A legkülönlegesebb karácsonyi előétel: polentafalatkák kelbimbóval és sonkával

2024. december 07.
Ez a karácsonyi előétel hihetetlenül látványos és különleges, mégsem túl bonyolult elkészíteni. A sajttal turbózott polenta, a sós sonka és a karakteres kelbimbó együtt adnak fergetegesen komplex ízvilágot ezeknek a bájos kis falatoknak. Ne hagyd ki az idei ünnepi menüből!
Különleges karácsonyi előétel: látványos és finom polentafalatkák
  • Ha különleges karácsonyi előételt keresel, az alábbi recept tökéletes választás lehet, hiszen látványos, mégis nagyon egyszerű.
  • A polentát viszonylag kevesen használják, pedig olcsó és könnyen kezelhető alapanyag – itt ez adja az előételünk alapját.
  • A polentafalatka előnye, hogy szuperül variálható, így könnyedén a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk. A cikkben megtalálod a receptjét is!

A karácsonyi menü egyik legkritikusabb pontja az előétel: míg a főételek terén sokan szívesebben követik a hagyományokat és nem is gondolkodnak túl sokat az ételeken, az előételekkel a legtöbben szeretnek kísérletezni. Épp ezért általában itt próbálunk valami igazán innovatívat és különlegeset mutatni, legyen szó ízekről vagy tálalásról. Az ideális karácsonyi előétel tehát izgalmas és látványos egyszerre, és ideálisan olyasmi, amivel nem kell órákat a konyhában pepecselni. Ha te is ilyen karácsonyi előételt keresel, ne keress tovább, ezek a kelbimbós-sonkás polentafalatkák ugyanis minden kritériumnak megfelelnek!

Mi az a polenta?

Kezdjük az étel „alapjával”, vagyis a polentával! A polenta kukoricalisztből vagy kukoricadarából készül, amit először krémesre főzünk – hagyhatjuk így is – majd kihűlve igény szerint megformázunk és olajban kisütünk. Az olasz konyha jó adag parmezánt is kever bele és előszeretettel használja a polentát, hiszen olcsó és könnyen kezelhető alapanyag. A polenta további előnye, hogy gluténmentes, ráadásul a kukorica E-vitaminban, B-vitaminban, rostban, magnéziumban és cinkben is gazdag. Szintén szuper, hogy a polentából édes és sós finomságok is készülhetnek, könnyű formázhatósága miatt pedig akár egészen különleges formákat is szaggathatunk belőle. 

Bár régen a szegények eledelének számított, már jó ideje felfedezte magának a fine dining világa is, szóval az ünnepi asztalunkon is nyugodtan helyet kaphat idén. Nézzük meg, hogyan készül ez a különleges karácsonyi előétel!

polenta-fozes-titok

Így készülnek az ünnepi polentafalatkák!

A polentafalatkák szerencsére gyorsan elkészíthetőek és semmiféle különleges konyhai tudásra nem lesz hozzá szükségünk. A lényeg, hogy a polentából először kását főzünk, majd ha kihűlt és megszilárdult, karikákat szaggatunk belőle, amit még sütőben pirítunk egy kicsit. A kis korongokra szinte bármilyen tetszőleges feltétet halmozhatunk – itt most jó minőségű olasz sonka, egyszerre sós és lágy kecskesajt és az ünnepi hangulat jegyében kelbimbó is kerül rá. De nyugodtan variálhatjuk a toppingokat ízlésünk szerint – például karakteresebb sajtokkal, gyümölcsökkel és olajos magvakkal is kínálhatjuk. A végeredmény egy olyan különleges karácsonyi előétel, ami elegáns és mutatós, de ami a legfinomabb, elképesztően komplex ízvilágot hoz az ünnepi asztalra egy aprócska falatban. Alább találod a receptet, ezt tényleg ne hagyd ki az idei menüből!

Karácsonyi előétel: Sajtos polentafalatkák kelbimbóval és sonkával

Hozzávalók:

  • 4 csésze csirke alaplé
  • 1 és 1/4 csésze polenta
  • 1/3 csésze reszelt parmezán
  • 2 ek. vaj
  • egy kevés só és bors
  • 220 gramm kelbimbó levelekre szedve
  • kb. 10 dkg jó minőségű olasz sonka (pl. prosciutto)
  • 10 dkg kecskesajt
  • egy kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy közepes edényben kezdjük el felforralni az alaplevet közepes láng felett. Amikor már forr, szórjuk bele a polentát és folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 20-25 percig. Akkor jó, ha sűrű, de homogén massza lesz belőle, amiben már nem lehet érezni a szemcséket. Amíg még forró, keverjük bele a parmezánt és a vajat, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint!
  2. Olajozzunk ki egy magas falú tepsit és oszlassuk el benne a polentát – hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Miközben a polenta hűl, egy serpenyőben hagyjuk kicsit megfonnyadni és megpirulni a levelekre szedett kelbimbót (nagyjából 4 perc alatt) –, ízesítsük sóval és borssal!
  4. Egy pogácsaszaggató vagy pohár segítségével szaggassunk falatnyi köröket a polentából, kenjük le őket olívaolajjal, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe! 180 fokra előmelegített sütőben süssük a korongokat aranybarnára körülbelül 12-15 perc alatt!
  5. A kész polentafalatkákat kenjük meg egy kevés kecskesajttal, halmozzunk rá kelbimbót és egy falat sonkát! Langyosan és hidegen is fogyasztható.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images