Most akkor a tészta hízlal vagy sem? Ez az igazság a dietetikus szerint!

2024. szeptember 22.
Eddig ez a leghasznosabb és legtudományosabb válasz arra a nagyon fontos kérdésre, hogy hízlal-e a tészta vagy sem. Nyugodt lélekkel ehetjük ezután a kedvenc spagettinket? Ez a tudomány álláspontja tésztaügyben!
Tészta hízlal vagy nem
  • Folyamatosan ellentmondásokba ütköztünk eddig, amikor annak próbáltunk utána járni, vajon hízlal-e a tészta vagy sem.
  • Végre a szakértők olyan tudományos választ adtak a kérdésre, ami mindenkit megnyugtathat tésztaügyben.
  • De akkor most ehetünk tésztát?

Jó hír a tésztarajongóknak, akik a súlyuk miatt is aggódnak! Igaza volt Sophia Lorennek, mikor úgy döntött, nem hajlandó lemondani a tésztáról csak azért, hogy vékonyabb legyen. Egy friss kutatás is a legendás színésznőt igazolta.

A tészta egészségesebb, mint eddig gondoltuk

Dr. Lisa Sanders és Joanne Slavin kutatók nem csak megnyugtattak mindenkit a tésztával kapcsolatban, de még bíztatnak is mindenkit arra, hogy egyenek rendszeresen. Ugyanis mindent összevetve a tészta kifejezetten egészséges, számos tápanyagot tartalmaz. 

Többek között van benne az alábbi ásványi anyagokból, melyek létfontosságúak a szervezetünk számára:

  • Folsav
  • Kalcium
  • Magnézium
  • Vas
  • cink

Nemhogy hízlal a tészta, de ezek a tápanyagok még a fogyást is segíthetik, főleg egy kiegyensúlyozott étrend részeként. A tudósok erre a megállapításra 38 tanulmány átfogó vizsgálatával és elemzésével jutottak. Azt kutatták, vajon a tészta és a testsúly alakulása, és kifejezetten az étvágyunkat szabályozó hormon, valamint a glikémiás index között.

De akkor hízlal vagy sem a tészta?

A tudományos álláspont a következő a tészta és a testsúly ügyében az átfogó elemzése után: „még mindig tartja magát az a közkeletű vélekedés, hogy a tészta hízlal, ám a legújabb kutatások azt mutatják, hogy alapvetően nincs összefüggés a tésztaevés és a testtömeg vagy a testösszetétel – de még a testtömeg-index (BMI) vagy hasi zsír felhalmozódása között sem”.

Egy 2016-os vizsgálat is hasonló következtetésre jutott: eszerint azoknak, akik szeretik a spagettit, alacsonyabb a testtömeg-indexe. De egy másik kutatásban is megfigyelték már, hogy még a fehér lisztből készült tisztának is alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér kenyérnek vagy a krumplinak és rizsnek.

Azonban nem árt figyelnünk az olyan részletekre a tésztaevésnél, mint az adag mérete és a feltét, amivel fogyasztjuk. Például egészen más, ha egy paradicsomos-fokhagymás tésztát eszünk, mintha egy zsíros carbonarát lapátolunk be.

Forrás: Marie Claire Greece, Fotó: Unsplash