösen akkor, ha házi kedvencünk is velünk alszik, vagy esetleg lakásunk hőmérséklete viszonylag magas. A reggeli zuhanyzást ugyanakkor élénkítő hatása miatt jó megoldásnak tartja arra, hogy energikusan kezdjük el a napot, ráadásul segíti a reggel használt bőrápolási termékek felszívódását is. 

Abban viszont mindkét orvos egyetért, hogy a legjobb, ha mindenki kialakítja a számára legideálisabb rutint, mely megfelelően alkalmazkodik igényeihez, életritmusához és szokásaihoz egyaránt.

Forrás: Mental Floss, Fotó: Getty Images