Üzembiztosan működő módszer a gyors elalvásra, ha nem tudjuk leállítani a gondolatainkat

2024. június 04.
A szakértő tanácsai segíthetnek, hogy ne hánykolódjunk még éjjel háromkor is ébren, amikor a száguldó gondolataink miatt nem tudunk elaludni. Mutatjuk, mit kell tennünk, hogy gyorsan elaludjunk akkor is, ha rengeteg minden jár a fejünkben!
Gyors elalvásra módszerek a szakértőtől
  • Mi van, ha mindennap ugyanakkor lefekszünk aludni, ám a csapongó gondolataink egyszerűen nem hagynak elaludni?
  • Az alvásszakértő tippjei segítenek lefékezni az agyunkat, hogy gyorsan elaludhassunk!
  • Mit tehetünk, ha az agyunk egyszerűen nem áll készen még az elalvásra, hiába vagyunk fáradtak?

Vannak olyan esték, amikor az agyunk még egyszerűen képtelen pihenni. Ilyenkor bármennyire is akarjuk, hiába vagyunk nagyon fáradtak, nem tudunk elaludni. Nem csak az aktuális problémáink körül járhatnak a gondolataink, gyakori, hogy eszünkbe jutnak ezeréves események, amik még általános iskolában történtek velünk. Vagy éppen a jövő miatt aggódunk annyira, hogy nem tudunk elaludni.

Az álmatlanul töltött éjszakák bárkit érinthetnek időnként, de megoldást találni nehéz az elalvásra. Mivel mindannyian mások vagyunk más stresszforrásokkal, a szakértő sem tud olyan dolgot javasolni, ami egy csapásra lekapcsolja az agyunkat és elalszunk. Vannak viszont olyan módszerek, amik általánosságban segíthetnek, hogy gyorsabban aludjunk el.

3 tipp, amivel gyorsan elaludhatunk

1. Már előre készüljünk az elalvásra

„Amikor este lefekszünk, már nincsenek körülöttünk azok a dolgok, amik napközben zavarhatnak. Beszélgető emberek, kutyaugatás, az okostelefon csábítása – mondta Dr. Craig Canapari, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának neurológusa, alvásszakértő. – Ezeket tudatosan kell eltávolítanunk magunktól.”

Ha szorongással küzdünk, írhatunk aggodalomnaplót. Ezt tartsuk az ágyunk mellett, és ha ránk tör valamilyen gondolat, ami nem hagy elaludni, írjuk le 30 perccel lefekvés előtt (vagy az éjszaka közepén, ha felébredtünk és a száguldó agyunk miatt nem tudunk visszaaludni). Ez segíthet, hogy kiürítsük a gondolatainkat.

2. Maradjunk ébren

Sokkal nehezebb vissza- vagy elaludnunk, ha azon aggódunk, hogy már csak 5 óránk maradt alvásra. Ha most azonnal nem alszunk el, már csak négy és fél órát aludhatunk az ébresztőig. Ha viszont épp az ellenkezőjét akarjuk tenni, tehát ébren maradni, jó esély van rá, hogy megfordulnak a dolgok és elalszunk a szakértő szerint.

3. Tereljük el az agyunkat

Dr. Scott Walter pszichológus a TikTokra feltöltött videójában azt javasolta a gyors elalvásra módszerként, hogy ha a gondolataink nem hagynak nyugodni, tereljük el azokat. Egyszerűen vigyük a figyelmünket tudatosan más, konkrét dolgokra.

@denverskindoc

Stitch w/ @sidneyraz say goodbye to the Sunday Scaries and fall asleep quickly with this doctor approved sleep hack! #sleephack #todayilearned #wishiknew #howtofallasleepfaster #cognitiveshuffling #cognitiveshuffle #sleephelp #doctor #medicine #sleep #sundayscaries #doctorhack #fallingasleep #anxiety

♬ original sound – Dr. Scott Walter | Derm

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egymással nem összefüggő szavakra kell gondolnunk, vagy az ábécét felsorolnunk, esetleg a pulzusunkat figyelnünk és minden nyolcadik szívverésünket számolni. De az is segíthet, ha azt adjuk feladatként az agyunknak, hogy az ábécé egy adott betűjével kezdődő szavakra gondoljunk. 

Ez a módszer azért segíthet gyorsan elaludni, mert a negatív, stresszkeltő gondolatok helyett más feladatot kap az agyunk, így felkészül az elalvásra.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Getty Images