Akik már itthagyták a muglik világát – megemlékezés a Harry Potter színészeiről, akik már nincsenek köztünk

2024. október 01.
A Harry Potter-filmek több színésze is az elmúlt néhány évben hagyott itt bennünket. Maggie Smith megannyi lenyűgöző alakítása közül McGalagony Professzoré az egyik legemlékezetesebb több generáció számára is. A következő cikkben megemlékezünk azokról a színészlegendákról, akik már nincsenek köztünk.
Elhunyt Harry Potter színészek
  • Több ikonikus színész alakított felejthetetlent a Harry Potter-filmekben, akik közül jónéhányan az elmúlt pár évben merültek örök álomba.
  • Többen közülük színházi színészként kezdték karrierjüket.
  • A következő 15 színészben közös, hogy nélkülük az a varázsvilág, ami annyira a szívünkhöz nőtt, nem lett volna ugyanilyen varázslatos.

Több mint húsz éve már annak, hogy az első Harry Potter-film megjelent, és magával ragadta a közönséget világszerte. Nemcsak azok szívét ejtette rabul J.K. Rowling világa, akik olvasták a filmadaptációk alapjaként szolgáló könyveket, de azokét is, akik a képernyőkön keresztül lehettek részesei több generáció imádott varázsvilágának.

Nem véletlen, hogy az alkotók mellett az írónő is ragaszkodott a tökéletes szereplőgárdához. A megfilmesítés nagyon is tudatosan brit kezekbe került. Amellett, hogy a filmeket napjaink legnagyobb rendezői dirigálták – köztük David Yates, Alfonso Cuarón, Chris Columbus –, ikonikus színészek alakították a nemkevésbé ikonikus szerepeket.

Felejthetetlen színészlegendák a Harry Potter világából, akik már nincsenek köztünk

Maggie Smith

A brit színésznő szeptember 27-én, 89 évesen hunyt el. Maggie Smith elképesztő karriert tudhat maga mögött, utolsó éveiben is színészkedett színpadon és filmekben is. A kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Primetime Emmy-díjas színésznőnek több felejthetetlen, ikonikus szerepe volt, többek között ő volt a Downton Abbey kíméletlen, csípős humorú dámája, de a fiatalabbak többsége számára ő elsősorban a szigorú, de igazságos és jólelkű McGalagony professzor.

Michael Gambon

Gambon Maggie Smith-hez hasonlóan egy igazi legenda. Olyan kultfilmekben jétszott főszerepeket, mint A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, A király beszéde, az Emma, az Édesek és mostohák… A színész sokoldalúsága a legkülönbözőbb karakterek megformálását tette lehetővé. Albus Dumbledore bőrébe a harmadik résztől bújt, Richard Harristól vette át a szerepet. A brit-ír színész 2023-ban, 82 évesen hunyt el tüdőgyulladásban.

Alan Rickman

A Harry Potter mellett az Értelem és érzelemben, az Igazából szerelemben és még megannyi kultikussá vált alkotásban alkotott maradandót Alan Rickman. A Harry Potterben az egyik legmegosztóbb karaktert, Piton professzort alakító Alan Rickman hasnyálmirigyrákban hunyt el 69 évesen 8 évvel ezelőtt, mindössze egy hónappal 70. születésnapja előtt. Rickman betegségéről csak a legszűkebb kör, a legközelibb barátai tudtak.

Elhunyt Harry Potter színészek

Az Értelem és érzelem, az Igazából szerelem és még megannyi kultikussá vált alkotásban alkotott maradandót Alan Rickman.

Helen McRory

Megrázta a világot, mikor a mindössze 52 éves Helen McRory 2021-ben mellrákban elhunyt. A Draco Malfoy édesanyját, Narcissa Malfoyt alakító színésznő a Harry Potter-filmek mellett többek között a Peaky Blindersben alakított hatalmasat. Halálhírét férje tette közzé, nyilatkozata szerint a színésznő „békésen, az otthonában, családja és barátai szeretetének ölelésében hunyt el.”

