Gyakran lenyomod a szundi gombot az ébresztőn? Az alvásszakértő elárulta, miért nem kellene

2024. október 17.
Apróságnak tűnik, mégis komoly egészségügyi következményei lehetnek annak, ha reggelente lenyomjuk a szundi gombot az ébresztőn, hogy így nyerjünk még magunknak 5-10-15 perc alvást.
Szundi gomb ébresztő
  • Nagyon sokan kezdik a reggelt az ébresztővel való harccal és a szundi gomb nyomkodásával.
  • Belegondoltunk már, hogy a szundi gomb lenyomásának komoly hatásai lehetnek az egészségünkre?
  • Hogyan keljünk a szundi gomb nélkül?

Az talán senkit sem lep meg, ha azt mondjuk, az ébresztőóra konkrétan megzavarja az alvást. Végül is ez a célunk vele, hogy ne aludjunk tovább. Viszont ha újra és újra benyomjuk a szundi gombot, így nyerve még egy hangyányi alvást, tovább rontunk a helyzeten.

Az alvásszakértő elmondta, milyen hatása van a szundi gomb lenyomásának a testünkre. Hogyan hat az alvásunkra és a kedélyállapotunkra általában. De mit tegyünk és hogyan ébredjünk a szundi funkció helyett?

Az ébresztő és az alvás

„Két fontos tényezője van az alvásnak: az időtartam és az alvásminőség. Az alvás folytonossága az egyik legfontosabb az utóbbi szempontjából – jelentette ki Dr. Mathias Basner, a Pennsylvania Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátria professzora, akinek az alvás és kronobiológia a szakterülete.

Ez annyit tesz, hogy ha folyton felébredünk – mindegy, hogy egy rossz álom vagy külső okok, például az ablakunk alatt elmenő kukásautó miatt –, az veszélyt jelez az agyunknak. Mielőtt visszaaludnánk, bekapcsol az evolúciós ösztön, és muszáj ellenőriznünk, hogy biztonságos-e a környezet az alvásra. „Ez nem tesz túl jót az alvásminőségnek – mondta Basner. – Az embernek folyamatos, megszakítás nélküli alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát.”

Ha az ébresztőnk megszólalása után a szundi gombot újra és újra benyomjuk, elvesszük magunktól a folyamatos alvás lehetőségét is.

„Amikor még fél órán át ötpercenként nyomkodjuk a szundi gombot, az az alvás egyáltalán nem értékes a testünk számára” – jelentette ki a szakember.

Ártalmas is a szundi gomb 

A kutatások szerint a szundi funkció kifejezetten árt a testünknek. Összezavarhatja ugyanis a reggeli ébresztő hormonkoktél egyensúlyát, amit a szervezetünk természetes módon termel, hogy felébresszen minket.

A vizsgálatban két csoportra osztották az önkénteseket. Az egyik felének azt mondták, reggel 5-kor keltik fel őket, a másiknak azt, hogy 7-kor. Akiket korábban ébresztettek, a szervezetük már sokkal hamarabb elkezdte a hormonok termelését, mint azoknál, akiknek csak 7-kor volt ébresztő. A testünk tehát pontosan tudja, mikor kell ébresztőt fújnia, hogy a kívánt időpontban felkelhessünk.

Ha az óránkat 30 perccel korábbra állítjuk, mint amikor kelnünk kellene, mondván legyen időnk lassan – a szundi gombot nyomkodva – ébredezni, a testünk a szükségesnél is hamarabb elkezdi a hormonok termelését. (Hiszen az agyunk tudja, hogy mikor szólal majd meg az ébresztőnk.) Aki hajlamos egyébként is a rossz alvásra, annak a szundi gomb nyomkodása az egész napját elronthatja.

„Az éjszakai alvásciklus végén még van egy REM (rapid eye movement, a gyors szemmozgással járó alvásciklus, amikor álmodunk) fázis, amiben hosszú időt töltünk – magyarázta Dr. Patrick M. Fuller, a Kalifornia Egyetem idegsebészeti részlegét vezető professzor. – Ez nagyon fontos része az alvásnak az idegrendszerünk szempontjából.”

Ha a szundi gombot nyomkodjuk, sokkal hamarabb ki kell jönnünk a REM-fázisból, és két ébresztő között egy furcsa, felszínes alvásban leszünk csak. Amikor ebből ébredünk, sokkal elgyötörtebbek leszünk, cseppet sem kipihentek. 

Bizonyos betegségek esetén kifejezetten egészségkárosító hatása is lehet a szundi gomb nyomkodásának:

  • A folyamatos megébredés és felszínes alvás megemeli a vérnyomást, különösen ha alvási apnoéban szenvedünk.
  • A nyugalmi pulzus is magasabb lesz a nap folyamán, ami komoly kockázat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél.

Van jó is a szundi funkcióban?

Nem kell persze rögtön főellenségnek kikiáltanunk a szundi gombot. „Vannak, akiknek hasznos lehet ez a funkció – jelentette ki az idegtudós. – Azoknál az embereknél, akiket éjjeli baglyoknak szoktunk nevezni, még jól is jöhet.”

Az éjjeli baglyok – akik este sokáig maradnak fent – általában természetes módon mélyebben alszanak, amikor megszólal reggel az ébresztő. Így szükség lehet rá, hogy a többszörös szundigomb-lenyomással nagy nehezen felébredjenek. Ők a két ébresztés között is mélyen alszanak.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images, Unsplash