Robbie Coltrane

Sokunk egyik legnagyobb kedvence a Roxfort kulcs- és háztájőrzője és Legendás Lények gondozása Professzora, az imádnivaló félóriás, Rubeus Hagrid. A skót színész kétségkívül a varázsvilág vadőreként vált világhírűvé. Coltrane halálához több, összetett probléma vezetett, a halálát megelőző két évben beteg volt, majd több szerve leállt és szepszist is kapott.

Richard Griffiths

A Harry Potter-filmek Vernon Dursley-jának utolsó szerepét az Időről időre című filmben alakította, amit pár hónappal halála után mutattak be. A színész 2013-ban, 65 évesen, szívműtétet követő komplikációk következtében hunyt el.

Richard Harris

Michael Gambon előtt Richard Harris formálta meg Albus Bumbledore-t a Bölcsek köve és a Titkok kamrája című filmekben. Utóbbi volt egyúttal az utolsó filmszerepe is. Harris Hodgkin-kórral diagnosztizálták 2002-ben, és pár hónappal később, 72 évesen örök álomba merült.

John Hurt

A pálcakészítő Ollivander az első és az utolsó két Harry Potter-filmekben tűnt fel. Az őt alakító John Hurt játszotta a főszerepet az 1984 filmadaptációjában és az Elefántember című klasszikusban Anthony Hopkins oldalán. A színész Alan Rickmanhez hasonlóan hasnyálmirigyrákban halt meg, 2017-ben.

Harry Potter színészek akik elhunytak

John Hurt olyan klasszikusokban játszott, mint az 1984 és az Elefántember

Roger Lloyd-Pack

A Tűz serlege című részben Mágiaügyi Minisztert, Barty Kuport alakító Lloyd-Pack a britek körében nagyon népszerű sorozatban, az Only Fools and Horses-ben és a Dibley-i lelkészben alakított felejthetetlent. Halálát hasnyálmirigyrák okozta, 69 évesen, 2014-ben.

Verne Troyer

Az Ampókot, a varázslók bankját őrző koboldot alakító törpenövésű színész és humorista másik híres szerepe az Austin Powers-filmek Kicsi Énje volt. Troyer a közeli hozzátartozói szerint éveken át küzdött depresszióval és alkoholizmussal, halálát alkoholmérgezés okozta és öngyilkosságnak nyilvánították.

Robert Knox

A filmekben Marcus Belby-vel Horatius Lumpsluck elit klubjában találkozhattunk a Félvér herceg című részben. Knox tragikusan fiatalon, mindössze 18 évesen hunyt el, egy verekedés során szúrták le, miközben az öccsét próbálta védeni.

Dave Legeno

Az egyik legádázabb halálfalót, Greybacket alakító Legeno a későbbi Harry Potter-filmekből lehet ismerős. A színész 2014-ben, 50 évesen halt meg hegymászás közben a Death Valley-ben, Kaliforniában. Bűnténynek nem találták nyomát, a halottkém szerint Legeno halálát hővel összefüggő egészségi problémák okozták.

Robert Hardy

A Cornelius Caramelt alakító színész négy Harry Potter-filmben szerepelt. Az 1925-ben született Hardy a színpadon és a nagyvásznon is emlékezetes karriert futott be. A kezdetekben Shakespeare-darabokban játszott Stratford-upon-Avonben. A színész 2017-ben, 91 évesen hunyt el, a halál oka nem ismert.

Paul Ritter

A színész Eldred Worple szerepében bukkant fel a Félvér herceg című részben. A Csernobil című sikersorozatban nagyot alakító Paul Ritternek agydaganata volt, ez okozta halálát 2021-ben. A síznész 54 éves volt.

Terence Bayler

A Mardekár kísértetét és házi szellemét, a Véres Bárót Terence Bayler alakította. Az új-zélandi színész olyan klasszikusokban szerepelt, mint a Macbeth vagy a Brian élete. Bayler 2016-ban, 86 évesen hunyt el.

Forrás: Business Insider, fotók: Getty Images